Linkuri accesibilitate

Maia Sandu cheamă partidele la consultări pe tema referendumului | Rusia își poate deschide secție de vot doar la Ambasada de la Chișinău


Din declarațiile de până acum ale autorităților de la Moscova nu este clar dacă vor să deschidă secții de votare și în regiunea transnistreană, așa cum au făcut în trecut în ciuda opoziției Chișinăului.
Din declarațiile de până acum ale autorităților de la Moscova nu este clar dacă vor să deschidă secții de votare și în regiunea transnistreană, așa cum au făcut în trecut în ciuda opoziției Chișinăului.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, organizează consultări, joi, 8 februarie, la Președinție, cu partidele politice. La discuții nu au fost invitate, însă, formațiunile politice afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, scrie Newsmaker cu referire la consiliera Maiei Sandu, Irina Gotișan. Discuțiile vor viza tema referendumului inițiat de șefa statului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
  • Alexandru Rotari, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților non-judecători, nu a promovat evaluarea reluată a Comisiei Pre-Vetting, scrie Bizlaw.md. Potrivit Comisiei acesta nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă candidatului și Parlamentului Republicii Moldova, instituția responsabilă de organizarea concursului. Decizia cu privire la evaluarea reluată a lui Alexandru Rotari nu va fi făcută publică, deoarece candidatul a refuzat publicarea acesteia.
  • Autoritățile moldovene au interzis deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia oriunde în afara sediului Ambasadei Rusiei la Chișinău. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR, transmite tv8.md. Ministrul de Externe nu a precizat, însă, ce măsuri vor fi luate în cazul în care vor fi organizate secții de vot în regiunea transnistreană, menționând doar că statul va contracara orice acțiuni îndreptate împotriva suveranității.
  • Aproximativ un miliard și 600 milioane de lei vor fi alocați în acest an din fondul rutier pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale din R. Moldova, transmite Radio Chișinău. Potrivit unui proiect aprobat la 7 februarie de Guvern, banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație pe o rețea totală de aproape șase mii de kilometri. Totodată, vor fi alocați bani pentru finalizarea reparației a patru poduri și inițierea lucrărilor la altele șapte, amplasate pe drumurile naționale. Potrivit proiectului, cheltuielile sunt prioritizate în funcție de starea drumurilor naționale, cu accent pe îmbunătățirea condițiilor de circulație. Astfel, circa 780 de milioane de lei vor fi destinate lucrărilor de întreținere a drumurilor publice naționale, în timp ce aproximativ 737 de milioane de lei vor fi alocate pentru reparații capitale și construcții inginerești.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populată postarea știri.md despre propunerea Ministerului Educației și Cercetării în procesul de admitere în licee. Mai exact, elevii care obțin note sub șase la absolvirea gimnaziului ar putea fi excluși din cursa pentru intrarea în licee. Această inițiativă a fost lansată în cadrul consultărilor publice privind modificările Metodologiei de admitere în învățământul liceal.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților o știre a tv8.md despre cazul unei bătrâne din Rîșcani care a căzut în glod după ce un adolescent i-a pus piedică. Totul s-a întâmplat sub văzul a încă doi adolescenți care au filmat momentul. Poliția locală s-a autosesizat pe caz. Minorul a fost identificat, iar față de părinții acestuia au fost luate măsuri conform legii. Materialele acumulate au fost transmise în instanță.
XS
SM
MD
LG