Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, de vorbă cu europarlamentarii


Maia Sandu (arhivă)
Maia Sandu (arhivă)

Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întâlnire online cu membrii Comisiei de politică externă din Parlamentul European.

În discuția sa online de marți cu membrii Comisiei de politică externă din Parlamentul European, președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, s-a referit mai întâi la situația pandemiei de COVID-19 în țara sa:

Cam o treime din întreprinderile mici și mijlocii sunt în pragul falimentului, iar guvernul nu este capabil să le ajute...
Maia Sandu

„În ce privește criza sanitară, statisticile arată destul de rău, iar situația pare să fi scăpat de sub controlul guvernului. Crește numărul infectărilor noi și numărul celor care nu au încă acces la îngrijire medicală atât din cauza pandemiei de COVID, cât și a altor maladii. Impactul economic pentru țară este și el mare; potrivit unor statistici (...) cam o treime din întreprinderile mici și mijlocii sunt în pragul falimentului, iar guvernul nu este capabil să le ajute. Așadar, atât prețul medical, cât și cel economic pentru societate sunt foarte mari”.

Maia Sandu a abordat de asemenea, în discuția cu membrii Comisiei de politică externă din Parlamentul European, prioritățile în relațiile internaționale în viitorul ei mandat:

„În ce privește politica externă, una din priorități este, desigur, aducerea Moldovei mai aproape de UE, asta însemnând înainte de orice implementarea Acordului de Asociere, aplicarea reformelor pe care atât UE, cât și poporul moldovean le așteaptă de la noi, și știm cu toții care sunt ele. Avem nevoie de sprijinul UE în implementarea acestor reforme, atât în ce privește consolidarea proceselor democratice, și aici mă refer la sprijinul pentru presa independentă, societatea civilă, pentru a face administrația publică locală mai independentă, și desigur sprijinul pentru consolidarea justiției, a instituțiilor menite să lupte împotriva corupției.”

Una din problemele abordate de Maia Sandu în discuția cu membrii Comisiei de politică externă din Parlamentul European a fost independența energetică a țării sale:

„Depunem de asemenea eforturi să facem țara mai independentă pe frontul energetic, și aici aș vrea să menționez rețeaua de gazoducte construite împreună cu România, ca și proiectele pe care le avem cu UE pentru a conecta liniile de electricitate la piața UE, iar pentru aceste proiecte vom avea nevoie de sprijin și în viitor.”

La discuția Maiei Sandu cu membrii Comisiei de politică externă din Parlamentul European a participat și Luc Devigne, directorul interimar pentru Rusia, Parteneriatul Estic și Asia Centrală în Serviciul European de Acțiune Externă – diplomația UE.

Felul cum o parte din deputații de la Chișinău s-au „înhăitat” cu criminali implicați în devalizarea sistemului bancar arată că ei se tem că vor fi trași, în sfârșit, la răspundere...
Luc Devigne

El a spus că este „șocantă” recenta votare în parlamentul de la Chișinău a mai multor inițiative legislative, inclusiv aceea privind limitarea puterilor prezidențiale (în ce privește SIS). Devigne a spus că aceste evoluții „grăbite și netransparente” au stârnit „îngrijorări serioase” atât în UE, cât și printre ceilalți parteneri internaționali ai R. Moldova.

Oficialul european a spus că felul cum o parte din deputații de la Chișinău s-au „înhăitat” cu criminali implicați în devalizarea sistemului bancar arată că ei se tem că vor fi trași, în sfârșit, la răspundere.

Luc Devigne a spus că inițiativele legislative sunt din parlamentul moldovean sunt cu atât mai „cinice” cu cât au venit la numai două săptămâni după ce UE a eliberat o primă tranșă de 50 de milioane de euro din ajutorul de urgență pentru R. Moldova în contextul pandemiei.

„Pot doar să spun că vom rămâne foarte vigilenți și vom urmări evoluțiile (din R. Moldova) foarte îndeaproape”, a spus oficialul european, adăugând că Maia Sandu va beneficia de ajutorul UE pentru că ea este „ultima șansă ca Moldova să nu ajungă un stat eșuat”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG