Linkuri accesibilitate

Managerii instituțiilor preșcolare susțin că sunt în prag de faliment


Manageri şi angajaţi ai mai multor instituții private de educaţie timpurie au protestat joi la sediul Guvernului cerând redeschiderea grădinițelor private începând cu data de 20 august.

Reprezentanții acestor instituţii susţin că pot asigura condiţii de maximă siguranţă pentru copii conform instrucţiunilor sanitare elaborate de Ministerul Educaţiei. Ei mai afirmă că nu au primit niciun sprijin din partea guvernului, iar odată cu închiderea instituțiilor preșcolare au rămas fără venit şi sunt în prag de faliment. Guvernul nu a reacționat deocamdată la acţiunea de protest, iar premierul Ion Chicu spunea anterior că grădiniţele vor fi redeschise eșalonat de la 1 septembrie.

Managerii instituțiilor preșcolare susțin că sunt în prag de faliment
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Revendicarea managerilor de la instituții preșcolare private de a li se permite reluarea activităților din 20 august mai curând că va fi respinsă de autorităţi. Aceste pronosticuri ale unor experți se bazează pe faptul că la finele lunii iulie Comisia extraordinară de sănătate publică, care a prelungit starea de urgenţă până la 31 august, a dispus că până atunci procesul educațional să rămână suspendat. Iar instrucţiunea pentru redeschiderea reeşalonată a instituţiilor de educaţie timpurie, aprobată în aceeaşi zi de Comisie, pune semn de egalitate între instituţiile private şi cele publice când vine vorba de întrunirea setului de condiţii sanitare obligatorii.

Lista condiiţiilor este lungă şi include între altele, deschiderea reeșalonată a grupelor, prezența a câte doi educatori per grupă, asigurarea unui spațiu de patru metri pătrați pentru fiecare copil, termometria permanentă, dezinfectarea şi ventilarea încăperilor, precum şi prezența obligatorie în grădiniță a asistentului medical. Obligațiunea de a respecta toate cerinţele se va regăsi într-un raport de autoevaluare întocmit de fiecare entitate, raport care urmează să fie aprobat de Agenţia pentru Sănătate Publică.

Cine vine să ne facă acel raport de autoevaluare?

Managerii grădinițelor private care au protestat joi în faţa Guvernului susţin că au îndeplinit aceste condiţii şi sunt gata să-şi reia activitatea în condiţii de maximă siguranţă pentru copii înainte de termenul prohibitiv. Între ei Daniela Dohotaru, reprezentanta Centrului Educațional Tek4Kids din capitală. „Anterior spuneau că dată conducătorii instituţiilor vor fi gata o să putem să începem să muncim. Cum? Ce trebuie să facem. Am cumpărat produse care ne-au costat 5 mii de lei (dezinfectante, lampă de cuarț, viziere, halate de unică folosinţă, măşti, mănuşi etc.). Dar mai departe ce facem cu ele? Cine vine să ne facă acel raport de autoevaluare?”

Daniela Dohotaru consideră inechitabilă decizia autorităţilor de a trata simetric grădinițele publice şi cele private. Primele au fost sprijinite financiar de stat în cele şase luni de când a fost sistat procesul educaţional. Cele private însă nu au putut nici măcar să ofere salarii angajaților. Un alt argument invocat de manageră este numărul mai redus de copii care frecventează instituțiile private, prin urmare condițiile de maximă siguranță, inclusiv distanțarea fizică pot fi asigurate mai lesne.

Unii manageri nu mai pun speranțe în receptivitatea autorităților, dar nici nu s-au alăturat cererii ultimative. Directorul şcolii-grădiniţe private Abeceluş Sergiu Afanasiu spune că nu mai are nici o aşteptare deoarece demnitarii care reprezintă statul nu au avansat până acum nicio măsură de sprijin pentru instituţiile educaţionale private. În același timp el nu susţine redeschiderea cu orice preţ a grădinițelor. Sergiu Afanasiu consideră că reluarea eşalonată a activităţii trebuie să fie testată pe parcursul verii, nu toamna când începe sezonul infecţiilor respiratorii.

Avem nevoie de investiţii foarte mari

„Eu pot să fac faţă tuturor cerinţelor, reglementărilor înaintate de autorităţi. Dar cred că aceste cerinţe trebuiau testate pe timp de vară, cu un număr redus de copii. De ce să așteptăm până în septembrie? Se putea de testat. Poate noi singuri aveam să ajungem la concluzia că nu putem să mergem mai departe, pentru că noi nu suntem orbiți de câștiguri şi vrem cu orice preţ să ne redeschidem. Pe noi ne interesează viaţa şi sănătatea copiilor. Acum conform cerinţelor sanitare suntem în lucru, ne pregătim, toată lumea lucrează. Avem nevoie de investiţii foarte mari. Din 120 de copii, 50 nu îi vom putea primi pentru că reglementările prevăd aflarea a 12 copii în spaţiu de 60 de metri pătraţi, a doi pedagogi la grupă şi a unui ajutor de educator. Sunt lucruri pe care ca să le realizezi la o instituţie privată ar trebui contractele să coste 6 mii de lei. Lucru care omoară instituţiile private. Ei o să înceapă acum inspecţii, controale, să vadă gradul de pregătire, dar nimeni nu ne întreabă dacă avem o bucată de pâine.”

Sergiu Afanasiu spune că s-a împrumutat şi a reuşit să-şi salarizeze cei 30 de angajaţi până în luna mai. „Am vrut să ne bucurăm de facilităţile promise de guvern., am achitat salariile şi impozitele ţinând cont de promisiunea guvernului că ne restituie sub formă de subvenţie impozitele aferente salariului. În luna martie din 70 de mii de lei impozite, ne-au restituit doar 13 mii. Au spus că acele facilităţi se refereau doar la persoane aflate în şomaj tehnic sau în staţionare. Iar profesorii, educatorii care au lucrat online nu se încadrează în aceste categorii.”

Secretarul de stat în educaţie Natalia Grâu a reiterat miercuri în cadrul unor audieri organizate de comisia parlamentară de profil promisiunea că grădinițele vor fi deschise din data de 1 septembrie cel mai probabil, dar nu concomitent, ci etapizat, pe măsură ce instituțiile vor proba respectarea condiţiilor sanitare obligatorii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG