România nu finanțază nici oameni politici, nici organizaţii de partid sau alt tip de organizaţii din Republica Moldova - sprijinul României este îndreptat spre instituţii şi spre reformele din acest stat. Aşa se justifică ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, în faţa criticilor înteţite după alegerile din Chişinău că România ar sprijini prea mult, în pofida partenerilor euroatlantici, nu Moldova, ci binomul Plahotniouc-Dodon. Declaraţia juistificatoare a sunat la „Ora Guvernului” din plenul Camerei Deputaţilor, fiind reprodusă de Agerpres (agerpres.ro). Meleșcanu a mai spus că una dintre priorităţile pe care le are România pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se referă la consistența politicii UE în ceea ce priveşte Parteneriatul estic şi, în mod evident, Republica Moldova e una dintre priorităţi atunci când în discuţie e Parteneriatul de Est. „Nu am timp să vă înșir măcar câte eforturi s-au făcut, ce întâlniri şi de ce sprijin s-a bucurat întotdeauna Republica Moldova din partea noastră”, a mai spus ministrul citat de agenție.
Relatând şi despre o dezbatere organizată de think tank-urile EFOR (Bucureşti) şi WatchDog.MD (Chişinău) despre modul în care România poate ajuta mai eficient Moldova pe perioada preşedinţiei Consiliului UE, agerpres.ro îl citează pe activistul civic de la Chişinău, Valeriu Paşa, de la WatchDog.md. „Republica Moldova este ţara cea mai expusă la ceea ce înseamnă manipulare sau „spălare de creier” din Federaţia Rusă. Nici într-o altă ţară CSI, cum este Belarus, Armenia, nu avem situaţii în care piaţa mediatică să fie dominată la modul propriu, adică peste 50% din cota de piaţă, mă refer la televiziune, să fie conţinut retransmis din Federaţia Rusă,” a spus Paşa. La rândul său, Sorin Ioniţă, reprezentant Expert Forum, a spus că Republica Moldova este o ţară destul de necunoscută pentru români. „0,1 - 0,2 la sută din populaţia României a călcat vreodată în Republica Moldova”, a remarcat Ioniță.
Ziarulnational.md reproduce afirmațiile senatorului Titus Corlățean, fost ministru de Externe, care a declarat la Kiev, în cadrul adunării generale Georgia-R. Moldova-Ucraina, că odată cu preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, lucru care se va produce la 1 ianuarie 2019, R. Moldova urmează să fie „dosarul prioritar de interes”. Orice stat care preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE are dreptul să aibă „un dosar prioritar”, a subliniat senatorul.
Analistul politic de la București Armand Goșu este citat de cotidianul.md cu declaraţia că „Guvernul României finanțează generos publicații de la Chișinău care-i înjură birjărește pe liderii opoziției pro-europene de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, și iau interviuri în genunchi oligarhului Vladimir Plahotniuc, groparul visului european din Republica Moldova”, afirmă Goşu. Potrivit lui, „este nevoie de o anchetă serioasă pentru a scoate la iveală modul în care portaluri ca „Deschide.md” și „Timpul.md”, care au primit în ultimii ani zeci de mii de euro anual, sunt finanțate de autoritățile de la București”.
Ava.md publică a doua parte a articolului semnat de politologul Vitali Andrievschi intitulat „Alegerile pentru Parlamentul Moldovei. Strategia partidelor”. În acest articol, consacrat PDM, autorul susține că această formațiune „va lupta pentru un rezultat bun în „marea circumscripție” (circumscripția națională, cu vot proporțional pe liste de partid), precum și pentru victoria în minimum 30 de circumscripții uninominale” . Andrievschi consideră că „una dintre sarcinile strategiei PDM va fi minimizarea riscurilor și pericolelor ce provin din imaginea negativă a partidului și liderului său creată de oponenții politici”.
Ipn.md citează criticile președintei PAS, Maia Sandu, la Legea care prevede dobândirea cetățeniei prin investiții. Această lege le permite persoanelor străine să legalizeze bani murdari, proveniți din acțiuni criminale, iar printre cumpărătorii cetățeniei ar putea fi și persoane care au participat la furtul miliardului, este părerea liderei PAS. Citat în aceeași știre, Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al PAS, a precizat că pe 31 mai Parlamentul a adoptat modificări la Legea cetățeniei prin investiții. Primul amendament prevede că decretele de acordare a cetățeniei străinilor nu vor mai fi publicate în Monitorul Oficial, iar prin cel de-al doilea se renunță la limita de 5000 de cetățenii oferite prin această procedură. PAS cere președintelui Republicii să restituie în Parlament legea, cu depunerea unei sesizări de neconstituționalitate la Curtea Constituțională, notează IPN.
Pe tribuna.md apare un interviu al președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, care se întreabă retoric: „cum poți să vorbești despre un stat capturat, când alegerile prezidențiale sunt câștigate de opoziția de stânga, iar cele pentru Chișinău de opoziția de dreapta?” Potrivit lui Plahotniuc, „rezultatul alegerilor din capitală aduce mai mult echilibru în stat, opoziția de dreapta are acum ocazia să treacă de la vorbe la fapte, să demonstreze de ce e capabilă. Astăzi nu există un singur pol al puterii în Republica Moldova, fiindcă vedem că ea este deținută în mod fragmentar de principalele forțe politice din țară – de stânga, de centru, de dreapta”. „Am putea spune că, pe unele dimensiuni importante ale guvernării, avem un „stat capturat” de forțele de opoziție, dacă ar fi să folosim retorica unora”, a mai remarcat liderul PDM.
Tot într-un interviu acordat portalului tribuna.md, președintele Igor Dodon a declarat că „numai PSRM a mai rămas devotat ideilor de decenii ale stângii din Moldova şi numai PSRM e preocupat cu adevărat de salvarea statalităţii, de viitorul prosper al ţării!”. „V-a mirat că reprezentanţii aşa-zișilor oponenţi ai actualului regim au câştigat atât de uşor primăriile de Chişinău şi Bălţi?”, - s-a întrebat în alt context Dodon. - E clar că puterea actuală a cedat intenţionat aceste două primării (la Chișinău și Bălți), a făcut tot posibilul ca ele să revină anume acestor două partide”. Întrebat de ar trebui acest lucru PD-ului, șeful statului a răspuns: „păi nu vedeţi că în ultimul timp se discută deja deschis, inclusiv la nivel de conducători de misiuni diplomatice acreditate în RM, despre o nouă coaliţie de guvernare a partidelor ce-şi spun pro-europene?!”. Dodon a mai spus că PD și PAS vor intra, cum arată sondajele în Parlament, nu însă și PPDA. „De aceea, i s-a oferit Primăria Chişinău lui Andrei Năstase ca să-şi crească rating-ul şi să tragă după sine şi partidul”, a mai spus Dodon care a respins, totodată, categoric că ar fi controlat de Plahotniuc.