Marea Britanie spune că nu există „niciun indiciu” că în portul Odesa bombardat de Rusia pe 23 iulie s-ar fi aflat o navă militară ucraineană și o instalație de rachete, contrazicând afirmațiile Kremlinului despre faptul că ar fi avut ținte militare.
Într-un buletin informațional zilnic despre agresiunea rusă în Ucraina, ministerul britanic al apărării a declarat la 26 iulie că „nu există niciun indiciu că astfel de ținte s-ar fi aflat în locul în care au lovit rachetele”.
Atacul rusesc a avut loc la o zi după ce Rusia a semnat un acord cu Ucraina, ONU și Turcia pentru reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră, inclusiv prin portul Odesa, după luni în care porturile ucrainene au fost blocate de flota militară rusă. Acordul încheiat la Istanbul, pe 22 iulie, a dat speranțe că poate fi evitată o criză alimentară globală.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui, dar invazia rusească începută la 24 februarie a periclitat exporturile și a dus la scumpirea alimentelor pe plan global.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus la 24 iulie că loviturile rusești care au avut loc după încheierea acordului au distrus „infrastructura militară” și o „navă de patrulare” a marinei ucrainene.
Rusia își planifică atacurile pe baza unor „informații învechite”
Bombardamentul rusesc a cauzat scumpirea bruscă a grâului, pe 25 iulie, în ciuda afirmațiilor Kremlinului că nu va afecta exporturile de cereale.
Serviciile speciale ale armatei britanice au spus că bombardarea portului din Odesa poate fi explicată prin faptul că Moscova nu se poate apropia de el pe mare, din cauza capacității Ucrainei de a lovi navele rusești cu propriile rachete anti-navă.
Neputința Rusiei de a lansa un astfel de asalt asupra principalului oraș-port al Ucrainei la Marea Neagră „a subminat în mod semnificativ planul general de invazie [al Rusiei]”, se mai spune în nota ministerului apărării britanic. Spionajul militar britanic estimează că Rusia va continua eforturile de a distruge capacitatea de apărare anti-navă a Ucrainei, dar că rușii își plănuiesc atacurile în mod defectuos, de la centru, pe baza unor „informații învechite”.
Armata ucraineană a raportat pe 26 iulie noi lovituri cu rachete de croazieră rusești în sudul țării și a spus că și forțele ucrainene au lovit ținte inamice.
Noi atacuri în sudul Ucrainei și un nou bilanț general al victimelor
Serhii Bratciuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, a declarat pentru un canal de televiziune ucrainean că o rachetă trasă din direcția Mării Negre a lovit regiunea, oficialul dar nu a oferit informații despre victime.
La est de Odesa, de-a lungul coastei Mării Negre, un atac rusesc a deteriorat infrastructura portului Nikolaev, a declarat primarul acestui oraș, Oleksandr Senkevici.
Pe 25 iulie, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a dat publicității cea mai recentă estimare a numărului de civili morți în războiul din Ucraina, spunând că este de 5.237, în timp ce numărul civililor răniți a depășit 7.000.
Între timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a înlocuit un comandant militar de vârf în estul Ucrainei.
Zelenski a emis decrete prin care îl revoca pe generalul-maior Hrihorii Halahan din funcția de comandant al forțelor pentru operațiuni speciale ale armatei ucrainene și îl numește în locul acestuia pe Viktor Horenko. Halahan conducea din august 2020 operațiunile în regiunile estice Donețk și Luhansk.
De la începutul invaziei rusești din februarie, forțele ruse au preluat controlul complet asupra regiunii Lugansk și a unei mari părți a regiunii Donețk.