Linkuri accesibilitate

16 candidați pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea CSM


Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că 16 candidați și-au depus dosarele pentru a ocupa locul de judecător la Curtea Constituțională lăsat vacant anul trecut după decesul Eduard Ababei, care era unul din cei doi judecători desemnați de CSM. Valeria Plămădeală, purtător de cuvânt al CSM, a declarat pentru agenția IPN că plenul Consiliului urmează să decidă modul cum se va desfășura concursul pentru suplinirea funcției de judecător iar următoarea ședință a CSM este planificată pentru marți, 30 martie.

Printre candidați se numără deputatul socialist Vasile Bolea, președinte al Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, actualul membru al CSM Ion Crețu, care este și lector universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și Alexandru Arseni, conferențiar universitar, USM.

Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului.

În ultimii ani dar mai ales acum, în cursul confruntării dintre Parlament și președinta Maia Sandu, s-a apelat extrem de des la Curtea Constituțională care, în opinia analistului Igor Boțan, ar fi la originea acestor tensiuni. „Curtea Constituțională insistă că suntem în cadrul unei republici parlamentare, dar Curtea Constituțională nu poate explica cum am ajuns în această stare după ce cu de la sine putere în 2016 Curtea Constituțională a hotărât că șeful statului trebuie să fie ales de către cetățeni, iar ulterior Curtea Constituțională a introdus o explicație foarte clară, care spune în felul următor: regimul de guvernare depinde de modalitatea de alegere a șefului statului” spune Igor Botan, directorul executiv la ADEPT, într-un comentariu pentru Europa Liberă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG