Una dintre cele patru nave a fost închiriată de Organizația Mondială pentru Alimentație ca să livreze grâu în Etiopia, se precizează în declarația marinei ucrainene postată pe Facebook.
Reprezentanții ruși din cadrul Centrului Comun de Coordonare înființat la Istanbul în cadrul Inițiativei pentru Cereale din Marea Neagră au refuzat să cadă de acord cu privire la deplasarea navelor către sau dinspre porturile ucrainene, se arată în declarație.
Ca urmare, trei nave, inclusiv cea destinată Etiopiei, nu au putut părăsi porturile Ciornomorsk, Odesa și Pivdenni și trebuie să aștepte aprobarea trecerii lor, în timp ce o navă a fost nevoită să aștepte tranzitul spre portul Odesa în zona Sulina.
Marina a declarat că Rusia a blocat efectiv deplasarea navelor prin refuzul de a lua parte la stabilirea rutelor pe care acestea ar trebui să le urmeze, un proces care are loc pentru fiecare călătorie de export.
Rusia spune că e posibil să nu mai permită trecerea navelor
Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost negociată în iulie de Națiunile Unite și Turcia cu Rusia și Ucraina pentru a permite trecerea în siguranță a exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Pactul a fost reînnoit pentru 60 de zile luna trecută, dar Rusia a dat de înțeles că este foarte posibil să nu mai accepte prelungirea acordului, dacă Occidentul nu elimină obstacolele din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.
La 25 aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că situația legată de acordul privind cerealele a ajuns într-un punct mort. Lavrov a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, încearcă să negocieze cu țările care au anunțat sancțiuni unilaterale împotriva Rusiei, dar nu există rezultate.
Guterres i-a scris o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin în care prezintă o „cale de urmat” privind extinderea și îmbunătățirea acordului privind cerealele, a declarat biroul secretarului general pe 24 aprilie, după ce Guterres l-a întâlnit pe Lavrov la New York.
În timpul unui briefing cu corespondenții ONU la 26 aprilie, Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite la Geneva, a declarat că Moscova apreciază eforturile ONU și crede că aceasta face tot ce poate. „Dar ceea ce auzim până acum sunt doar promisiuni”, a adăugat el.
Moscova susține că sancțiunile occidentale asupra plăților, logisticii și industriilor sale de asigurări au creat o barieră în calea exportului cerealelor și îngrășămintelor sale. Rusia a făcut aceste afirmații chiar dacă exporturile agricole rusești nu au fost vizate în mod explicit de restricțiile occidentale. „Partea ucraineană a acordului funcționează bine”, a declarat Gatilov. „Dar partea rusă a acestui acord nu funcționează, iar aceste două părți ar trebui să fie egale. Nu se întâmplă așa”.
Una dintre principalele cereri ale Rusiei este reconectarea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul de plăți SWIFT. Banca este una dintre multele instituții bancare rusești deconectate de la sistem în urmă cu mai bine de un an, ca sancțiune impusă după ce Rusia a invadat Ucraina.
„ONU recunoaște că există probleme care ar trebui rezolvate”, a mai spus Gatilov, adăugând că organismul mondial se află în discuții cu autoritățile de la Washington, Bruxelles și din alte capitale. „Nu știu dacă vor reuși să obțină progrese suficiente în timpul rămas”.
ONU și multe țări și-au exprimat îngrijorarea după ce porturile ucrainene au fost blocate de invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut, spunând că aecst fapt ar putea avea consecințe globale, inclusiv foamete în țările mai sărace. Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a atenuat aceste îngrijorări, dar acordul prelungit expiră pe 18 mai.