Linkuri accesibilitate

Mai poate fi actualizat acordul nuclear cu Iranul sau trebuie unul nou?


Viena, clădirea unde au loc negocierile cu Iranul privind acordul nuclear, 29 noiembrie 2021.
Viena, clădirea unde au loc negocierile cu Iranul privind acordul nuclear, 29 noiembrie 2021.

Oficialități americane sunt sceptice că Iranul este dispus să negocieze cu seriozitate cu privire la programul său nuclear, asta în condițiile în care convorbirile cu puterile mondiale au fost reluate.

Surse din serviciile de informații americane susțin că noul președinte iranian, Ebrahim Raisi crede că predecesorul său, Hassan Rouhani a dat dovadă de slăbiciune când a negociat cu Statele Unite și alte țări, în 2015. Administrația Biden speră că Raisi ar fi dispus să negocieze un acord asemănător, cu condiția ca inițiativa să vină de la el și nu de la predecesorul său.

Fostul președinte Donald Trump își făcuse un obicei din a anula tot ce provenea de la Barack Obama înlocuind cu ceva asemănător, cu semnătura Trump.

Acordul inițial, din care Trump a retras Statele Unite, fusese încheiat în 2015 cu toți membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, inclusiv China și Rusia. El diminua programul nuclear iranian, în schimbul reducerii sancțiunilor economice împotriva acelei țări.

În intervalul scurs de la decizia lui Trump, Teheran-ul a intensificat programul nuclear până la un punct în care mulți observatori consideră că vechiul acord este depășit. Convorbirile de la Viena sunt runda a șaptea cu participarea Iranului, Uniunii Europene, Marii Britanii, Rusiei și Chinei, dar sunt primele din ultimele șase luni. Statele Unite participă indirect.

Administrația Biden se teme că Iranul va avansa atât de mult cu program nuclear încât noile negocieri se vor complica. Problema este că acumularea de cunoștințe cu privire la un program nuclear cu aplicații militare nu poate fi pusă în revers, atunci când centrifugele sunt operaționale.

Statele Unite au încercat să evite o opțiune militară, o intervenție militară împotriva Iranului dacă pericolul este de necontrolat.Israelul însă consideră această opțiune viabilă, pentru că securitatea sa depinde și de posibilitatea de a rămâne singura forță nucleară din regiune (chiar dacă nedeclarată).

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a sfătuit Iranul să nu creadă că dacă avansează programul nuclear asta îi va oferi avantaje în negocieri.

XS
SM
MD
LG