Linkuri accesibilitate

Militarii americani atacați cu rachete la Kabul înainte de încheierea retragerii


Un avion US Air Force decolează de pe aeroportul din Kabul, 30 august 2021
Un avion US Air Force decolează de pe aeroportul din Kabul, 30 august 2021

Sistemele de apărare antiaeriană americane au interceptat mai multe rachete lansate la 30 august asupra aeroportul din Kabul, unde Statele Unite sunt pe punctul să-și încheie retragerea din Afganistan, dar și cel mai îndelungat război pe care l-au purtat.

Nu s-a relatat despre victime ale atacului cu rachete, pentru care și-a revendicat responsabilitatea filiala afgană a grupării teroriste Statul Islamic. Într-o postare pe un canal de Telegram, gruparea a spus că a lansat în total șase rachete Katiușa.

Atacul survine la câteva zile după atentatul sinucigaș cu bombă din fața aeroportului din Kabul, revendicat tot de Statul Islamic, în care au fost uciși, 26 august, peste 170 de oameni, inclusiv 13 militari americani.

Între timp, dronele americane au lovit de câteva ori presupuși militanți ai filialei afgane a Statului Islamic.

Statului Islamic și talibanii care controlează de peste două săptămâni Kabulul și cea mai mare parte a Afganistanului sunt inamici, deși și una și cealaltă sunt grupări islamiste sunnite.

La 29 august, armata americană a spus că o dronă a distrus un vehicul care transporta spre aeroportul din Kabul atentatori sinucigași ai Statului Islamic, zădărnicind un nou atac.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că lovitura americană a dus și la moartea unor civili, inclusiv copii.

Comandamentul Central al Armatei americane a spus că investighează aceste relatări, precizând că, în urma loviturii inițiale, au existat și alte explozii puternice, ceea ce sugerează că vehiculul transporta explozibil.

Casa Albă a spus că, după ce a fost informat despre atacul cu rachete din 30 august, președintele Biden și-a reconfirmat ordinul dat comandanților de a face totul pentru a pune pe primul loc protejarea militarilor de pe teren.

Termenul stabilit de președintele Joe Biden pentru încheierea retragerii Statelor Unite din Afganistan expiră pe 31 august. Biden și alți oficiali au avertizat că ultimele ore ale operațiunii de la Kabul vor fi extrem de periculoase.

În ampla operațiune de evacuare începută în urmă cu peste două săptămâni au fost scoși din Afganistan peste 117 mii de oameni, inclusiv străini și afgani care au lucrat pentru forțele internaționale. Este considerată cea mai masivă operațiune de evacuare din istorie.

În timp ce retragerea Statelor Unite și aliaților lor se apropie de sfârșit, o sursă apropiată talibanilor a spus că aceștia se pregătesc să organizeze după 31 august o dezbatere despre un viitorul guvern afgan.

Talibanii au preluat controlul la Kabul, pe 15 august, promițând un guvern incluziv și faptul că nu vor introduce un regim la fel de sever ca atunci când s-au aflat la putere prima dată, în perioada 1996 - 2001.

Dar mulți afgani se tem de revenirea la un regim islamist aspru și de represalii. În ciuda operațiunii de evacuare masive, Statele Unite și aliații lor nu au reușit să-i scoată din Afganistan pe toți afganii care au colaborat cu forțele străine și cu fostele guverne afgane sprijinite de Occident.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG