Linkuri accesibilitate

Mai multe țări își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina


Marșul Unității la Kiev, 12 februarie 2022
Marșul Unității la Kiev, 12 februarie 2022

Mai multe națiuni și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina pe fondul avertismentelor din partea puterilor occidentale că Moscova ar putea fi pe punctul de să-și invadeze vecinul din vest.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Germania se numără printre țările care le-au spus cetățenilor lor să plece. Pe de altă parte Australia a anunțat pe 13 februarie că își suspendă operațiunile la ambasada sa din Kiev.

Reuters a transmis că personalul american din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a început din 13 februarie să se retragă din orașul Donețk controlat de rebelii susținuți de Rusia, în estul Ucrainei. OSCE nu a comentat până acum aceste informații. Canada, informează presa canadiană, își mută personalul ambasadei la Lvov, lângă granița cu Polonia.

Toate aceste acțiuni au ca fundal încercările liderilor Statelor Unite și Franței de a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să se retragă păreau să dea puține roade. Președintele american Joe Biden i-a spus lui Putin într-un apel telefonic din 12 februarie că o invazie rusă a Ucrainei „ar produce suferință umană pe scară largă și ar slăbi poziția Rusiei” în lume, potrivit unei declarații a Casei Albe emise după convorbirea celor doi.

Biden a reafirmat, de asemenea, că Statele Unite și aliații săi vor „răspunde decisiv” cu „costuri rapide și severe asupra Rusiei” dacă Rusia va invada. Kremlinul a spus că Putin i-a spus lui Biden că răspunsul SUA la principalele solicitări de securitate ale Rusiei nu a luat în considerare preocupările cheie și că Moscova va răspunde în curând.

XS
SM
MD
LG