Printre realizări ea a numit pornirea procesului de vaccinare contra noului coronavirus, accesarea de multiple donații pentru sistemul de sănătate, vizitele din străinătate, inițierea unor eforturi de sprijin international pentru instituții moldovene implicate în lupta cu corupția cum e Procuratura Generală sau Agenția de Integritate.
„Chiar dacă atribuțiile Președintelui sunt limitate, în doar 3 luni am reușit să redeschidem cooperarea cu cei mai importanți parteneri internaționali, să obținem un sprijin imens pentru Republica Moldova și să generăm un proces de curățare a instituțiilor statului de corupție”, a mai afirmat ea în bilanțul de 100 de zile.
Raportul vine într-un moment în care oponenții socialiști ai președintei vorbesc tot mai insistent despre un început sigur de erodare a popularității șefa statului. Observatorii, pe de altă parte, spun că aceste aprecieri nu ar sta în picioare. Iată, bunăoară, părerea jurnalistului și analistului politic de la Chișinău, Anatolie Golea:
„Maia Sandu a făcut ceea ce s-a putut face, poate chiar mai mult în această situație de confruntare politică și de epidemiei. Sunt vizibile eforturile pe care le-a întreprins în lupta contra pandemiei, în primul rând în ce ține de asigurarea cu vaccine, ceea ce inspiră un ușor optimism pentru perioada următoare. S-a bucurat de deschidere totală din partea occidentului, discuții cu cancelarul Angela Merkel, cu demnitari înalți din UE. Mai puțin s-a reușit în lupta cu corupție, pentru că aici ține de schimbarea oamenilor, de judecători, de procurori, de organele de drept, dar deocamdată este prematur să vorbim despre căderea raitingului. Dacă ar fi așa cum vorbesc oponenți, că raitingul scade și, respectiv, scade și raitingul partidului ei, atunci acești oponenți ar merge “cu cămașa deschiată” spre anticipare, or vedem că ei se opun din răsputeri alegerilor.”
Vorbim despre o înviorare a dialogului cu Occidentul
De aceeași părere este Dionis Cenușă, analist al centrului Expert Grup de la Chișinău: „Vorbim despre o înviorare a dialogului cu Occidentul. Nu am observat un progres calitativ, însă, pe direcția estică a politicii externe, dar aici problema nu este doar în capacitățile președinției și a noului președinte, dar și în bunăvoința, care deocamdată lipsește, din partea partenerilor ruși. Iar în ce privește politica internă, au fost oferite anumite propuneri pentru a îmbunătăți reformele din anumite domenii, dar, iarăși, orice propunere are nevoie de susținere politică. Prioritatea politică a Maiei Sandu în ceea ce privește apropierea țării de alegeri anticipate cred că a fost realizată. Urmează să vedem ce va spune Curtea Constituțională și când acestea vor avea loc, dar și dacă acestea vor favoriza într-adevăr forțele politice de care Maia Sandu are nevoie pentru a face reforme.”
Curtea Constituțională a lăsat în vigoare azi, drept răspuns la o sesizare a socialiștilor, unul din decretele președintei de desemnare a premierului, ceea ce ar putea însemna un eșec pentru încercarea socialiștilor de a-și desemna premierul dorit de ei și a amâna anticipatele.