Linkuri accesibilitate

Mari demonstrații pentru libertatea presei în Polonia


În Polonia au avut loc duminică proteste de stradă împotriva unei legi controversate care, potrivit criticilor, a fost concepută ca să reducă la tăcere televiziunea independentă TVN. Cele mai mari demonstrații au avut loc – potrivit agenției CTK – în centrul Cracoviei și la Varșovia, în fața palatului prezidențial, unde oamenii au cerut președintelui să se opună legii prin veto.

„Aici nu e vorba numai de TVN, ci de viitorul libertății de expresie în Polonia, și implicit de viitorul democrației”, a spus la manifestarea de la Cracovia senatorul din opoziție Bogdan Klich, de la Platforma Cetățeanească (PO). În afara lui, au vorbit la manifestarea de la Cracovia, potrivit site-ului Rzeczpospolita, și alți politicieni, inclusiv președintele Partidului Popular, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

La cel mai mare protest de duminică, la Varșovia, a luat cuvântul și liderul opoziției poloneze, Donald Tusk.

Demonstrațiile au avut loc după ce parlamentarii polonezi au aprobat legea controversată care limitează participarea străină la proprietatea posturilor de radio și televiziune – mai precis, prevede că transmisiunile în baza licenței poloneze sunt permise numai acelor organe de presă deținute în proporție de cel mult 49% de proprietari din afara Spațiului Economic European.

TVN aparține de facto unei companii americane – Discovery. Ca să ocolească limitări anterioare, americanii au condus TVN prin intermediul unei firme înregistrate în Olanda. Noua lege nu mai permite însă acest aranjament, încercând, potrivit opiniei Gazeta Wyborcza, să oblige Discovery să vândă televiziunea TVN.

TVN a calificat noua lege drept un atac al partidului de guvernământ conservator-naționalist PiS împotriva presei libere. Guvernul insistă, dimpotrivă, că legea are ca menire să apere spațiul mediatic polonez de influențe ostile, venite de pildă din Rusia sau China.

Legea mai trebuie aprobată sau respinsă de președintele Andrzej Duda, care a spus că o va analiza „temeinic”. Deși este considerat un aliat al partidului de guvernare, Duda a dat de înțeles că ar putea respinge, totuși, legea, care a supărat, de altfel, principalul aliat al Poloniei: Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG