Linkuri accesibilitate

Ministerul Justiției recomandă revizuirea proiectului de lege cu privire la instanțele anticorupție


Proiectul prevede crearea unei Judecătorii Anticorupție și unui Colegiu Anticorupție la Curtea de Apel Chișinău
Proiectul prevede crearea unei Judecătorii Anticorupție și unui Colegiu Anticorupție la Curtea de Apel Chișinău

Proiectul de lege cu privire la instanțele anticorupție trebuie să fie îmbunătățit și necesită o analiză amplă a impactului asupra bugetului de stat. Aceste constatări sunt menționate într-un aviz care urmează să fie examinat la ședința guvernului din 22 octombrie.

În avizul elaborat de Ministerul Justiției se recomandă de transmis la examinare Judecătoriei Anticorupție nu doar cauzele penale gestionate de Procuratura Anticorupție, dar și cele investigate de Centrul Național Anticorupție (CNA). Autorii avizului au amintit că recent au fost operate modificări legislative care presupun că urmărirea penală în cauzele investigate de CNA poate să fie condusă de procuraturile teritoriale.

„Prin urmare, este necesară reglementarea situației transmiterii la Judecătoria Anticorupție inclusiv a cauzelor instrumentate de către procuraturile teritoriale care conduc urmărirea penală exercitată de CNA”, se menționează în aviz.

De asemenea, ministerul consideră că procedura de transmitere la Judecătoria Anticorupție a dosarelor care sunt deja examinate în instanțele de drept comun trebuie să fie revăzută. Autorii avizului avertizează că transferul dosarelor poate duce la pierderea unor probe, unor martori și la tergiversarea soluționării cauzelor.

În aviz se mai menționează că experții Comisiei de la Veneția recomandă ca judecătorii care vor lucra în Judecătoria Anticorupție și Colegiul Anticorupție al Curții de Apel Chișinău să fie selectați de Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În redacția curentă a proiectului este prevăzut că preselecția judecătorilor va fi efectuată de o comisie specială, constituită din trei experți naționali și trei experți internaționali. În contextul în care se va insista pe crearea unei comisii de preselecție, autorii avizului recomandă stabilirea clară a procedurii de activitate a comisiei de preselecție și surselor de remunerare a membrilor ei.

CSM nu deține competențe legale pentru a efectua monitorizarea stilului de viață al judecătorilor Judecătoriei Anticorupție

Reprezentanții Ministerului Justiției au susținut propunerea Comisiei de la Veneția privind excluderea punctului care spune că membrii CSM „vor monitoriza stilul de viață” al judecătorilor din instanțele anticorupție.

„CSM nu deține competențe legale pentru a efectua monitorizarea stilului de viață al judecătorilor Judecătoriei Anticorupție și al colegiului specializat din cadrul Curții de Apel Chișinău, inclusiv al membrilor familiilor acestora. Din proiect nu rezultă care ar fi procedura de control și de monitorizare, acțiunile ce urmează a fi întreprinse de consiliu și care ar fi finalitatea acestor acțiuni”, au explicat ei.

„Remarcăm faptul că proiectul de lege nu dă informații adiționale aferente numărului efectiv de personal al structurilor ce se propun a fi create (cu excepția numărului de judecători), pentru a fi posibilă efectuarea unei analize sub aspect de cheltuieli”, au menționat autorii avizului.

Ei recomandă ca modificările propuse să fie însoțite de o analiză amplă a impactului financiar asupra bugetului de stat cu indicarea cheltuielilor (bugetare și nebugetare) necesare pentru implementarea prevederilor noului act normativ.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG