Linkuri accesibilitate

Mihai Manole (fost ministru de finanțe): „În fiecare dimineață când mă trezesc, mă gândesc: au să plătească pensia luna asta sau nu?”


Noul lider al Parlamentului, Igor Grosu a anunțat că în această săptămână, mai exact în ședința de joi, 5 august, Natalia Gavriliță va prezenta în Parlament lista guvernului și programul de guvernare. Încercăm să anticipăm provocările din fața viitorului guvern, alături de fostul ministru de finanțe Mihai Manole, ex-ambasador în SUA și fost reprezentant al Moldovei la FMI. Mihai Manole a fost ministru al Finanțelor, în perioada 1999 – 2002, în primul guvern condus de Nicolea Tarlev sub președinția lui Vladimir Voronin și fost ambasador al R. Moldova în SUA, 2002 – 2006.

Interviul matinal cu fostul ministru de finanțe Mihai Manole
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:59 0:00
Link direct

Mihai Manole: „Cred că situația, am spune așa, în economie în Republica Moldova este cam ca temperatura de afară, în jur de 40.”

Europa Liberă: E atât de ridicată?

Mihai Manole: „Îi foarte ridicată.”

Europa Liberă: De ce?

Mihai Manole: „Noi avem un Produs Intern Brut, adică mergem după inerție, după ce cu mulți ani în urmă s-a destrămat Uniunea Sovietică, deja vom sărbători 30 de ani și noi tot după inerție mergem, dar am pierdut mult din ceea ce am avut când am pornit pe inerție să mergem.

Am pierdut industria tutunului, am pierdut mult din industria vinicolă și suntem într-o poziție nedeterminată, că ce am putea noi spune că avem astăzi o ramură prioritară?

Îi chemăm pe toți să revină acasă, dar ce le dăm în schimb, cu ce se vor ocupa ei, pentru că, dacă ne uităm după statistici, din entitățile care sunt înregistrate la structurile oficiale, în jur de 40 la sută lucrează, dar și acei care lucrează tot sunt cu gândul să abandoneze.

Eu vorbesc despre prietenii mei, cunoștințele mele care sunt în business și gândul mai mult e că să plece, să lase un sat cu 400 de oameni care au o bucățică de pâine acolo, pentru că au obosit deja. În afară de entități, haideți să luăm categoria pensionarilor, ceea ce ține de reforma sistemului de pensii, eu în fiecare dimineață când mă trezesc mă gândesc – au să plătească pensia luna asta sau nu? Nu știe nimeni ce am implementat noi. Dacă luăm în sectorul real al economiei, situația este nu cea mai bună. Eu în cazul de față, aș vorbi din partea Centrului de Antreprenoriat și Politici Economice (CAPE), o structură care nu recunoaște monopolurile, nu recunoaște facilitățile, nu ne implicăm în politică, dar încercăm să dăm o analiză corectă a situației.”

Mihai Manole: Vom sărbători 30 de ani de independență și noi tot din inerție mergem
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:09 0:00

Europa Liberă: Și ce arată analiza pe care o aveți astăzi?

Mihai Manole: „Iată, ultimul webinar pe care l-am avut a fost cel care ține de guvernanța corporativă, noi foarte mult pierdem din cauză că nu implementăm elemente de guvernanță corporativă. Ceea ce am făcut noi ca studiu de caz, am luat sectorul energetic și am făcut acest studiu de caz implicând informația ce ține de Moldovagaz și RED Union Fenosa până la plecare, n-o să comentez mult, o să spun doar atât: RED Union Fenosa când a plecat, nu a cerut de la stat ca să-i preia o parte din datorii, a plecat și atât. În cazul Moldova-Gaz situația este mai complicată.”

Europa Liberă: De ce e mai complicată?

Mihai Manole: „Este mai complicată, pentru că astăzi datoria pe care ei au intenția să fie imputată statului Republica Moldova este de peste 122 miliarde de lei. Dvs. vă imaginați? Asta-i peste trei bugete anuale.”

Europa Liberă: Dar pentru ce ar pretinde ei să ceară această datorie?

Mihai Manole: „Pentru gazele naturale consumate și neachitate.”

Europa Liberă: De către regiunea transnistreană?

Mihai Manole: „Păi aici îmi apare și mie o problemă. Dacă vă aduceți aminte, dna președintă a menționat că Republica Moldova nu are datorii. Uitați-vă la facturile pe care le primiți. La noi cetățenii sunt foarte disciplinați, 760 de mii de gospodării de consumatori își achită consumurile regulat. Problema este într-o componentă a întreprinderii-mamă Moldovagaz, se numește întreprinderea-fiică Tiraspoltransgaz, care a acumulat aceste datorii.”

Europa Liberă: 122 miliarde de lei?

Mihai Manole: „Da. Dar nu trebuie să ne liniștim că vorbim de Tiraspoltransgaz. Eu cred că atunci când au să înceapă discuțiile, cei care sunt majoritari în capitalul acționar, ei n-au să țină minte lucrul acesta.”

Europa Liberă: Cum se aplanează, iată, această dispută care ține de această pretinsă datorie pe care ar putea s-o ceară Federația Rusă de la Republica Moldova?

Mihai Manole: „În opinia mea, nu poate să apară această datorie, fiindcă legătura între întreprinderea-mamă Moldova-Gaz și întreprinderea-fiică Tiraspoltransgaz nu poate avea loc, nici nu putem să ne-o imaginăm. Din care considerente? Având în vedere că rubla transnistreană nu este recunoscută, nu avem răspunsul cum trebuie să aibă loc plățile. Cum trebuie Tiraspoltransgaz să transfere banii la Moldovagaz? Al doilea moment - Tiraspoltransgaz lucrează după alte acte normative de reglementare, al treilea moment – vânzarea gazelor la Tiraspoltransgaz, pe malul stâng, are loc la tarife mai mici decât cele care sunt aplicate pe malul drept. Banii acumulați la tarife mai mici sunt utilizați pentru a plăti un supliment de 100 de ruble la pensionari, dar nicio copeică nu vine la Moldovagaz pentru achitarea datoriei față de Gazprom.”

Europa Liberă: Dvs. știți, acum Republica Moldova este în pragul când trebuie să semneze un nou acord cu Gazprom-ul, fie că-l prelungește pe cel vechi, fie că semnează unul nou, din partea directorului de la Moldovagaz a venit sugestia că e mai bine să fie prelungit cel existent. Ce punct de vedere aveți Dvs.?

Mihai Manole: „Eu nu aș exclude considerentul că trebuie să fie menținute relațiile comerciale. Noi avem o experiență destul de vastă și de îndelungată și nu cred că o să găsim o trecere peste noapte, cu atât mai mult că vine iarna, cu atât mai mult că în toamnă ne așteaptă majorarea tarifelor. 200 de dolari va fi mia de metri cubi, da?”

Europa Liberă: De la 147 la 200. Ce poate să facă actualul guvern care va fi învestit în scurt timp?

Mihai Manole: „În cadrul proiectului nostru cu Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice am studiat și aspectul acesta al guvernanței corporative, al reprezentanților statului în companiile acestea. Noi ne vom judeca cu Moldovagaz. Să țineți minte ce vă spun, pentru că noi n-o să putem să ne salvăm chiar dacă...”

Europa Liberă: În baza acelor 122 miliarde de lei?

Mihai Manole: „Ele au să fie mai multe încă.”

Europa Liberă: Și are șanse Republica Moldova să câștige?

Mihai Manole: „Ele au să fie mai multe, pentru că s-au format sume diferite.”

Europa Liberă: Dar vreau să vă întreb – Natalia Gavriliță, pentru că ea a fost desemnată pentru funcția de premier, ea trebuie să abordeze toate aceste probleme cu cei de la Moldovagaz, cu cei de la Gazprom?

Mihai Manole: „Nu cred că ar trebui dna prim-ministru implicată la etapa inițială, dar cred că trebuie să se ocupe de asta cei care sunt abilitați.”

Europa Liberă: Instanțele de drept?

Mihai Manole: „Nu, nu. Ce-i care sunt abilitați de la Agenția Proprietății Publice, dar trebuie să fie oameni competenți. Actele normative care reglementează reprezentanța în structurile unde statul are cotă de bine, de rău acoperă necesitatea, numai că persoanele care ne-au reprezentat au vândut interesul statului. Trebuie de clarificat ce facem cu dânșii. Noi trebuie să avem politici corecte cu toți, absolut cu toți și trebuie să încercăm să negociem ca să vină în albia legalității activitatea, pentru că cei care sunt acționari ei îi numesc mafie.”

Europa Liberă: Relația Republicii Moldova cu FMI, urmează să fie semnat un nou acord, acordul, cel mai probabil, va fi negociat, unii spun că ar trebui guvernul să se țină tare, să nu facă cedări. Cum credeți Dvs. că trebuie să se comporte guvernarea în ajunul începerii acestor negocieri?

Mihai Manole: „Noi nu ar trebui să fim pe o poziție că respingem sau acceptăm totul, noi ar trebui să negociem, pentru că asta și este esența negocierilor. Eu îmi aduc aminte că atunci când am avut onoarea să reprezint țara, negocierile decurgeau foarte corect și transparent, nu erau probleme. În ultimii ani s-au mai întâmplat niște evenimente la care eu nu pot să le găsesc explicație. Eu înțeleg că nu poate FMI să iasă tot timpul să facă declarații la fiecare colț de ușă, că n-au ascultat alții de-ai noștri, asta-i altă întrebare. Nu suntem în starea când putem noi să punem condiții.”

Europa Liberă: Ce aspecte vulnerabile pot să apară în negocierile dintre Republica Moldova și FMI?

Mihai Manole: „Eu nu cred că vulnerabile, dar haideți să vorbim despre un lucru, avem nevoie de venituri, da? Dar noi am mers pe calea diminuării cotelor impozitului pe venit, de la 18,7 am venit la 12. Pot să apară discuții, pentru că e clar că o să se insiste să stabilim, să determinăm surse de formare a bugetului, pentru că nu tot timpul poți conta pe aceea că o să primim granturi și o să acoperim tot, cineva o să ne plătească, dar noi o să cheltuim. Va fi mare problemă cu sistemul de pensionare, adică va trebui de revăzut, pentru că uitați-vă cum se formează veniturile la fondul social, cu participarea bugetului de stat, da?”

Europa Liberă: Socialiștii au declarat că o inițiativă importantă este impozitul pe venit zero pentru venitul reinvestit.

Mihai Manole: „Ei pot să declare, dar ei nu decid, cei care răspund aceia au să decidă. Poate că-i bună varianta, dar eu nu cred că numai impozitul pe venit este unica problemă în situația Republicii Moldova, nu cred, sunt aceleași probleme, nu știu cum au să fie soluționate, noi parcă le tratăm prea simplist, cu justiția etc.”

Europa Liberă: Cu FMI în cât timp credeți că va avea țara un acord?

Mihai Manole: „Eu cred că cum va fi format guvernul o să fie o variantă foarte operativă, nu trebuie de tărăgănat cu asta, trebuie de așezat și de format, e perioada când trebuie să fie elaborat bugetul pentru anul viitor, când va fi politica bugetară aprobată la nivel de parlament. Și încă o dată, eu sunt convins că noi o să trecem prin perioade foarte complicate, dar nu trebuie să ne pună asta în situația să venim împotrivă, deci pentru un viitor noi trebuie să susținem chiar și unele măsuri nepopulare.”

Europa Liberă: Cât de important este ca țara să aibă acordul cu FMI?

Mihai Manole: „Acordul cu FMI reprezintă încrederea pentru exterior, asta-i tot. Sau alta-i că împrumuți cât au încredere, iarăși depinde, dacă împrumuți, înseamnă că dacă ai acordul cu FMI este o altă viziune, înseamnă că ar fi aproape OK sau OK ceea ce ține de intern.”

Europa Liberă: Opoziția o să insiste că nu e bine să te împrumuți.

Mihai Manole: „Dar asta-i sarcina opoziției, ce să-i facem? Mai bine să împrumuți de la un client netransparent, mai bine, dar eu cred că nu este corect, fiindcă mergând pe calea oficială cu Fondul Monetar, se vor găsi și alte variante, eu cred. De asta se și formează guvernul, vor veni persoane care sunt școlite, pregătite, gata să muncească, numai că trebuie foarte, eu vă spun, simplicitatea nu ne ajută la nimic.”

XS
SM
MD
LG