Linkuri accesibilitate

„Manipularea deformează gândirea!” (GALERIE FOTO)


Marș la Chișinău de Ziua mondială a libertății presei.

De Ziua Mondială a Libertății Presei, mai mulții jurnaliști, activiști și experți media au organizat la Chişinău un marș „al solidarității” breslei jurnalistice. Participanții la marş au pornit de la Parlament, spre Reședința de Stat, Guvern și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, instituţii cărora le-au prezentat un memoriu semnat de mai multe ONG-uri de media, cu recomandări pentru asigurarea libertăţii presei, accesului la informaţii şi combaterea propagandei, inclusiv a celei interne.

Marșul solidarității presei care a început în faţa parlamentului a adunat câteva zeci de jurnalişti, activişti din societatea civilă şi experţi media. Lor li s-au alăturat doi lideri ai opoziţiei, liderul PLDM Viorel Cibotaru şi Lidera PAS Maia Sandu. Marşul, desfasurat in mod tradiţional de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, a avut in acest an sloganul „Manipularea deformează gândirea!”, slogan imprimat pe tricourile purtate de participanţi.

„Libertate presei!, Nu minţiti poporul cu televizorul!, Vrem informare, nu manipulare!, Jos propaganda rusească!, Stopaţi propaganda internă!, Nu corupeţi presa!, Presă fără monopol!, CCA nu servi mafia!”.

Acestea sunt doar câteva dintre sloganurile scandate mai întâi la Parlament, iar apoi la Reședința de Stat, Guvern și Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Funcţionarii din cele patru instituţii pichetate au ignorat acţiunea jurnalisţilor.

Organizatorii, în frunte cu Centrul pentru Jurnalism Independent, au transmis conducătorilor acestor instituţii mai multe copii ale unui memoriu privind libertatea presei, care au fost lăsate în cutiile poştale sau au fost predate la secretariat.

Directoarea centrului pentru Jurnalism Independent Nadine Gogu a regretat lipsa de interes si reacţie din partea autorităţilor. Ea şi-a exprimat speranţa că instituţile vizate vor ţine cont totuşi de recomandările din acel document, legate inclusiv de lacunele şi neajunsurile din legislaţia media:

„Nu avem încă nici o lege adoptată în lectură finală. A fost adoptat în prima lectură noul Cod al audiovizualului, dar până la votarea în lectură a doua mai e mult drum de parcurs. Nu ştim dacă se va reuşi în acest an votarea lui. Legea privind accesul la informaţii, votată acum doi ani în prima lectură, aşa şi a rămas pe rafturi. Cu privire la concentrare şi monopolizare, constatăm că de jure nu avem concentrare pentru că s-au făcut modificări la legislaţie, dar de facto vedem că politica editorială la multe posturi care au fost cesionate nu s-a schimbat. Vedem acest lucru şi în campania electorală pe care o avem acum în Chişinău.”

Memoriul trece în revistă şi cazurile în care jurnalişti sau instituții media au supuşi unor atacuri sau intimidări şi cărora le-a fost restricţionat, contrar legii, accesul la informaţii de interes public. Documentul mai deplânge monopolul pe piaţa publicitară care este partajată între două cele mai mari case de vânzări aparţinând democraților şi socialiştilor, şi condamnă propaganda internă la care recurg redacţiile afiliate aceloraşi tabere politice.

Nadine Gogu: „Avem multă manipulare şi propagandă internă. Ar trebui să fie şi asta preocuparea parlamentarilor. Sperăm că CCA care are un rol în acest proces şi care poate prin acțiunile sale să curme acest fenomen să o facă în acest an.”

Directorul Asociaţiei Presei Indepentente Petru Macovei constată că problemele semnalate azi se perpetuează din an în an. Situaţia presei a revenit la cea din timpul guvernării comuniștilor, ba pe alocuri s-a şi înrăutățit, susţine Macovei:

„Din păcate foarte mulţi colegi jurnalişti sunt prinşi acum în aceste mecanisme de manipulare şi dezinformare puse la cale de către politicieni. Monopolurile sunt în plină desfășurare. Lucrurile se agravează pe sectorul mediatic şi este ruşinos pentru o guvernare care se declară pro-europeană la aproape zece ani de când a preluat puterea de la comunişti să aducă situaţia presei în punctul de la care am pornit.”

Preşedintele Parlamentului democratul Andrian Candu care la marşurile similare din 2016 şi 2017 a ieşit în faţa jurnaliştilor pentru a le asculta păsul a explicat azi după şedinţa de plen a legislativului de ce a ignorat marşul din acest an. Candu le-a reproşat între altele organizatorilor, că parte din ei s-au arătat dezinteresați de a se implica în măsurile luate de legislativ în baza recomandările formulate la marşul de anul trecut, inclusiv de a participa în grupul de lucru format pentru îmbunătăţirea legislaţiei media şi elaborarea noului Cod al Audiovizualului:

„Unele persoane de acolo foarte vocale anul trecut nu au fost la nici o şedinţă a acestui grup. Nu şi-au dat silința şi să propună, să facă, iar noi să acceptăm şi să aprobăm. Asta înseamnă pe de o parte rea intenţie, pe de altă parte înseamnă doar pur şi simplu o anumită acţiune de a se băga în seamă fără efect.”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a transmis un mesaj în care, între altele, îndeamnă jurnaliştii din Moldova să adreseze întrebări incomode politicienilor, mai ales în preajma viitoarelor alegeri, pentru că munca jurnaliștilor este în interesul publicului și al nimănui altcuiva. În opinia sa „un mediu de presă independent și pluralist este esențial pentru funcționarea eficientă a unui guvern reprezentativ și democratic”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG