Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, criticată pentru anularea numirii șefului Curții de Apel


Judecătorul Vladislav Clima, președintele Curții de Apel/ IPN
Judecătorul Vladislav Clima, președintele Curții de Apel/ IPN

Decizia de vineri a președintei Maia Sandu de a revoca numirea judecătorului Vladislav Clima de la șefia Curții de Apel a provocat un val de critici din partea politicienilor și experților.

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi a criticat decretul drept neconstituțional, reamintind de recentul caz al Dominicăi Manole. „Parlamentul a gafat de mai multe ori, fapt ce i-a afectat legitimitatea. Avem alegeri anticipate. Avem soluția Curții Constituționale pe cazul revocării Domnicăi Manole, care vorbește clar despre ,,fraudarea Constituției”, atentat la esența Constituției și tentative de reconfigurare a sistemului de checks and balances”, a spus Nagacevschi, citat de TV8.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea a declarat pentru IPN că președinta „revocă un decret care și-a consumat efectul”. Exact argumentul invocat recent de fostul ei partid, PAS, pentru a contesta revocarea Domnică Manole de la conducerea Curții Constituționale.

„Eu am criticat dur numirea domnului Clima în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău. Deoarece nu era nici etic și nici onest. Dar numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată. Altfel, nu rămâne nimic din independența judecătorilor, iar fără independența acestora nu este stat de drept, pentru care militează PAS! Nu poate fi făcută dreptate prin nedreptate!”, menționează Vladislav Gribincea într-o postare pe Facebook, citată de portalul deschide.md.

În anunțul cu privire la anularea decretului de numire a lui Vladislav Clima, Maia Sandu precizează că CSM a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima. Potrivit șefei statului, CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate.

Citește și interviul electoral al Maiei Sandu din noiembrie 2020:

Vladislav Clima a fost numit președinte la Curtea de Apel Chișinău, prin decretul semnat de Igor Dodon, pe data de 2 septembrie 2020, pe un termen de patru ani. Numirea acestuia a fost criticată dur de opoziție, dar și de societatea civilă, care reaminteau că judecătorul Clima este unul dintre cei care au menținut decizia de anulare a alegerilor locale din Chișinău din 2018.

Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale a declarat la rândul său, că se așteaptă ca și această revocare să fie contestată la Curtea Constituțională, cum s-a întâmplat în cazul Domnicăi Manole.

„Cel mai probabil, și în acest caz Curtea Constituțională este instituția care va soluționa constituționalitatea acestui decret (care ca și speță juridică este quasi-identică cu recenta Hotărâre a Parlamentului de revocare a Dnei Domnica Manole din funcția de Judecător CCM)”, a declarat Tănase tot pentru portalul deschide.md.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG