Linkuri accesibilitate

Mai multe cereri la specialitățile agricole, dar interesul e încă scăzut: „Tinerii își imaginează că agricultura se mai face cu sapa”


Numărul de dosare depuse la specialitățile agricole din cadrul UTM în primul tur de admitere a crescut de aproape 5 ori față de anul trecut.
Numărul de dosare depuse la specialitățile agricole din cadrul UTM în primul tur de admitere a crescut de aproape 5 ori față de anul trecut.

Aproape jumătate din cele circa 150 de locuri bugetare la specialitățile agricole de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au fost acoperite după primul tur de admitere. Situația este mai bună decât anul trecut, când la această etapă au fost depuse doar 15 dosare.

Daniel Colța are 19 ani și este din satul Ștefănești, raionul Florești. A venit la UTM în ultima zi de admitere, însoțit de verișoara lui. Agronomia este singura specialitate la care a aplicat. S-a înregistrat online, săptămâna trecută, pe platforma eAdmitere, dar nu a vrut să mai aștepte și a adus actele de studii în original. Dacă va fi înmatriculat, va fi primul din familia lui care va face agricultură.

Daniel Colța are 19 ani, este din satul Ștefănești, raionul Florești și a depus actele la Agronomie
Daniel Colța are 19 ani, este din satul Ștefănești, raionul Florești și a depus actele la Agronomie

„Am ales agronomia pentru că trebuie dezvoltat domeniul dat și e bine pentru țară, e nevoie de specialiști. Odată cu integrarea în UE, o să vină mai multe fonduri pentru domeniul dat, e de perspectivă”, a spus Europei Libere viitorul student.

Tot în ultima zi de admitere, a venit și Dumitru Duda din Slobozia Dușca, raionul Criuleni. A absolvit Centrul de Excelență în Construcții, specialitatea Tehnologii de prelucrare a lemnului. După absolvirea colegiului, se gândea să plece la muncă în Franța, dar, la sugestia familiei și prietenilor, s-a răzgândit și, pe ultima sută de metri, a depus actele la specialitatea Ecologie și Protecția Mediului de la UTM.

Dumitru Duda din Slobozia Dușca, raionul Criuleni vrea să studieze Ecologia și Protecția Mediului la UTM.
Dumitru Duda din Slobozia Dușca, raionul Criuleni vrea să studieze Ecologia și Protecția Mediului la UTM.

„Chiar dacă trendurile sunt altele, eu am ales o specialitate mai puțin populară, dar cu perspectivă. Poate, la noi, în Moldova, nu e atractivă, dar în alte țări e. Consider că e o profesie bună și o să am posibilități de angajare. Părinții, prietenii au zis să merg la studii și apoi o să văd dacă mai vreau să plec peste hotare, dar cred că aș vrea să rămân în țara mea”, a spus Europei Libere tânărul.

Cerere mai mare la Medicină Veterinară

Pentru anul de studii 2024-2025, la specialitățile agricole sunt disponibile 147 locuri cu finanțate din bugetul de stat. Potrivit membrilor comisiei de admitere, în primul tur au fost depuse circa 70 de cereri, cele mai multe la Agronomie, Ecologie și Horticultură.

În același timp, la Facultatea Medicină Veterinară, pentru 45 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat se bat 70 de candidați. Mulți vin din stânga Nistrului sau după o altă facultate.

Tabloul complet se va vedea, însă, după sesiunea suplimentară, care va avea loc între 10 și 14 august. Lista finală a persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august.

„Anul acesta, avem mai multe solicitări și pentru specialitățile zootehnice. Nu toți tinerii care au depus actele vor face studii la zi, dar e un moment îmbucurător că se trezește interesul față de specialitățile agricole. Sperăm să acoperim toate locurile la buget și să avem măcar doi-trei studenți cu taxă. Asta provoacă o concurență, vor putea trece la buget dacă învață bine”, susține șeful Departamentului Horticultură și Silvicultură, Ion Rîbințev.

Responsabil și de admiterea la specialitățile cu profil agricol, profesorul a mai spus Europei Libere că, în ultimul an, universitatea a făcut investiții mari în sectorul didactic experimental, iar faptul că autoritățile au întors UTM 560 de hectare de teren agricol, unde studenții vor face practica, va îmbunătăți calitatea studiilor.

Șeful Departamentului Horticultură și Silvicultură, Universitatea Tehnică, Ion Rîbințev. Tot el este responsabil de admitere la specialitățile agricole.
Șeful Departamentului Horticultură și Silvicultură, Universitatea Tehnică, Ion Rîbințev. Tot el este responsabil de admitere la specialitățile agricole.

„Vor vedea cum se face agricultura modernă, așa ca în țările dezvoltate. Pentru mulți tineri, agricultura încă se face ca în secolul XVIII. Ei își închipuie sapa, cizmele și glodul, dar asta deja e istorie. Astăzi, în agricultură sunt implementate pe larg tehnologiile digitale, totul se digitalizează, se modernizează. Cei care le vor asimila vor fi specialiști căutați pe plan internațional”, spune Rîbințev.

Primul tur de admitere în cele 16 universități din Moldova (patru dintre care sunt private) s-a încheiat pe 31 iulie. Rezultatele preliminare vor fi anunțate pe 6 august, iar candidații admiși vor trebui să aducă actele în original.

În acest an, admiterea la ciclul I, licență se face doar online, pe platforma eAdmitere. Candidații la studii de master, cetățenii străini, indiferent de nivelul de studii pe care îl aleg, și tinerii din stânga Nistrului depun dosarele fizic, la universități.

Anul trecut, specialitățile pedagogice și cele agricole au fost în topul celor mai neatractive, zeci de locuri cu finanțare de la buget au rămas neacoperite.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG