Linkuri accesibilitate

Mii de oameni din Bosnia au comemorat masacrul de la Srebrenica din 1995


Lumânări aprinse în memoria victimelor de la Srebrenica

Mii de oameni din Bosnia au comemorat astăzi masacrul de la Srebrenica din 1995, singurul genocid recunoscut din Europa după cel de-al doilea război mondial. Astăzi au fost îngropate la Srebrenica încă 19 victime identificate recent.

Execuția a peste 8.000 de bosniaci musulmani, majoritatea bărbați și băieți, este comemorată într-o serie de evenimente, urmată de înhumarea victimelor ale căror rămășițe au fost găsite în morminte comune și recent identificate prin analize ADN.

La douăzeci și șase de ani după ce au fost asasinați brutal, 16 bărbați, doi băieți adolescenți și o femeie vor fi reînhumați la cimitirul memorial de la intrarea în orașul Srebrenica alăturându-se celor peste 6.600 de alte victime ale masacrului deja îngropate acolo.

Victimelor nou identificate li se acordă în fiecare an o ceremonie funerară pe 11 iulie - aniversarea zilei în care a început masacrul în 1995.

Majoritatea victimelor masacrului au fost executate sumar în timp ce încercau să fugă în pădurea din apropiere, după ce Srebrenica a fost preluată de forțele sârbilor bosniace la 11 iulie 1995, în timpul războiului din Bosnia( dintre 1992 și 1995) Cadavrele lor au fost aruncate în gropi comune săpate în grabă și apoi împrăștiate cu buldozerele printre alte locuri de înmormântare pentru a ascunde dovezi ale masacrului, scrie agenția AP.

În războaiele din Balcani, de după destrămarea Iugoslaviei peste 100.000 de oameni au fost uciși.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG