Linkuri accesibilitate

Mihail Gorbaciov: toate indiciile unui nou Război Rece sînt deja prezente


Într-un interviu pentru „Bild”, publicația germană de bulevard, ultimul lider sovietic cere Occidentului să-și redobîndească încrederea în Rusia.

Ultimul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a cerut Occidentului să-și refacă încrederea în Rusia și a avertizat că cei doi foști adversari se încreaptă spre un nou Război Rece.

Într-un interviu publicat vineri de ziarul german „Bild”, Gorbaciov spune că toate indiciile unui nou Război Rece ar fi deja prezente: limbajul politicienilor și al personalului militar de rang înalt este din ce în ce mai belicos, doctrinele militare sînt formulate în termeni din ce în ce mai aspri, presa profită de toate astea și toarnă gaz peste foc, și relațiile dintre marle puteri continuă să se înrăutățească.

Mihail Gorbaciov mai spune că între Rusia și Occident are loc o nouă cursă a înarmărilor și că Războiul Rece ar fi în curs:

„Nu e doar iminent. În unele locuri Războiului Rece a și început. În Europa se mișcă trupe, inclusiv echipamente cum ar fi tancuri sau vehicule blindate. Nu cu mult timp în urmă trupele NATO și cele rusești erau staționate la bună distanță unele de altele. Acum stau nas în nas.”

Gorbaciov spune că noul Război Rece s-ar putea transforma într-un război fierbinte, dacă nici una din tabere nu face nimic pentru a-l preveni.

„Totul e posibil” dacă actuala deteriorare a relațiilor continuă, adaugă fostul lider sovietic, pledînd ca Occidentul să nu încerce să forțeze schimbarea în Rusia prin sancțiuni economice, pentru că sancțiunile nu vor face decît să galvanizeze opinia publică din Rusia împotriva Occidentului și să mărească sprijinul pentru Kremlin.

„Nu vă faceți speranțe deșarte în privința asta! Sîntem un popor gata să facă orice sacrificiu dacă e nevoie!”, spune Gorbaciov, notînd că 30 de milioane de soldați sovietici și civili au fost uciși în al Doilea Război Mondial.

Rusia și Occidentul - pledează fost lider al Uniunii Sovietice - trebuie să găsească o cale de a-și redobândi încrederea, respectul și dorința de a conlucra, și ambele părți pot să ia din rezervorul de bună credință care rămâne, ce e reciproc între cetățenii de rînd. Rusia și Germana, în special, trebuie să ia din nou contact una cu alta, trebuie să întărească și să dezvolte relația dintre ele.

În loc să critice tot timpul Rusia pentru că nu respectă standardele occidentale ale democrație, Occidentul ar trebui să recunoască că „Rusia este pe calea spre democrație. E la mijloc de drum. Sînt aproximativ 30 de state emergente în tranziție, și noi sîntem unul din ele” - susține Mihail Gorbaciov pe o linie de gîndire ce nu se îndepărtează prea mult de cea a Kremlinului.

Mihail Gorbaciov susține - contrar altor politologi specializați în relațiile ruso-americane - că deteriorarea relațiilor ar veni din pierderea de către Occident a respectului pentru Rusia, și din exploatarea slăbiciunilor ei, după disoluția Uniunii Sovietice în anii 1990.

Asta a făcut ca Occidentul - și în special Statele Unite - să-și încalce promisiunile făcute Moscovei la sfîrșitul Războiului Rece că forțele NATO nu se vor mișca nici măcar un inci către Est, a mai spus ultimul lider al Uniunii Sovietice în interviul acordat publicației germane de bulevard „Bild”.

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG