Linkuri accesibilitate

PAS își asumă responsabilitatea pentru numirile directe la conducerea unor instituții publice (Maia Sandu/ TV8)


Președinta Maia Sandu în timpul ceremoniilor marcând 30 de ani de independență, Chișinău, 27 August 2021

Președinta Maia Sandu, într-un interviu la TV 8, a salută ideea Partidului Acțiune și Solidaritate de a exclude obligativitatea organizării concursurilor publice pentru șefia mai multor instituții.

Sandu spune că PAS își asumă responsabilitatea pentru activitatea noilor șefi, iar în cazul în care aceștia nu se vor ridica la nivelul așteptărilor societății, formațiunea va plăti cu propria reputație în fața electoratului.

Președintele Maia Sandu spune că în cazul directorului CNA, prin excluderea concursului public, a fost doar simplificată procedura de numire a noului șef, pentru că PAS ar fi avut oricum ultimul cuvânt la desemnarea potențialului candidat la funcția de director CNA.

Maia Sandu: Cea mai mare problemă e corupția și faptul că acei care au furat nu sunt pedepsiți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:54:34 0:00

„Fosta lege prevedea că se face concurs la Parlament, comisia juridică este cea care-l organizează. Dacă se mergea pe această lege, se lungea procesul, pentru că până la urmă tot PAS are majoritatea în această comisie și oricum decizia privind directorul CNA, ar fi aparținut PAS. Interesul PAS este ca la CNA să ajungă un om care să facă ordine. Noi suntem la etapa construcției statului de drept. Noi am tot încercat, în 2017 a fost aprobată legea care a oferit autonomie totală Procuraturii, vedem astăzi rezultatele. Un sistem corupt doar a fost conservat”, a mai spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8,citată de agenția IPN.

„Sistemul corupt trebuie întâi curățat, ulterior trebuie introduse elemente de autonomie”

Președinta a mai spune că PAS își asumă politic conducerea instituțiilor aflate sub control parlamentar, pentru a asigura schimbările promise cetățenilor în campanie electorală.

„PAS își asumă responsabilitatea pentru acești oameni, atât timp cât își asumă responsabilitatea pentru ei, îi numește. Dacă acești oameni nu vor face treabă bună atunci PAS va plăti cu propria reputație. Am avut o discuție cu reprezentanții UE la acest subiect și ei înțeleg că nu poți să dai independență sistemului, atunci când el este corupt. Sistemul corupt trebuie întâi curățat, ulterior trebuie introduse elemente de autonomie”, a spus Maia Sandu.

Idee susținută, într-un interviu cu Europa Liberă, de Monica Macovei, fostă Ministră a Justiției în România, creditată pentru crearea Direcție Naționale Anticorupție și pentru un sistem anti-corupție, care între timp, a judecat zeci de politicieni de rang înalt. Independența procurorilor, explică Macovei, înseamnă dreptul oamenilor la „procurori independenți” și nu dreptul „procurorilor de a nu face nimic”. Este și motivul pentru care Macovei susține ideea evaluării activității procurorilor și judecătorilor, afirmând că această schimbare este necesară chiar dacă structurile europene „nu sunt de acord”.

Interviu cu MOnica Macovie, fosta Ministră a Justiției în România despre reformele justiției din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:24 0:00
Link direct

Majoritatea PAS din Parlament a modificat recent legea cu privire la CNA, fiind exclusă obligativitatea organizării concursului public pentru funcția de director al instituției, decizie criticată de opoziției dar și de reprezentanți ai organizațiilor societății civile, organizații care erau implicate în selectarea candidaților. Potrivit noii legi, directorul CNA este numit de majoritatea deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați.

Totodată, a decis că activitatea Procuraturii Generale va fi examinată, printr-un raport, care dacă se dovedește negativ, poate duce la demiterea Procurorului General înainte de termen. Alexandr Stoianoglo a contestat decizia la Curtea Constituțională, unde a pierdut. Verdictul final a fost pronunțat luni, 13 septembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG