Linkuri accesibilitate

„Maia Sandu a primit un cec în alb” (Iulian Fruntașu/ Newsweek România)


Revista presei de la București.

Un articol de opinie, semnat Iulian Fruntașu, apare în ultimul număr al publicației Newsweek România. E vorba mai ales de drămuirea necesară a speranțelor în ce poate face Maia Sandu după victoria obținută împotriva lui Igor Dodon la prezidențiale. Iulian Fruntașu subliniază conjunctura favorabilă Maiei Sandu: vot preponderent protestatar – aproape nimeni nu l-ar mai fi suportat încă patru ani pe Dodon la conducerea țării –, greșelile grosolane ale acestuia în campanie („a călcat de pe o greblă pe alta, ba amenințând că va fi război civil dacă va câștiga Maia Sandu, ba insultând cetățenii din diasporă, ba reclamând o presupusă implicare a Occidentului în alegeri”), dar mai ales neimplicarea Rusiei, unde Dodon ajunsese deja subiect de ironii pentru slugărnicia sa harnică.

„Maia Sandu, scrie Fruntașu, a primit un cec în alb, după cum s-a mai întâmplat în istoria politică recentă a Moldovei, cazurile Chirtoacă și Filat fiind relevante în acest sens”. „În pofida revopsirii velelor în galben aprins, Republica Moldova reprezintă o construcție hazardată, iar oceanul în spatele ei este neliniștit”. În final, vine întrebarea care țintește spre București: „Ar fi dispuse societatea și elitele românești să ajungă un moment Snagov pentru Republica Moldova? Cu proiecte serioase de infrastructură? Cu instaurarea unei misiuni europene de justiție? Poate pachebotul românesc să tracteze șalupa moldovenească la civilizație? Greu de spus”.

Și Emilian Isăilă (spotmedia.ro) pune bemoli: „O victorie uriașă, dar care nu va face minuni. Profilul primei femei președinte e unul atipic pentru tot ce înseamnă structuri de putere în fosta republică sovietică, smulsă României prin invazia din 1941”. În opinia sa, contează totuși mai mult ce poate aduce un personaj politic ca Maia Sandu: „Semnalizează o scădere a influenței lui Vladimir Putin pe flancul estic al NATO”.

Moldova poate primi un sprijin mai mare de la Uniunea Europeană...

„Moldova poate primi un sprijin mai mare de la Uniunea Europeană; Programul politic al Maiei Sandu va fi susținut de Angela Merkel, Germania; Popularitatea Maiei Sandu poate accelera dezvoltarea relațiilor cu România; O reducere a corupției înseamnă reducerea capacității de intervenție a Kremlinului în politica locală; Poate începe reforma instituțională, ceea ce va duce la o consolidare a statului cu consecințe pozitive în ce privește dezvoltarea economică”.

România se află în campanie electorală pentru parlamentare. O campanie „anodină, mediocră, lipsită de idei, (…) condamnată parcă să sucombe în irelevanță”, scrie Ioan Stanomir pe site-ul marginaliaetc.ro. Din păcate, momentul actual este unul al urgenței. Dar în loc să se sesizeze această dimensiune dramatică, politicienii au ales, spune Stanomir, să inoculeze frica. „Media înregimentată și stipendiată de Guvern, în numele dreptului la informare, a servit drept complice entuziast.

Figura lui Raed Arafat, prezidând autocratic peste opera de supraveghere medicală cazonă a României, este efigia anului 2020”. Reforma, mai ales a sistemului sanitar, rămâne pe mai departe o promisiune de tip demagogic, pentru că ar însemna „abandonarea definitivă a reflexelor autocratice și cleptocratice ale unui stat ineficient și subminat de rețele subterane. O asemenea reformă, graduală, iar nu clamată mesianic, ar cere timp, energie, inteligență și aplicare. Ea ar fi întemeiată exact pe acele valori pe care România oficială le disprețuiește, programatic”.

XS
SM
MD
LG