Linkuri accesibilitate

Mesajul Ursulei von der Leyen către toți profesorii europeni după decapitarea unui profesor francez


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a adresat sâmbătă, într-un mesaj twitter „gândurile" sale profesorilor „din Franţa şi din toată Europa", după decapitarea unui profesor de istorie de la un colegiu dintr-o suburbie vestică a Parisului, informează AFP.

Decapitarea acestui profesor, care a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed, a fost caracterizată de către preşedintele Emmanuel Macron drept "atentat terorist islamist".

Atacul a avut loc vineri după amiază în apropiere de clădirea şcolii și procuratura a deschis o anchetă pentru „asasinat în legătură cu o acţiune teroristă" şi „asociere la o grupare terorista” de către Parchetul naţional antiterorist francez.

Potrivit AFP, identitatea atacatorului, care a strigat „Allah Akbar" înainte de a fi împuşcat de poliţişti, a fost confirmată de anchetatori: un tânăr cecen rus, în vârstă de 18 ani, născut la Moscova.

Oficiali francezi afirmă că profesorul de istorie ar fi primit amenințări cu moartea.

Lideri ai comunității musulmane din Franța au condamnat atacul. Franța are cea mai mare populație musulmană din Europa – în jur de cinci milioane.

Recent, președintele Emanuel Macron a cerut o lege care să stăvilească ceea ce el a numit „separatismul domestic”, adică împotriva radicalismului islamic, împotriva celor care nu respectă valorile seculare ale Franței: libertatea de expresie și cea a religiei. Luna trecută, un emigrant din Pakistan a rănit doi oameni în apropiere de fostul sediu al redacției publicației satirice Charles Hebdo, care a publicat acum cinci ani caricaturi ale profetului Mahomed, considerate ofensatoare pentru musulmani.

XS
SM
MD
LG