Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și Rusia s-au confruntat din nou cu privire la incidental naval de săptămâna trecută


Prim-ministrul britanic Boris Johnson (stânga) și președintele rus Vladimir Putin

Marea Britanie și Rusia s-au confruntat din nou cu privire la incidental de săptămâna trecută din Marea Neagră, când o navă de război britanică a trecut pe lângă peninsula Crimeea Ucrainei, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Președintele Vladimir Putin a repetat în cadrul emisiunii sale anuale de dialog cu alegătorii de astăzi că una dintre navele de război ale Rusiei a tras focuri de avertizare și un avion de război a aruncat bombe în calea distrugătorului britanic pentru a-l forța să iasă dintr-o zonă din apropierea Crimeii despre care Moscova susține că ar fi apele sale teritoriale și nu ale Ucrainei. Anexarea Crimeii la Rusia este considerată, in baza legislației international – ilegală.

Într-un răspuns rapid adresat lui Putin, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Boris Johnson a negat orice acțiune greșită și a declarat că nava a acționat în conformitate cu legislația internațională în timp ce efectua un pasaj pașnic prin apele teritoriale ucrainene.

Incidentul din 23 iunie a fost cel mai recent punct de tensiuni între Kremlin și Occident.

Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în martie 2014, trimițând trupe și organizând un așa-zis referendum denunțat ca ilegitim de cel puțin 100 de țări după ce președintele ucrainean de atunci pro rusul Viktor Ianukovici a fost destituit pe fondul valului masiv de proteste pro europene.

In intervenția sa de astăzi, Vladimir Putin a introdus în acest incident și Statele Unite, afirmând că o aeronavă de recunoaștere americană ar fi funcționat sincronizat cu nava britanică Defender.

Pentagonul nu a răspuns imediat acuzațiilor lui Putin.

Statele Unite și Ucraina conduc împreuna un mare exercițiu militar Sea Breeze în Marea Neagra, exercițiu la care participa 32 de țări - inclusiv majoritatea națiunilor riverane Mării Negre, aliați NATO și parteneri. Exercițiul a început pe 28 iunie și va dura pina pe 10 iulie.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG