Linkuri accesibilitate

Maia Sandu a promulgat legea privind evaluarea procurorului general


Președinta Maia Sandu de Ziua Independenței, Chișinău, 27 august 2021.
Președinta Maia Sandu de Ziua Independenței, Chișinău, 27 august 2021.

Președinta Maia Sandu a promulgat deja legea care instituie mecanismul de evaluare a activității procurorului general și a respins din nou criticile unor reprezentanți ai societății civile că prin această lege ar fi subminată independența Procuraturii.

Într-un interviu la postul de televiziune ProTV, președinta a reluat argumentul prezentat în repetate rânduri, inclusiv recent la Europa Liberă, și anume că în acest moment R. Moldova nu are o justiție independentă, ci una care depinde de interese mafiote. „Noi nu ne dorim o Procuratură dependentă de noi, ci ne dorim o Procuratură care să nu fie dependentă de grupări criminale”, a declarat Maia Sandu. Totodată, ea a dat din nou ca exemplu modul în care fosta ministră a Justiției din România, Monica Macovei, a creat Direcția Națională Anticorupție, model pe care îl va urma și actuala putere PAS de la Chișinău.

„Noi nu suntem la etapa la care să protejăm sistemul, ci la etapa la care trebuie să-l curățăm. În România a venit Ministerul Justiției, și-a asumat ministrul responsabilitatea și a numit procurorii la DNA și de acolo a pornit construcția unei instituții independente”.

XS
SM
MD
LG