ANTICORUPȚIE scrie că o organizație a judecătorilor s-a solidarizat cu un magistrat înlăturat din sistem. Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”, o organizație de alternativă a Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, dă un semnal de alarmă în legătură cu Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 16 aprilie 2020, prin care judecătorului Mihai Murguleţ, i-a fost respinsă cererea de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Într-un apel al Asociației „Vocea Justiției”, care cheamă la solidarizare breasla judecătorilor, se arată că decizia CSM este un semnal transmis tuturor magistraților că pot fi excluși din sistem dacă nu vor fi docili guvernării. Mihai Murguleț a ajuns în atenția opiniei publice după ce a făcut mai multe dezvăluiri despre neregulile și corupția din sistem, amintește portalul.
Lidera PAS, Maia Sandu, s-a arătat dispusă, într-o emisiune la COTIDIANUL să-l susțină pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în competiția pentru funcția de președinte al R.Moldova, însă numai dacă acesta va trece în turul doi al alegerilor din toamnă. Anterior ea declara că Andrei Năstase, care deja și-a anunțat candidatura pentru prezidențiale, nu ar avea șanse să câștige mandatul de președinte al țării, remarcă portalul, dar acum își nuanțează poziția.
Cât privește candidatura sa pentru prezidențiale, Maia Sandu a spus că PAS nu a luat încă o decizie în acest sens.
Un autor al portalului DESCHIDE ȘTIREA consideră că PD are un „rol de decor” în coaliția cu PSRM și nu va obține în toamnă funcția de premier sau pe cea de spicher. Mai mult, potrivit redacției, președintele Igor Dodon se va debarasa de democrați, dar înainte de asta îi vor folosi pentru „a bate ultimul cui în sicriul Acordului de Asociere cu UE”. „Declarațiile lui Igor Dodon despre eventuale alegeri parlamentare anticipate și sugestiile voalate ca PD să-și retragă pretențiile în ceea ce privește funcția de președinte al Parlamentului sau prim-ministru demonstrează încă o dată cât de fragilă și incomodă este poziția democraților în alianța de guvernare creată cu PSRM. De asemenea, asta mai arată că poziția PD contează puțin, dacă nu deloc, în această construcție politică, iar partidul este privit mai mult ca o mașină de vot în Parlament, dar și ca țap ispășitor pentru situația de criză cu care se va confrunta R.Moldova”, scrie Deschide.md
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, declară într-un interviu pentru EVENIMENTUL ZILEI că este momentul ca România, UE și SUA să facă mult mai mult, să-și conjuge eforturile „pentru salvarea Moldovei” în fața pericolului pe care-l reprezintă Igor Dodon și aliații săi. Altfel, în opinia sa, oamenii vor trăi în continuare cu sentimentul că viitorul lor a fost negociat de marile puteri și s-a decis păstrarea R.Moldova într-o zonă gri, o zonă tampon între cele două mari fronturi politice ale lumii.
Politicianul din opoziție mai consideră că cea mai mare eroare pe care o poate face România în raport cu R.Moldova ar fi acceptarea compromisului toxic, în care Pavel Filip, „fostul prim-ministru al lui Plahotniuc”, să fie susținut pentru reveni din toamna acestui an în acest post.
Invitat la JURNAL TV liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu a lăsat să se înțeleagă că PDM l-a ajutat pe Igor Dodon să devină președinte. Întrebat de moderatoarea emisiunii „О нас (despre noi - n.red.) dacă nu regretă că l-a făcut pe Dodon președinte, Candu a declarat: „În primul rând, nu eu l-am făcut președinte. Eu am votat pentru Maia Sandu atunci, în 2016. Dar eu cred că Partidul Democrat l-a ajutat pe Igor Dodon să devină președinte. Presupun că pentru anumite promisiuni pe care acum Dodon le-ar nega. Timpul va arăta”.
NEWSMAKER dezvăluie că, la trei zile după sosirea din China a zborului charter AN-124 cu echipament de protecție împotriva COVID-19, lotul principal cu aproape 200 de mii de ecrane de protecție și 100,5 de mii respiratoare FFP2, nu poate ajunge încă la lucrătorii medicali. Pentru ca asta se întâmple, furnizorul, compania Lismedfarm, trebuie să achite mai întâi taxe vamale și TVA în valoare totală de 2,16 milioane de lei, bani pe care nu îi are și a cerut deci autorităților să amâne plata acestor taxe, spune directarea firmei, Ecaterina Chitic.
NOI.MD scrie despre „Gastarbeiteri, ca forță motrice a protestelor din toamnă”. Autoarea portalului, Xenia Florea anticipează ceea ce ea numește un „scenariu pesimist” în cazul căruia Chișinăul oficial ar putea obține, în persoana migraților întorși, „o masă de mii de cetățeni apți de muncă, sărăciți și nu prea loiali autorităților actuale – „combustibilul” ideal pentru începerea rebeliunilor sociale, care în realitățile moldovenești vor căpăta rapid nuanțe politice”.
ZIARUL NAȚIONAL îl citează pe deputatul Iurie Reniță, fost Ambasador al R. Moldova la NATO, care îl contrazice pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după ce acesta a afirmat că problema Transnistriei ar putut fi soluționată demult, dacă unii participanți la negocierile în formatul „5+2” nu ar fi urmărit consolidarea NATO. „Ca persoană, care a fost o perioada anume Ambasadorul R. Moldova la NATO, confirm cu toată responsabilitatea că nu a existat și nu există nici cea mai mică posibilitate ca, în condițiile actuale, să devenim membri ai Alianței Nord-Atlantice. Este doar o ordinară manipulare a propagandei rusești de a inventa dușmani externi, astfel justificându-și prezența militară și politică la noi, ca parte indispensabilă a războiului hibrid împotriva R.Moldova”, a replicat deputatul opoziției. Iurie Reniță a adăugat că nu mecanismul internațional existent „5+2” este de vină (cu referire la prezența în cadrul acestuia a SUA și UE), ci „politica și interesele imperiale ale Rusiei, pe care Serghei Lavrov le reprezintă din 2004”.