După o pauză de patru săptămâni, Curtea Constituțională (CC) a reluat audierile în urma cărora magistrații trebuie să decidă soarta Partidului Șor. Pledoariile au fost planificate pentru 12 iunie, însă reprezentanții Guvernului au solicitat anexarea unor noi probe, examinate pe 12 și 13 iunie.
La materialele cazului au fost anexate documente din dosarul Marinei Tauber privind finanțarea ilegală a formațiunii conduse de Ilan Șor, în baza cărora a fost ridicată imunitatea parlamentară a vicepreședintei Partidului Șor, Marina Tauber.
La sfârșitul lunii mai, procurorii au solicitat ridicarea imunității ca să trimită în judecată dosarul penal în care Marina Tauber este acuzată de acceptarea finanțării Partidului Șor de către o grupare criminală. Este vorba de 195 de milioane de lei, bani care ar fi fost utilizați pentru „promovarea intereselor liderului grupării criminale, Ilan Șor”.
De asemenea, avocații Guvernului au solicitat anexarea comunicatelor, care confirmă că Uniunea Europeană și Canada au introdus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Marina Tauber pentru tentative de destabilizare a situației în R. Moldova în interesele Kremlinului. Avocații Partidului Șor s-au împotrivit anexării acestor probe, menționând că etapa anexării probelor s-a încheiat pe 17 mai. Potrivit lor, comunicatele de presă emise de autoritățile străine nu pot fi utilizate drept probe.
Probe noi trimise de Dragalin - respinse apoi acceptate de Curte
Tot pe 12 iunie la CC a ajuns o scrisoare de la șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și un CD cu rezultatele interceptării unor discuții dintre Marina Tauber și membrii Partidului Șor, care ar demonstra finanțarea ilegală a protestelor formațiunii conduse de oligarhul fugar Ilan Șor.
Inițial, judecătorii au respins aceste probe, dar a doua zi, pe 13 iunie, Curtea a decis să vizioneze imaginile video, la solicitarea avocatului Guvernului, Eduard Digore, care a precizat că probele video au fost obținute în urma infiltrării unui reprezentant al organelor de drept în rândurile Partidului Șor.
Imaginile au fost examinate cu ușile închise la solicitarea apărării formațiunii politice Șor, motivând că acestea sunt parte a unui dosar aflat la etapa anchetei procurorilor.
După vizionarea secvențelor Marina Tauber a declarat că reprezentanții Guvernului nu pot proba dacă ea a participat la discuțiile surprinse în înregistrările prezentate: „Nu trebuie să răspundă partidul pentru presupusa conversație a mea. Nu pot să confirm sau să infirm dacă am fost eu”.
Unul dintre avocații Partidului Șor Aureliu Colenco a relatat că într-o secvență apare o persoană care numără bani dar, potrivit lui, nu este clar cui aparțin banii.
Protestele antiguvernamentale - motiv de dispută
Eduard Digore a amintit că „violențele” de la proteste sunt investigate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în cadrul unui dosar privind organizarea dezordinilor în masă. El a invocat faptul că la unele proteste ale Partidului Șor a fost pusă în pericol securitatea națională, cu implicarea a ceea ce el a numit „factori externi”.
Avocatul Guvernului a mai povestit că datele procurorilor arată că în Partidul Șor lucrau foști colaboratori ai organelor de drept care colectau informații despre activitatea poliției și Serviciului de Informații și Securitate. De asemenea, ei verificau activitatea membrilor partidului Șor.
De cealaltă parte, avocatul Aureliu Colenco a declarat că „toate protestele au fost pașnice”, iar în unele cazuri protestatarii au fost agresați de poliție. Apărătorul a remarcat că Guvernul nu a prezentat probe că participanții la proteste „au intrat în clădirea Guvernului, au acaparat biroul lui Recean, l-au dat afară și l-au dus după hotarele Chișinăului”.
Pe 10 mai Curtea Constituțională a început să examineze cererea Gurernului cu privire la declararea neconstituționalității Partidului Șor. Ședințele au durat o săptămână, iar la 17 mai judecătorii CC au anunțat o pauză până la 12 iunie, astfel încât pârțile să aibă suficient timp ca să își pregătească pledoariile. Reprezentanții guvernului susțin că Partidul Șor a încălcat principiile statului de drept și a acționat împotriva suveranității R. Moldova.
Printre argumente se menționează că Partidul Șor a fost sancționat în cadrul tuturor scrutinelor pentru finanțare ilegală, cu anularea înregistrării în cursa electorală. Recent, formațiunea a fost lipsită de subvenții de la stat, după ce nu a reflectat corect finanțarea partidului în rapoartele prezentate Comisiei Electorale Centrale.
La rândul lor, reprezentanții Partidului Șor declară că acuzațiile sunt nefondate, iar formațiunea este persecutată politic de către Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare.
Apărătorii lui Șor au declarat că protestele antiguvernamentale au fost pașnice, fără apeluri la violență, iar articolele din presă nu pot servi drept probe pentru a declara partidul neconstituțional.