Linkuri accesibilitate

Monica Babuc (PDM): „Starea de urgență nu a fost instituită pentru a ajuta oamenii”


Monica Babuc: Disputa dintre fostul și actualul președinte ar putea să-i coste pe cetățeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:21 0:00

Monica Babuc: Disputa dintre fostul și actualul președinte ar putea să-i coste pe cetățeni

Parlamentul a votat hotărârea privind instituirea stării de urgență pentru perioada 1 aprilie – 30 mai dar multe partide cred că este vorba de o simplă tentativă de amânare a unei eventuale dizolvări a Parlamentului.

Starea de urgență, instituită pentru maximul de 60 de zile, începe pe 1 aprilie. Cabinetul premierului interimar Aureliu Ciocoi a invocat în sprijinul cererii sale menținerea la cote ridicate a infectărilor și deceselor cauzate de COVID-19. Instituirea stării de urgență, aprobată de 52 de deputați ai noii majorități parlamentare PSRM și Pentru Moldova, s-a bazat formal pe o propunere înaintată de trei deputați socialiști, pentru că guvernul interimar nu poate solicita acest lucru. Opoziția pro-europeană și-a exprimat neîncrederea în această măsură. În cursul dezbaterilor de miercuri, liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a criticat faptul că starea de urgență nu este însoțită de o listă de măsuri sanitare concrete, motiv pentru care crede că este vorba „ despre un plan politic de a amâna alegerile anticipate”. Alegeri dorite mai ales de președinta Maia Sandu.

Valentina Ursu a stat de vorbă cu deputata PDM, Monica Babuc, fost ministru al Educației, care sugerează că disputa dintre Maia Sandu si Igor Dodon ar putea să-i coste mult pe cetățeni.

Deputata PDM, Monica Babuc despre impunerea stării de urgență pe 60 de zile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:02 0:00
Link direct

Europa Liberă: A fost instituită în parlament această stare de urgență pentru o perioadă de două luni de zile. Cât de pregătit a venit guvernul pentru a cere instituirea acestei stări de urgență, dna deputat?

Monica Babuc: „Din punctul nostru de vedere, și al meu personal, evident, adică al celor care fac parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova - și am și vorbit astăzi despre asta în plenul parlamentului -, guvernul nu numai că a făcut o figură surprinzătoare, pentru că ieri, cel puțin la Consiliul Suprem de Securitate, nu s-a vorbit sau nu s-a pronunțat nicio sentință din astea apocaliptice ale guvernului care ar fi dat de înțeles că astăzi, miercuri, ziua în care se produc ședințele comisiilor parlamentare, va fi organizată în mod de urgență ședința Biroului permanent și, ulterior, ședința plenului parlamentului. Mai mult decât atât, prim-ministrul interimar a venit astăzi să prezinte acest raport al Comisiei Naționale de Situații Excepționale în Sănătate fără ca să spună, vorba vine, după „a” să pronunțe „b”. Deci a cerut votarea de către parlament a stării de urgență, pentru că guvernul în demisie nu poate face acest lucru, dar nu a spus nici ce va face în această situație de urgență guvernul.”

Europa Liberă: A promis în următoarele zile să vină cu acel plan de acțiuni pe care îl solicitau deputații.

Monica Babuc: „Dragă dna Ursu, știți zicala veche despre carul care stă înaintea boilor? Situația de urgență sau starea de urgență este, de fapt, un instrument al statului prin care el implementează apriori niște decizii pe care le-a formulat anterior. Noi nu mai suntem în februarie 2020 când toată lumea, dar toată lumea de pe mapamond era contrariată, nu știa ce să facă, nu avea nicio experiență în lupta cu coronavirusul. Și acum un an, Moldova a rezistat.”

Europa Liberă: Republica Moldova a avut acea stare de urgență.

Monica Babuc: „Exact.”

Europa Liberă: Ce lecție au învățat autoritățile?

Monica Babuc: „Înțeleg că, cel puțin, autoritățile de azi sau guvernul interimar nu a învățat nicio lecție, pentru că cum poți, cum ziceți Dvs., adică repetați ceea ce a spus prim-ministrul interimar, să vii cu un plan de acțiuni după ce se aprobă starea de urgență? Dar dacă nu se aproba starea de urgență? Atunci planul rămânea neevaluat. Dânsul ne-a anunțat că secretarul general al guvernului, dna Iaconi, sună astăzi la ministere ca să facă acest plan de acțiuni. Este o catastrofă când se vine și se cere prin definiție stare de urgență, chipurile, pentru a îmbunătăți starea de lucruri în pandemie, dar, de fapt, și așa cum au arătat lucrurile, în lipsa unui plan, acest lucru s-a făcut numai pentru ca să fie prelungită perioada activității acestui parlament și îndepărtată perioada alegerilor. Despre asta a vorbit, apropo, și ex-președintele Dodon, pentru că dânsul niciodată nu pregetă să spună, sărmanul, din timp ce crede el că se va întâmpla.”

Europa Liberă: Apropo, și el și-a nuanțat declarațiile pe care le făcuse până astăzi.

Monica Babuc: „Poate că eu n-am auzit, dar ceea ce am citit înainte de asta...”

Europa Liberă: El a spus că nu e vorba de un lockdown și nu e vorba despre măsurile care au existat pe timpul instituirii stării de urgență anul trecut, și că nici măcar activitățile economice nu vor fi sistate.

Monica Babuc: „Exact. Nici închiderea frontierelor, nici limitarea sau sistarea activităților economice, nici alte restricții care sunt caracteristice stării de urgență, așa cum a spus dl Dodon. Eu nu știu din ce punct de vedere și de pe ce poziție enunță el aceste aserțiuni, pentru că nu are nicio funcție publică în stat acum, dar probabil că el este cel mai bine informat din Republica Moldova. Și dacă o spune dânsul, adică președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care a venit cu această inițiativă azi, probabil că știe ce spune, iar asta încă o dată subliniază opinia pe care o are fracțiunea Partidului Democrat: această stare de urgență a fost instituită nu pentru a ajuta oamenii, cetățenii, medicii, sistemul de sănătate, pe noi toți în condițiile luptei cu pandemia acerbă, ci pentru a-și rezolva problemele cu aranjarea lucrurilor cu alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, se subînțelegea că ar trebui să i se ofere un respiro sistemului sanitar, pentru că acolo e situația cea mai deplorabilă, adică e critică deja, spitalele sunt supraaglomerate?

Monica Babuc: „Întrebarea mea este, și îmi cer scuze că vă răspund printr-o întrebare: de ce acest lucru nu s-a făcut și acum două săptămâni, și acum trei săptămâni, când medicii se sufocau, și acum două luni, când deja se cunoștea despre tulpina britanică, pe care au depistat-o și la noi și se vorbește acum despre una nouă, sud-africană, care este și mai periculoasă decât aceasta? De ce tocmai acum, când dna președintă Sandu a cerut Curții Constituționale să examineze situația cu epuizarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova?

Unu la mână că vine fără un plan de acțiuni clar, cum ziceți și Dvs. că măcar un pic s-ar elibera sarcina asta grea a medicilor, cum se ajută oamenii ca să fie vaccinați cât mai mulți, cum de făcut ca să se termine această infectare care ne dă cifre pur și simplu cosmice în fiecare zi de infectări și de decese? Toate lucrurile acestea nu au fost anunțate. Deci, este clar că acest lucru s-a făcut strictamente pentru a prelungi activitatea parlamentului, care nu poate fi dizolvat timp de două luni, atât cât durează această stare și să prelungim activitatea lor de pregătire către anticipate.”

Europa Liberă: O să vă cer un răspuns ca de la un ales al poporului. Cetățeanul care află că de mâine se introduce stare de urgență pe parcursul a două luni de zile, ce face el? La lucru ar putea să nu mai meargă, să bănuim că e și acest scenariu pus în joc, salariul va fi mult mai mic, el trebuie să-și întrețină familia, cum se va descurca, iată, un om pe parcursul acestor două luni de zile, 60 de zile?

Monica Babuc: „Dna Ursu, nu pentru că nu am înaintat eu sau colegii mei de fracțiune această inițiativă, dar pentru că nici eu, aleasă în Parlamentul Republicii Moldova, nu am un răspuns la aceasta. Noi am încercat să aflăm astăzi răspunsurile la întrebări: ce se întâmplă cu angajații, ei merg la muncă sau nu merg la muncă? Ce se întâmplă cu cei care nu merg la muncă și trebuie să aibă grijă de copiii care învață online, primesc ei vreun suport? Țin minte că la una din întrebări, dl prim-ministru interimar a spus: păi, dvs. știți, apropo, nu știți poate, că noi avem 500.000 de oameni angajați la privat și 1.000 de lei, așa cum vorbiți dvs., acordați ca și ajutor social, înseamnă 500.000.000 de lei, or dvs. vă rog să-mi arătați sursele în buget ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Ziceau că se vor împrumuta la Banca Națională, parcă am reținut așa o declarație?

Monica Babuc: „Bine, se discută despre asta și înțeleg că lucrurile astea s-au făcut și până acum. Eu numai nu știu de câte ori poate merge ulciorul la apă, fiindcă nici Banca Națională nu are cantități și rezerve infinite. Noi înțelegem că acum se caută surse suplimentare și pentru procurarea de vaccinuri, pentru că nici cele care au fost votate anterior, cele 120 de milioane, nu sunt suficiente, dar dincolo de aceea că noi căutăm bani pentru a cumpăra vaccinuri, căutăm producători și platforme care ne-ar putea asigura aceste vaccinuri. Noi nici până astăzi nu avem o strategie clară de vaccinare. Uitați-vă ce haos e în toată țara, când se vorbește despre faptul că foarte mulți medici, pentru că despre ei era vorba în prima etapă, au refuzat să se vaccineze dintr-un motiv sau altul.

Nu este clar, iată, azi citeam venind la Dvs. că, chipurile, a fost anunțată a doua etapă, când se vaccinează cetățenii în vârstă de după 60 de ani și cei cu comorbidități și cu probleme. Eu nu am văzut o decizie oficială. A cui? A Comisiei Excepționale în Sănătate, a guvernului? Cine decide acest lucru? Și vă asigur că tot haosul acesta legat de vaccinare poate să ne aducă și în condițiile în care noi avem atâta deficit de vaccinuri să le pierdem pe unele, cum ar fi Pfizer-ul, care nu se păstrează mai mult de trei zile, pentru că oamenii refuză. Știți că în UTA Găgăuzia au refuzat in corpore corpul medical să se vaccineze cu AstraZeneca? Ce se întâmplă cu acele vaccinuri, unde sunt ele? Nimeni nu știe răspunsul.”

Europa Liberă: Dvs. știți cât de mult a fost pusă în joc geopolitica atunci când e vorba de unde importă Republica Moldova aceste vaccinuri?

Monica Babuc: „Îmi aduc aminte cu tristețe de afirmațiile iresponsabile, din punctul meu de vedere, ale ex-președintelui Dodon, care iese în fața publicului și spune că el se va vaccina doar cu Sputnik, pentru că el nu crede în niciun alt vaccin.”

Europa Liberă: Și iată că în această seară iarăși a plecat la Moscova și a spus că de acolo se va întoarce cu primul lot de vaccin Sputnik.

Monica Babuc: „Eu cred cu sinceritate că vaccinul Sputnik este unul foarte bun, pentru că Rusia, din câte se știe de mulți ani, are o școală virusologică foarte bună și a făcut de mult timp vaccinuri care au fost apreciate la nivel internațional, dar nu despre asta este vorba acum. Și noi am spus-o și declarăm că trebuie să căutăm surse și salut pasul d-nei președinte Sandu, care a adresat președintelui Federației Ruse o scrisoare prin care solicită acest vaccin, dar parcă poate un înalt oficial de stat să iasă și să facă diferențele între vaccinuri, când, de fapt, nu-l avem nici pe unul, nici pe altul și diferențele în situația în care doar platforma COVAX, care aparține comunității europene, a arătat că este gata și ne-a trimis aceste vaccinuri, fie că e vorba de AstraZeneca sau de Pfizer. Este o chestie iresponsabilă.”

Europa Liberă: Apropo, cum vi se pare Dvs. faptul că nu există o campanie de informare?

Monica Babuc: „Da, și asta este.”

Europa Liberă: Cetățeanul este zăpăcit, el nici nu știe, pentru că spune că nu are modele în vârful puterii, pentru că e mai mult manipulare, pentru că e mai mult dezinformare. Ce să facă omul simplu?

Monica Babuc: „Campania de informare a cetățenilor noștri în legătură cu măsurile de protecție, în legătură cu situația în care trebuie să procedeze când este infectat, dar și în legătură cu ceea ce trebuie să facă atunci când trebuie sau vrea să se vaccineze este sub orice nivel, nu are niciun calificativ. Și acum iarăși ajungem la situația că se încearcă acest ping-pong de responsabilități. A vorbit astăzi mai multă lume, inclusiv președintele Partidului Democrat, că asistăm la un război între o forță politică care nu vrea să lase puterea și o forță politică care a venit la putere și nu știe ce să facă cu ea, dar din cauza asta suferim noi toți, cetățenii. Și campania de informare este pur și simplu una pentru care trebuie să fie pusă nota zero autorităților din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și cetățeanul rămâne pe cont propriu, așa cum zicea și liderul partidului Dvs.?

Monica Babuc: „Noi considerăm că acum, astăzi, la 31 martie 2021, cetățeanul Republicii Moldova versus problemele pandemiei este lăsat pe cont propriu și trebuie să aibă grijă de sine singur, să încerce să caute soluții. Vorbea dl Filip despre aceea că cei care au posibilitate, având cetățenia română, să facă vaccinul în România, să se programeze și să meargă să-și facă vaccinul în România, să-l facă oriunde și oricum pot; cei care pot merge la Moscova să-și facă vaccinarea cu Sputnik, să o facă. Știu că există oameni care au posibilități să meargă în Emiratele Arabe Unite să se vaccineze cu vaccin chinezesc contra plată, s-o facă și ei.”

Europa Liberă: Asta a spus-o și Renato Usatîi, au mai spus-o și alții că ar putea să meargă cei care au bani mai mulți.

Monica Babuc: „Da, cei care dispun de bani...”

Europa Liberă: Dar închipuiți-vă care e reacția cetățeanului simplu, pentru că el așteaptă ca autoritățile statului să rezolve problemele.

Monica Babuc: „Și este în drept să aștepte, pentru că statul este responsabil prin definiție de securitatea cetățenilor și acest lucru este un obiectiv primordial. Or, la noi nu există acum responsabili, toți sunt vinovați, dar responsabili nu există.”

Europa Liberă: Iată de trei luni se accentuează această confruntare între instituția prezidențială și cea legislativă. Până când și până unde? Cum vedeți finalitatea acestei dispute?

Monica Babuc: „Eu trebuie să recunosc că trăiesc o dezamăgire enormă în legătură cu aceasta. Mai întâi pentru că niciodată nu mi-am făcut iluzii despre acest parlament și noi, cei din fracțiunea Partidului Democrat, cunoaștem cel mai bine prețul trădării, prețul în sensul direct al cuvântului, nu indirect, pentru că...”

Europa Liberă: V-au abandonat și o bună parte din colegii deputați.

Monica Babuc: „O bună parte din colegii noștri nu ne-au abandonat, dar au plecat fiind momiți cu oferte, inclusiv financiare. Despre asta am vorbit de mai multe ori și știți că colegii noștri au depus inclusiv depoziții la procuratură despre asta, cum erau racolați, inclusiv cei care n-au plecat, dar procuratura asta deja...”

Europa Liberă: A rămas nici să nu audă, nici să nu vadă?

Monica Babuc: „Eu nu cred că nici să nu audă, nici să nu vadă, dar, știți, întotdeauna există îndreptățiri că, atâta timp cât omul nu este prins în flagrant, vina lui este greu să o demonstrezi. Nu mă apuc să dau acum aprecieri procuraturii, eu regret că acești pași mai fermi ai procuraturii nu au ajuns să demonstreze ce s-a întâmplat cu unii deputați în parlament.

Pe de altă parte, vreau să vă spun că eu nu împărtășesc nici punctul de vedere al acelor colegi de-ai noștri, inclusiv din parlament, care strigă sus și tare că în acest parlament sunt doar hoți și tâlhari ș.a.m.d., pentru că și ei fac parte din acest parlament și prin definiție cred că nu-și asumă aceste titluri.

De aceea când vorbeam despre faptul că, da, clasa politică și legislativul, în primul rând, trebuie resetat în Republica Moldova, noi vorbeam despre aceea că, înainte de a face acest lucru, trebuie să instituim un guvern de criză, cu mandat limitat și am propus discuții pe o platformă...”

Europa Liberă: A plecat trenul din gară...

Monica Babuc: „Asta este. Și nu mai căutăm acum vinovați, pentru că am spus că vinovați se fac cei care astăzi au pâinea și cuțitul și ieri au avut pâinea și cuțitul în puterea din Republica Moldova, acum eu cred că vom ajunge târâș-grăpiș cu morți în număr crescând în fiecare zi, cu aceleași bâlbe la nivel de comisii naționale de situații excepționale, cu aceeași incertitudine în vaccinare vom ajunge cu greu la aceste alegeri anticipate. Presupun că, da, ele vor avea loc în toamnă și probabil că atunci o să aibă loc finalitatea acestui litigiu.”

Europa Liberă: Dar admiteți că actualul legislativ ar putea să-și ducă mandatul și până în 2023?

Monica Babuc: „Nimic nu este exclus, eu nu pot exclude această variantă, dar ea totuși este una minoritară. Prin definiție, eu cred că și marii actori ai disputei noastre și ai ping-pongului undeva au ajuns la o concluzie comună, pe ei, pe ambii și pe...”

Europa Liberă: Marii actori, vă referiți la dna Sandu și...

La dna Sandu și la dl Igor Dodon, îi avantajează alegerile anticipate.

Monica Babuc: „La dna Sandu și la dl Igor Dodon, îi avantajează alegerile anticipate, unul încearcă să-și păstreze trendul de ascensiune pe care l-a avut în alegerile prezidențiale, dna Sandu a avut un rezultat-record pentru care poate fi felicitată, orice zi a pandemiei îi micșorează entuziasmul și pe urmă votarea în parlamentare pe listă este total diferită de ceea ce a vota un om, iar președintele Dodon știe că orice zi în care înaintează, se îndepărtează de la putere îl îndepărtează și pe el de acest rezultat. Deci, unul vrea să-și mențină acel rezultat cu 37 de mandate, iar Partidul Acțiune și Solidaritate vrea să mai adauge câteva zeci de mandate la cele pe care le are.”

Europa Liberă: Dacă nu va fi atacată la Curtea Constituțională hotărârea privind instituirea acestei stări de urgență, atunci cetățeanul poate să se gândească că lui i se îngrădesc drepturile și libertățile?

Monica Babuc: „Greu de spus. De ce? Legal, această stare de urgență a fost votată de 54 de deputați ai parlamentului, toate aceste decizii sunt perfect legale, inițiativa legislativă a aparținut unor deputați, nu văd cum sau din ce punct de vedere, nu sunt jurist, e adevărat, pentru că juriștii știu să găsească mereu...”

Europa Liberă: Da, dar nu mai există dreptul de a protesta, nu mai pot avea dreptul de a protesta, că e stare de urgență, vedem ce se întâmplă în alte state?

Monica Babuc: „Da, dna Ursu, tocmai asta și era problema, când îl întrebam pe dl...”

Europa Liberă: Dreptul opoziției, iarăși, rămâne îngrădit...

Monica Babuc: „Dar nimeni nu ne-a spus ce, de fapt, înțeleg inițiatorii acestui proiect de hotărâre, adică acestei hotărâri de parlament, și nici premierul interimar nu ne-a explicat.”

Europa Liberă: Pentru mine a devenit clar că dl Ciocoi a cerut împuterniciri mai mari.

Monica Babuc: „Suplimentare... Cum o să le utilizeze, nu știe nimeni. Nu știe nimeni, pentru că dacă veneau și spuneau: noi cerem aceste împuterniciri pentru: 1) utilizarea armatei în asigurarea disciplinei în locurile de agrement, de exemplu, în capitală sau în marile orașe, era clar; noi cerem împuterniciri suplimentare pentru organizarea procedurii de vaccinare în strictă corespundere cu etapele acesteia: prima etapă – medicii, a doua etapă – persoanele cu comorbidități, a treia – cetățeni ș.a.m.d., puteam să înțelegem. Acum noi am cumpărat un proiect de hotărâre, rușii zic «кота в мешке», noi am luat un sac în care există ceva despre care noi nu știm, iar mâine nouă o să ni se anunțe tuturor cetățenilor ce trebuie să facem în această stare de urgență.”

Europa Liberă: Dar cel puțin a devenit clar dacă în UTA Gagauz Yeri vor avea loc alegeri pe 16 mai?

Monica Babuc: „Nici acest lucru nu este clar. Dar cine ne-a anunțat pe noi despre acest lucru? Poate Dvs. ați aflat ceva în lipsa mea cât am fost în ședință, dar eu vă zic, și acest lucru probabil va fi clar după deciziile pe care PSRM le va lua în seara aceasta în corelare clară cu starea de urgență care a fost votată și în funcție de interesul lor politic.”

Europa Liberă: Dar cum va activa legislativul în continuare?

Monica Babuc: „Am întrebat și asta azi. Cineva din colegi a întrebat: când avem ședință plenară? Dna președintă a răspuns că nu vom avea mâine, iar la Biroul permanent, când a fost întrebată dacă vom mai avea ședințe, în general, în starea de urgență, ea a spus: o să vedem. Iată acesta este răspunsul.”

Ce vom face de Paște?

Europa Liberă: Încă o întrebare pe care o vor aborda des cetățenii, ce fac în timpul sărbătorilor pascale?

Monica Babuc: „Și aceasta este o problemă foarte grea sau este o chestiune gravă la care nu a răspuns guvernul venind astăzi cu acest raport al comisiei, pentru că știu, de exemplu, am privit undeva în unul din reportaje, când o femeie, o concetățeană de-a noastră la biserică cu masca ieșind din biserică, pentru că nu în toate bisericile, este adevărat că nu se respectă...”

Europa Liberă: Restricțiile impuse de autorități...

Monica Babuc: „Restricțiile, da, dar vreau să spun că femeia, care poate nu este de vină, pentru că vorbeam mai sus cu Dvs. despre această campanie de informare, o întreabă jurnalista: „Păi, ați făcut împărtășanie”? – „Da”, zice ea. – „Dar cu aceeași linguriță”? – „Da, cu aceeași linguriță, dar eu îs cu mască” ș.a.m.d. Deci, oamenii sunt departe de a înțelege și asta se referă la ceea ce mă întrebați despre Paște. Noi suntem deja pentru a doua oară în situația în care nu mai putem fi îndreptățiți că nu știm ce să facem. Anul trecut, în cadrul sărbătorilor pascale îmi aduc aminte despre această absolută incertitudine și a autorităților, pe care le puteai înțelege, este un obicei la moldoveni, el este sfânt, legat de împărtășanie, este obiceiul sfânt al Paștelui Blajinilor, vă aduceți aminte când s-a interzis...”

Europa Liberă: Dar și sfințirea cozonacului, ouălor roșii...

Monica Babuc: „Și sfințirea, și participarea în interiorul bisericii, toate erau cumva... Ei bine, azi suntem la un an de acest lucru, venim cu cerința de a instala starea de urgență și nu avem răspunsuri la întrebări. Ce vom face noi toți?

Și mie îmi plăcea să merg la sfințit cozonacul, nu că îmi plăcea, consideram eu când e bine să merg la împărtășanie într-o perioadă sau alta, de Paștele Blajinilor nici nu vorbesc, asta e într-un fel o datorie sfântă, dar n-am mers anul trecut, pentru că așa s-a instituit conform stării de urgență. Ce se va întâmpla astăzi, urmează să vedem mâine din presă. Cum vor afla despre asta cetățenii? Îmi pare rău să spun, vor afla tot parțial, din auzite, că a spus vecina cutare că a auzit asta la televizor, cealaltă vecină a auzit la radio și cam asta va fi.”

Criza din cultură

Europa Liberă: Cum se va descurca cultura în această situație, totuși e o perioadă lungă, 60 de zile? Dvs. ați fost ministră a culturii, știți de câte ori insistă și bat clopotele oamenii din cultură că se sufocă și ei stând acasă.

Monica Babuc: „Și eu am fost cea care cred că printre primele mi-am exprimat solidaritatea cu oamenii de cultură, pe care nu numai că-i compătimesc în această situație foarte mult, dar vreau să le transmit și acum caldul meu sprijin și le-am dat dreptate atunci când cereau să li se permită să lucreze, pentru că într-adevăr este o absurditate când oamenii merg la biserică în încăperi la fel închise cum sunt teatrele ș.a.m.d...”

Europa Liberă: Dar în baruri merg, merg în alte locații...

Monica Babuc: „Și în restaurante. Bine, am început cu biserica nu de aceea că am vrut să spun ceva rău, din contra, că trebuie să găsim niște paralele logice și să asigurăm și acolo, și acolo, fiindcă cei care merg la biserică vor să meargă pentru o necesitate a sufletului, dar și cei care merg la teatru merg pentru necesitățile sufletului și oamenii care lucrează acolo nu au nici ei un răspuns. Ce se va întâmpla? Bine, pentru cei care sunt angajați în instituțiile naționale de cultură, cele care funcționează aici în Chișinău, cel puțin și slavă Domnului că salariul nu a fost sistat, dar în afară de salariu, care se plătește în proporție de cam 87 la sută la instituțiile cu titlu național, ei aveau supliment la salariu. Salariile lor nu sunt foarte mari, vin din vânzări de bilete, ori acum acestea nu sunt și eu vreau să vă spun că perioada aceasta îngreunează încă mai mult și situația oamenilor din cultură, dar și accesul cetățenilor la cultură, în general.

Marea adaptare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:25:21 0:00

Mă gândesc la această situație și Dvs. când mă întrebați de cultură vreau să vă spun următorul lucru, eu nu cred că există oameni în guvern și chiar și în Comisia pentru Situații Excepționale în Sănătate care se mai gândesc și la oamenii de cultură, din păcate. Cultura rămâne a fi un domeniu care și în situație bună este unul despre care se vorbește: ei bine, iaca ce o mai fi de rămas pentru cultură, o să ajungem... Deci, acolo trebuie să fii tribun ca să obții ceva pentru cultură, darămite într-o situație cu care ne confruntăm acum în pandemie, se spune: dar mai lăsați cultura ceea, iaca, oamenii mor în spitale. Deci, e o chestie, o abordare absolut greșită, dar greșită din start, pentru că atunci când ar exista un concept complex foarte bine elaborat, cu specialiști în primul rând din sănătate și cu oameni din toate domeniile și toate lucrurile acestea ar fi coroborate între ele și aprobate și de guvern, și de parlament, și de președinție, atunci noi am avea o claritate pentru toată lumea ce trebuie să facem noi, cetățenii, în această situație.”

Din nou la Curtea Constituțională

Europa Liberă: Cel mai probabil trebuie totuși de așteptat verdictul Curții Constituționale referitor la solicitarea pe care a făcut-o președinta Sandu, cerându-i să spună dacă s-au întrunit toate condițiile pentru dizolvarea parlamentului și să vedem dacă cineva din deputați atacă această hotărâre a parlamentului de astăzi la Curtea Constituțională.

Monica Babuc: „Așa este și pe urmă, chiar dacă nu o atacă, și dacă Curtea presupunem că decide că circumstanțele au fost epuizate și trebuie să se parcurgă la dizolvarea parlamentului, ce se întâmplă cu status-quo-ul de astăzi în care avem o stare de urgență, în care scrie foarte clar, buchea legii indică că timp de două luni, dacă pentru această perioadă a fost instituită această stare, nu poate fi dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Și atunci, decizia Curții ar putea intra în contradicție cu această decizie de astăzi a legislativului și noi iarăși intrăm într-un colaps, ca să zic așa, al puterii de vârf, care creează probleme suplimentare cetățenilor la cele cu care se confruntă ei în pandemie.”

Europa Liberă: Am mai auzit voci că, existând această majoritate parlamentară, apropo e consfințită deja?

Monica Babuc: „Ei consideră... În general, lucrurile sunt, așa, ambigue, inițial se spunea că această majoritate nu există. Țineți minte, în unul din episoade pur și simplu s-au citit numele semnatarilor pentru o decizie anume acolo, dar s-a spus că majoritate nu există, după care în al doilea episod care a fost enunțat de același domn Furculiță, președintele fracțiunii PSRM, deja s-a anunțat și pentru stenogramă că, iată, această majoritate PSRM – Partidul „Șor” – Platforma „Pentru Moldova” există, ea este instituționalizată și despre asta s-a vorbit de sute de ori deja inclusiv și la consultările cu dna președintă Maia Sandu atunci când se vorbea despre deciziile ulterioare.”

Europa Liberă: Mai pot fi surprize din partea lor, când e vorba de adoptarea anumitor proiecte de legi?

Monica Babuc: „Din partea acestei majorități? Sigur că da! Surprizele nu contenesc niciodată, mai ales în asemenea conjunctură, pentru că din moment ce un partid care, orice am spune, este un partid autentic și un partid care are structuri puternice, vorbesc de PSRM, și de mulți oameni care au încredere în acesta, să se facă o alianță cu un partid despre ale cărui „realizări” cunoaștem și știm bine ce se întâmplă cu liderul său ș.a.m.d. deja asta este o surpriză.”

Europa Liberă: Codul electoral, știți cumva, va fi modificat?

Monica Babuc: „Nu știu dacă în situația de azi mai putem modifica Codul electoral, dar nu pot exclude că s-ar putea să se meargă și la acest lucru.”

Europa Liberă: Dar pare cam straniu că nici măcar toți deputații din parlament nu știu la ce să se aștepte în continuare?

Monica Babuc: „Nu pare straniu deloc, dna Ursu, pentru că deputații din parlament, chiar dacă sunt aleși ai poporului și fac parte din fracțiunile partidelor care i-au delegat și prin suportul cetățenilor care i-au votat, și ei sunt martorii, iată, exemplul de astăzi este unul din cele mai concludente, aseară...”

Europa Liberă: Nu se cunoștea nimic...

Monica Babuc: „...nimeni nu știa nu numai că va fi instituită starea de urgență, nimeni nu cunoștea că ar putea să aibă loc astăzi o ședință a parlamentului. Iată vedeți că a avut loc și ședința, s-a instituit și starea de urgență, a avut loc și Biroul permanent, și toate lucrurile astea se pot întâmpla oricând.”

Europa Liberă: Și nici nu ne puteți spune cu siguranță când va urma să se întrunească în ședință plenară legislativul?

Monica Babuc: „Nici vorbă, pentru că azi am întrebat, deci, ni s-a spus că mâine, în ziua când regulamentar parlamentul se întrunește, nu vom avea ședință...”

Europa Liberă: Asta am înțeles, dar mai departe?

Monica Babuc: „Și nici când vor mai avea loc ședințe, și dacă vor avea, de asemenea, la Biroul permanent s-a spus că nu se știe.”

Europa Liberă: Da, rămânem cu mai multe semne de întrebare și cu mai puține răspunsuri, iar dacă se pune în aplicare această hotărâre a parlamentului privind instituirea stării de urgență, cel mai probabil că încă și mai puține vom afla.

Monica Babuc: „Din păcate, așa arată lucrurile, dar eu vreau să rog toți cetățenii să țină cont de apelul nostru pe care l-am făcut astăzi în parlament: să aibă grijă de sine și să înțeleagă că, la acest moment, din păcate, sunt pe cont propriu, să aibă grijă de sănătatea lor, să aibă grijă de măsurile de precauție, să încerce să se vaccineze dacă au posibilitatea oriunde ar fi să o facă și, mai ales, să fie atenți la ceea ce se va comunica de către Comisia Națională sau de către Guvernul Republicii Moldova în ceea ce privește starea de urgență, în ce constă ea, ce prevede ea, care sunt prevederile care vin în ajutorul cetățenilor Republicii Moldova, pentru că, din păcate, astăzi chiar și noi, membrii legislativului, nu suntem în cunoștință de cauză la acest capitol.”

XS
SM
MD
LG