Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, înaintea summit-ului UE: „O Moldovă europeană va contribui la menținerea păcii pe continent”


Captura paginii din Le Figaro cu articolul semnat de Maia Sandu, 21 iunie 2022
Captura paginii din Le Figaro cu articolul semnat de Maia Sandu, 21 iunie 2022

Într-un articol de opinie publicat de mai multe instituții de presă internaționale în ajunul summit-ului UE de la Bruxelles, președinta Maia Sandu face apel către liderii UE să accepte cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, spunând că „moldovenii au alungat bandiții de la guvernare” și „au oferit o majoritate covârșitoare de voturi unei clase politice noi, curate și pro-europene”.

Potrivit președintei, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a avut, la fel ca țările baltice, o șansă la integrarea europeană, însă a ratat-o. Ea susține că Moldova nu a aderat până în prezent la UE din cauza clasei politice, a unei „tranziții economice și sociale dureroase”, precum și din cauza conflictului din regiunea transnistreană „care a împiedicat și mai mult eforturile de dezvoltare”.

Articolul a fost publicat de El Pais (Spania), Le Figaro (Franța), Die Welt (Germania), Le Soir (Belgia), Gazeta Wyborcza (Polonia), Publico (Portugalia), La Repubblica (Italia) și G4Media (România).

Pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la admiterea în UE pentru Ucraina și Republica Moldova, dar cu anumite condiții privind reforme în diverse domenii cheie, printre care justiția. În cazul Georgiei, care a depus cererea de aderare concomitent cu R. Moldova, Comisia a recomandat ca statutul de țară candidată să fie acordat după îndeplinirea unor condiții.

Decizia finală va luată la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, la Bruxelles, fiind o prerogativă a șefilor de state și de guverne din țările membre ale UE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG