Linkuri accesibilitate

Maia Sandu la București: simbolism și promisiuni. De ce România nu face investiții strategice dincolo de Prut?


Maia Sandu și Klaus Iohannis
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Din 1991, de când și-a obținut R. Moldova independența, România n-a avut planuri consistente cu mica republică de peste Prut, lăsându-i pe ruși să investească acolo și să țină țara captivă.

Vizita prim-ministrei moldovene, Maia Sandu la București a fost aglomerată de întâlniri. De la președintele Klaus Iohannis la șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, toți oficialii autohtoni i-au făcut promisiuni de ordin general. Maia Sandu se întoarce acasă fără mare lucru:

  1. cu un sprijin moral substanțial și cu perspectiva unor sfaturi utile: de pildă grupul de experți de la ministerele relevante care va „identifica de urgență” domeniile în care R. Moldova are nevoie de expertiză și care a fost creat la ideea președintelui, după cum a insistat Klaus Iohannis să sublinieze
  2. cu angajamentul luat de prim-ministra Viorica Dăncilă că România nu va iniția, dar va „susține” deblocarea asistenţei financiare acordate de UE Republicii Moldova
  3. cu promisiunea șefei guvernului de la București că România va „furniza expertiză” mai ales „în domeniul afacerilor europene”

România și-a „arătat interesul” pentru „avansarea multitudinii de proiecte bilaterale, cu accent special pe cele de interconectare energetică”, după cum a declarat Dăncilă, fără să facă, însă, de data aceasta niciun fel de promisiuni.

Dincolo de simbolistica primei vizite bilaterale pe care noua prim-ministră reformatoare de la Chișinău o face la București și de viitorul set de sfaturi pe care guvernul ei îl va primi de la marii specialiști români, Maia Sandu pleacă, de fapt, acasă cu mâna goală.

Mai multe, citește AICI

Previous Next

XS
SM
MD
LG