Linkuri accesibilitate

„Mai bine acum decât niciodată”. Estonia trece la învățământ exclusiv în limba țării


Copii din Tallinn, pregătindu-se să-și salute profesorii la început de an școlar
Copii din Tallinn, pregătindu-se să-și salute profesorii la început de an școlar

Noul an școlar, început la 2 septembrie, a adus în Estonia o noutate majoră: a început oficial tranziția spre predarea în școli numai în limba estonă, după 30 de ani în care sistemul rusofon sovietic a supraviețuit, în paralel.

În baza planului Ministerul Educației de la Tallinn, adoptat în urmă cu doi ani, începând din 2024 se trece la predarea doar în estoniană în clasele 1-4, iar întregul proces ar trebui să se încheie în 2030.

Ce rost are?

Autoritățile din Estonia, țară din UE și NATO învecinată cu Rusia, spun că obiectivul principal al trecerii la educația în limba estonă este de a oferi tuturor copiilor din Estonia o educație de calitate în limba estonă, indiferent de limba lor maternă.

Acest lucru - spun autoritățile - sprijină dezvoltarea identității naționale estoniene, promovează integrarea socială și reduce segregarea educațională și socioeconomică, aducând beneficii elevilor în acest proces. Un mediu educațional în întregime în limba estonă asigură, de asemenea, oportunități mai bune pentru continuarea studiilor, succesul pe piața muncii și schimbul de informații și valori comune în Estonia.

O să dispară cu totul rusa din școlile din Estonia?

„În clasele în care limba de predare este în întregime estonă, rusa nu mai este o materie obligatorie” – spun oficialii de la Tallinn. „ În cazul în care limba maternă a elevilor este diferită de estonă și în cazul în care există cel puțin zece elevi care vorbesc aceeași limbă maternă în școală, acestora li se va permite să studieze limba și cultura lor maternă două lecții pe săptămână începând cu clasa I, dacă elevii și părinții lor solicită acest lucru.”

Școlile private pot continuă să acorde importanța principală altei limbi decât cea națională, dar la absolvire elevii tot vor trebui să dea examen de estonă.

De ce așa târziu?

Estonia și-a redobândit independența în 1991, pe fondul dezmembrării Uniunii Sovietice, transformându-se de atunci într-o democrație solidă, cu economie de piață performantă.

Ea a avut mereu printre problemele de soluționat, în noua epocă, poziția în societate a etnicilor ruși. Chiar dacă numărul lor este în declin, fiind estimat în prezent la mai puțin de 300.000, ei tot alcătuiesc o parte importantă dintr-o populație totală de numai 1,4 milioane, mulți fiind integrați în cultura marii țări vecine, mai degrabă decât a micului stat baltic.

Ministra Educației din Estonia, Kristina Kallas.
Ministra Educației din Estonia, Kristina Kallas.

Într-un interviu acordat agenției estoniene de știri ERR cu ocazia începerii noului an școlar, cel în care estona devine „limbă unică” în clasele primare, ministra Educației, Kristina Kallas (din partidul Eesti 200) a spus că reforma vine târziu, dar a adăugat: „Mai bine mai târziu decât niciodată”.

Kallas a spus că de 30 de ani Estonia are un „sistem paralel, rusesc de educație”, continuatorul celui creat de sovietici, iar 40% din copiii care merg la școli rusești le părăsesc fără să absolve examenul de limbă estonă.

Factorul Ucraina

Ministra din Estonia a recunoscut că războiul din Ucraina, extins de invazia pe scară largă rusească din februarie 2022, a grăbit în țara ei multe reforme care vizează minoritatea rusă, inclusiv cea din învățământ.

„Au crescut solicitările din partea publicului de a schimba situația în domeniul integrării, pentru că aveam de-a face cu o amenințare externă”, a spus Kallas, a cărei țară se numără printre aliații cei mai entuziaști ai Ucrainei invadate de ruși.

„Această segregare etnică și lingvistică (a rușilor din Estonia, n. red.) ne face mai slabi”, a spus ministra.

Tot după invazia rusă din Ucraina, Estonia a luat în vizor legăturile dintre Biserica Ortodoxă Rusă și ortodocșii trăitori pe teritoriul ei, încercând să evite folosirea credinței ca mijloc de propagandă politică de către Kremlin.

Reprimare sau o nouă șansă?

Arhitecții tranziției la limba națională în învățământul din Estonia spun că reforma nu doar nu va discrimina copiii ruși, dar îi va ajuta să-și creeze un viitor mai bun, pregătindu-i mai bine pentru piața muncii.

„Părinții înșiși tind în ultima vreme să-și dea copiii la școli în limba estonă”, insistă ministra Kallas, menționând în treacă un paradox, anume că școlile în rusă din Estonia sunt printre cele mai bune din lume – adică mai bune decât foarte multe din Rusia vecină.

La capitolul „provocări”, oficialitățile Estoniei enumeră pe primul loc lipsa profesorilor capabili să predea în limba estonă – de aceea, s-a pus la punct un program de perfecționare a celor capabili să se adapteze (adică să nu mai predea în rusă) și de înlocuire a celor care nu pot sau nu vor.

„Va trebui să înlocuim cam 15% din profesori, iar asta ar fi o provocare pentru orice țară”, a spus ministra Educație, anticipând că „în zece ani vom începe să vedem rezultatele”.

Reforma începută oficial săptămâna aceasta în Estonia va fi „copiată” de vecina ei baltică Letonia, începând din anul școlar 2026/2027.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG