Linkuri accesibilitate

Mijloacele de transport fără marfă pot traversa frontiera moldo-română și pe la Costești și Cahul


Începând de vineri 20 mai și pe toată perioada stării de urgență, transportatorii care nu duc marfă pot traversa frontiera moldo-română, la ieșirea din Republica Moldova, și prin posturile vamale Costești și Cahul, cu excepția mijloacelor de transport (remorci, semiremorci, cisterne) de tip termos/refrigeratoare, relatează IPN. Serviciul Vamal, recomandă aceste două puncte de frontieră și pentru transportatorii care dețin statutul de agent economic autorizat (AEO), statut care face mai rapidă trecerea frontierei.

Recent, Serviciul Vamal menționa că punctele de vamă rutiere de pe sensul de ieșire directă din Republica Moldova spre România sunt supra-aglomerate, ca urmare a războiului din Ucraina, care i-a obligat pe mulți transportatori moldoveni să se reorienteze spre pietele Uniunii Europene, abandonând exporturile către Ucraina. Cum porturile ucrainene sunt blocate ca urmare a războiului, unii transportatori din Ucraina optează să-și exporte acum mărfurile cu camioanele prin R. Moldova.

Cele mai recente date ale Serviciului Vamal indicau că la frontiera moldo-română a crescut substanțial numărul de declarații vamale perfectate la export, fiind înregistrată o creștere cu 73% față de aceeași perioadă a lui 2021. Această creștere atestă intensificarea traficului rutier.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG