Linkuri accesibilitate

Proiect legislativ pentru instaurarea stării de urgență


Actualizare, 13:00: Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ca în ședința plenară de miercuri să fie examinată propunerea Guvernului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova.

Va fi examinat și raportul Comisiei pentru Situații Excepționale privind situația pandemică din țară și necesitatea declarării stării de urgență raport care stă la baza propunerii guvernului.

-----------------------------------------------------------

Un proiect al stării de urgență, care ar putea fi adoptat de Parlament miercuri, a fost făcut public de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Proiectul este elaborat de trei deputați socialiști, între care Vasile Bolea – președintele comisiei parlamentare juridice și candidat la o poziție de judecător la Curtea Constituțională.

Acest proiect prevede ca în cazul în care se declară stare de urgență, în scopul de a limita răspândirea pandemiei de coronaviris, aceasta ar urma să intre în vigoare de joi, 1 aprilie și până pe 30 mai, pe întreg teritoriul țării.

Proiectul enumeră și o serie de categorii de restricții care ar putea fi instituite, fără a intra în detalii: regim special de intrare și ieșire din țară; regim special de circulație pe teritoriul țării; introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii; regim special de lucru pentru toate entitățile și interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă.

Marți seară guvernul interimar a decis să propună Parlamentului instituirea stării de urgență. Astăzi este convocat, în mod excepțional, plenul legislativului dar agenda ședinței nu este cunoscută, parlamentul fiind forul care trebuie să decidă eventuala decretare a stării de urgență în întreaga țară.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG