Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a aprobat extrădarea lui Julian Assange către Statele Unite unde urmează să fie acuzat de fapte penale, decizie împotriva căreia echipa fondatorului WikiLeaks a declarat că va face apel.
Guvernul american vrea să-l judece pe australianul în vârstă de 50 de ani în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a 500 000 de dosare militare secrete referitoare la războaiele din Irak și Afganistan, despre care Washingtonul spune că au pus vieți în pericol. Susținătorii și avocații lui Assange susțin că acesta a acționat în calitate de jurnalist și că are dreptul la protecția oferită de Primul amendament privind libertatea de exprimare pentru că a publicat documente care au expus neregulile comise de armata americană în Irak și Afganistan.
„La 17 iunie, în urma examinării atât de către Curtea Magistraților cât și de către Înalta Curte, s-a dispus extrădarea domnului Julian Assange către SUA. Domnul Assange își păstrează dreptul legal de a face apel în termen de 14 zile”, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. Organizații jurnalistice și grupuri pentru drepturile omului au cerut Marii Britanii să refuze cererea de extrădare.
„Ministrul britanic de Interne aprobă extrădarea editorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, unde ar urma să fie condamnat la 175 de ani de închisoare - O zi neagră pentru libertatea presei și pentru democrația britanică. Decizia va fi atacată", a declarat Wikileaks într-un comunicat pe Twitter.