Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Despre inițiativa întârziată a președintei Maia Sandu și riscul ca unele reforme să fie date înapoi „ca un ceas”


Președinta Maia Sandu a discutat conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție cu reprezentanți ai societății civile și ai presei specializate în domeniile justiției și anticorupție.

Propunerea președintei Maia Sandu privind crearea unei Curți Anticorupție a întârziat cu circa doi, a sugerat în podcastul Europei Libere „În esență...” Victor Munteanu, directorul Departamentului Justiție la Institutul de Politici Publice și consilier pe justiție și anticorupție al premierului.

Munteanu numește această inițiativă ca fiind una „strategică”, care trebuia anunțată încă la începutul mandatului șefei statului.

„Nu e nimic nou aici. Ideea creării unei instanțe specializate pe corupție și crearea unui DNA moldovenesc a fost de la bun început în palmares și s-a numărat printre soluții, dar au cântărit altele […]”, a spus Victor Munteanu.

Ar fi existat, spune expertul, patru ani și nu doi pentru implementarea acestei „reforme de anvergură”.

Pe de altă parte, în opinia lui Victor Munteanu, este un „pic neobișnuită” abordarea când toate marile inițiative pe justiție sunt exprimate în public „de cel mai înalt nivel politic”, adică de președintele țării, iar asta în timp ce „arhitectul și arhitectura vine de la nivel executiv.”

Expertul a mai spus în podcast că instanța anticorupție ar putea fi funcțională spre sfârșitul acestui an, dar că nu este sigur că va livra la acea vreme și rezultate.

Cu referire la conceptul prezentat de Președinție în vederea creării instanței anticorupție, Victor Munteanu a spus că acesta este un document prin care s-a exprimat o viziune și o „doleanță politică.”

„Umplerea acestei idei cu conținut juridic încă urmează”, a spus expertul.

Despre felul în care sunt derulate reformele de către actuala guvernare, Victor Munteanu a spus că acestea nu sunt coerente „din start.” Modificările legilor are loc pe bandă rulantă, iar judecătorii și procurorii nu reușesc să urmărească „teancul de modificări care vin ca valurile.”

În podcast, Victor Munteanu a mai spus că, în eventualitatea schimbării vectorului politic în R. Moldova, după alegeri, va crește riscul anulării unei serii de inițiative sau, în cel mai bun caz, suspendate pe un termen necunoscut.

„Există foarte multe șanse ca într-un viitor legislativ, multe dintre inițiative, unele foarte bune, dacă nu își cimentează rezultatele acum, cu ușurință vor fi date înapoi ca un ceas”, a afirmat Victor Munteanu.

Expertul a mai opinat că rivalii guvernării mizează pe revenirea unei „combinații ciudate” dintre crima organizată și marea corupție de inspirație rusească.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG