Linkuri accesibilitate

Militari de elită afgani pe cale să devină mercenari pentru Rusia în Ucraina


Militari de elită ai Armatei Naționale Afgane în timpul unei operațiuni de luptă în provincia Helmand din Afganistan, 2016
Militari de elită ai Armatei Naționale Afgane în timpul unei operațiuni de luptă în provincia Helmand din Afganistan, 2016

Statutul pierdut și o existență precară în Iran îi obligă pe mulți foști militari afgani, unii dintre ei antrenați de armata Statelor Unite în comandouri de elită, să se gândească la a se angaja ca mercenari în războiul din Ucraina, și în alte conflicte.

Mulți foști membri ai forțelor de securitate afgane acuză Statele Unite că i-au abandonat după ce Talibanii au recăpătat puterea în Afganistan anul trecut.

Militari de elită ajunși gunoieri

Potrivit mai multor mesaje WhatsApp văzute de Radio Azadi de la RFE/RL, unii din foștii militari afgani de elită fac deja demersuri pentru a se alătura grupului Vagner, cunoscut și sub numele de Wagner, o organizație paramilitară privată care are un rol important în războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.

Alții care trăiesc în prezent în Iran, unde mii de foști soldați afgani și-au căutat refugiu în urma confiscării de către talibani a Afganistanului lor natal în august 2021, spun că se află la limita subzistenței, fac diverse munci necalificate, sau chiar strâng gunoaiele ca să supraviețuiască.

Această situație e o schimbare majoră pentru foștii membri ai Armatei Naționale Afgane (ANA) și pentru cei care făceau parte din comandourile de elită instruite de americani și de aliații occidentali și erau baza fostului guvern pentru apărarea țării și lupta contra Talibanilor și a grupării extremiste Statul Islamic.

Foștii militari afgani refugiați în Iran care spun că sunt gata să accepte ofertele de recrutare din partea organizației paramilitare Vagner afirmă că au fost trădați de Statele Unite și de fost guvern afgan susținut de de americani, pentru care au luptat. Mulți dintre ei acuză Washingtonul pentru situația lor actuală.

„Nu mai aveam unde să trăim în Afganistan”

Talibanii au preluat imediat controlul asupra Afganistanului, după retragerea trupelor americane din această țară. Fără asistența Statelor, Unite, forțele afgane au capitulat rapid și mulți lideri afgani au fugit în străinătate, în timp ce luptătorii talibani au intrat în Kabul.

„După căderea regimului prezidențial trădător al țării, ei [Statele Unite] ne-au vândut și au predat țara teroriștilor [talibani]”, spune un fost membru al forțelor speciale afgane, care nu și-a dat numele, într-o înregistrare audio postată pe un canal WhatsApp la care sunt abonați foști membri ai armatei afgane.

„Nu mai aveam unde să trăim în Afganistan, pentru că teroriștii talibani ne-au urmărit”, a spus el în înregistrarea postată pe 3 decembrie. „Câțiva dintre colegii noștri au fost capturați și decapitati, iar noi am fost forțați să părăsim Afganistanul”.

Europa Liberă nu a putut verifica în mod independent afirmațiile militarului, dar executarea sumară de către Talibani a multor foștilor militari și lucrători guvernamentali afgani este bine documentată, 100 de astfel de execuții fiind înregistrate numai în primele luni ale guvernării talibane.

Între abandonul american și corupția guvernului afgan

E de asemenea răspândită și bine documentată opinia în rândul foștilor soldați afgani, traducători și lucrători guvernamentali că au fost abandonați de aliații lor din Statele Uniote și că fostul guvern de la Kabul a ratat efortul de război și a furat fondurile ce fuseseră alocate armatei.

Aceste afirmații au fost susținute de un raport recent al Business Insider în care se spune că mai multe foste oficialități afgane au scos ilegal din țara lor aproape un miliard de dolari în aur și bani lichizi din Afganistan, înainte de căderea guvernului de la Kabul.

În noiembrie, Inspectoratul General Special al Statelor Unite pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR) spunea că corupția larg răspândită a fost unul din factorii care au grăbit căderea guvernului afgan și au deschis drumul pentru revenirea la putere a Talibanilor ăn Afganistan.

Se crede că zeci de mii de militari afgani care au luptat alături de forțele aliate occidentale de-a lungul a aproape două decenii în Afganistan au fost lăsați în urmă când Statele Unite și-au retras ultimele forțe pe 30 august 2021.

Se estimează că 80.000 de afgani aflați în pericol în țara lor au fost scoși din Afganistan pe calea aerului, dar alții au fost lăsați în urmă și au fost nevoiți să se descurce singuri, și există temerea că zeci de mii de militari antrenați de americani nu au altă alternativă decât să să fugă cum pot din țara lor, sau să e se alăture Talibanilor, ori unui alt adversar regional al Statelor Unite.

Potrivit unor relatări, până la 30.000 de foști soldați afgani ar fi ajuns în Iran.

Oferta grupării de mercenari Vagner (Wagner)

Mai mulți foști militari afgani care au vorbit despre situația lor în conversațiile pe Whatsapp le care a avut acces Europa Liberă au spus că au acceptat oferta de a se alătura grupării Vagner pentru a lupta în Ucraina de partea Rusiei.

Ei au mai afirmat că autoritățile iraniene sunt la curent cu ofertele Vagner și chiar ajută la transferul militarilor afgani în Rusia.

Generalul Farid Ahmadi, fost comandant al corpului de operațiuni speciale din fosta republică Afganistan, a declarat pentru Radio Azadi că în opinia sa temerile legate de situația lor financiară și de securitatea personală îi determină pe mulți foști militari afgani să accepte oferta de a lupta pentru gruparea de mercenari Vagner.

„Problemele serioase de securitate și economice, sărăcia extremă și disperarea i-au forțat să facă asta pentru o bucată de pâine, să supraviețuiască și să scape de urmărirea și tortura Talibanilor”, a declarat Ahmadi într-un interviu live prin Skype realizat în decembrie.

Viețile răvășite ale foștilor militari afgani ajunși în Iran

Radio Azadi a documentat viețile unor foști soldați afgani care trăiesc în Iran, unde ei spun că sunt răvășiți de statutul lor pierdut și de situațiile financiare grave.

Sayed Ahmad Nouri, în vârstă de 38 de ani, a fost comandant al forțelor speciale în vestul Afganistanului, dar acum trebuie să colecteze gunoiul în Mashhad pentru a-și întreține familia numeroasă.

Nouri spune că avea în subordine sute de militari în cadrul Armatei Naționale Afgane. Acum, spune el, cei 12 membri ai familiei sale locuiesc într-o singură cameră și „dorm unul peste altul”.

Abdul Ahad Safi, fostul șef al unui departament guvernamental care lupta contra crimei organizate în provincia Herat din Afganistan, lucrează acum într-un atelier din Mashhad pentru a-și întreține familia de cinci persoane.

El a declarat pentru Radio Azadi că „abia poate supraviețui”, pentru că „veniturile mele nu ne acoperă cheltuielile”.

Consecințe rele

Pe lângă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, un număr mic de foști militari afgani au fost recrutați pentru a lupta în alte conflicte, inclusiv pentru Iran în Yemen, și în Siria și chiar în Nagorno-Karabah, potrivit lui Ahmadi.

Nu există dovezi că forțele afgane au ajuns efectiv pe câmpul de luptă din Ucraina, iar serviciul de securitate al țării nu a răspuns întrebărilor trimise de RFE/RL cu privire la posibilitatea ca afganii să lupte pentru Vagner în Ucraina.

Răspunzând întrebărilor Europei Libere, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat în scris că diplomația americană are informații neconfirmate conform cărora grupul Vagner ar recruta foști soldați afgani care trăiesc în afara Afganistanului.

„Înțelegem că unii afgani pot fi vulnerabili la stimulentele monetare [de la Vagner], dar îi avertizăm pe toți să nu se se alăture invaziei ilegale a Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că grupul Vagner „este folosit de guvernul rus pentru a-și susține politica externă periculoasă și destabilizatoare (…).”

În ce privește afirmațiile unora din militarii afgani că au fost abandonați de Statele Unite în Afganistan, purtătorul de cuvânt a recunoscut dificultățile cu care se confruntă afganii în părăsirea țării, dar a adăugat: „Continuăm să monitorizăm situația economică a Afganistanului și să oferim asistență poporului afgan, acolo unde este posibil, ca parte a angajamentului nostru de durată”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG