Linkuri accesibilitate

Marina Tauber a rămas fără imunitate și poate fi judecată


Vara trecută, pe 21 iulie 2022, deputații au ridicat de două ori imunitatea Marinei Tauber, permițând atunci procurorilor să o pună sub urmărire penală pe aceleași dosare.
Vara trecută, pe 21 iulie 2022, deputații au ridicat de două ori imunitatea Marinei Tauber, permițând atunci procurorilor să o pună sub urmărire penală pe aceleași dosare.

Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost lipsită de imunitate parlamentară, astfel încât dosarul ei penal poate fi trimis în judecată. Ea a lipsit de la ședința în care deputații au acceptat demersurile procurorului general interimar.

La ședința de vineri, 26 mai, deputații din majoritatea parlamentară PAS au votat de trei ori pentru ridicarea imunității Marinei Tauber, aprobând astfel cererile depuse de procurorul general interimar, Ion Munteanu. Socialiștii și comuniștii s-au abținut de la vot.

Marina Tauber și alți patru deputați din fracțiunea Partidului Șor nu s-au prezentat la ședință. Secretariatul Parlamentului a anunțat că nu a reușit să ia legătura cu ea. Majoritatea parlamentară a decis că absența este nemotivată și cererile procurorului general interimar pot fi examinate în lipsa ei.

Potrivit lui Ion Munteanu, procurorii au încheiat ancheta și sunt gata să trimită în instanță dosarul penal în care Marina Tauber este învinuită de comiterea a trei infracțiuni.

Te-ar putea interesa și: Angajați din securitatea Partidului Șor, condamnați pentru filarea procurorilor care investigau furtul miliardului

În primul caz, Tauber este acuzată că a falsificat raportul financiar de la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat. Ea ar fi primit 9,7 milioane de lei de la „gruparea criminală Șor”, iar în raportul financiar ar fi indicat că a încasat doar 750.000 de lei de la 104 persoane fizice. În realitate, acești oameni nu au trimis bani, a spus Munteanu, de la tribuna Parlamentului. Procurorul susține că Tauber a semnat raportul depus la Comisia Electorală Centrală știind că datele sunt false.

În al doilea episod, Tauber este învinuită că a acceptat cu bună știință finanțarea campaniei sale electorale de către „gruparea criminală Șor”, atunci când a candidat la alegerile locale din Bălți. Este vorba de aceeași sumă de 9,7 milioane de lei.

Potrivit lui Munteanu, la indicația lui Ilan Șor, membrii grupării găseau oameni care mergeau regulat în Rusia ca să aducă în R. Moldova câte 8.000 de dolari (suma maximă care nu trebuie declarată în vamă), prin intermediul curselor regulate. Banii erau folosiți pentru agitație politică și pentru remunerarea „în plic” a membrilor partidului și staff-ului electoral. Numai pentru cei cinci deputați Șor s-ar fi transferat lunar 1,8 milioane de lei.

Al treilea capăt de acuzare se referă la faptul că Tauber, în calitate de vicepreședintă a Partidului Șor, a acceptat finanțarea formațiunii de către o grupare criminală, inclusiv din iulie 2022, când a fost pusă sub acuzare, și până pe 1 mai 2023. Munteanu a precizat că partidul a primit 195,5 milioane de lei, pe care i-a cheltuit pentru „promovarea intereselor liderului grupării criminale, Ilan Șor, pentru acapararea puterii în stat”.

Procurorul general interimar nu a dat un răspuns clar dacă Tauber va fi sau nu arestată, dar a menționat că decizia Parlamentului de a o lipsi de imunitate va fi un argument în plus atunci când procurorii vor cere în instanță prelungirea arestului ei la domiciliu.

Vara trecută, pe 21 iulie 2022, deputații au ridicat de două ori imunitatea Marinei Tauber, permițând atunci procurorilor să o pună sub urmărire penală pe aceleași dosare.

Între 23 iulie și 14 septembrie 2022, deputata s-a aflat în arest preventiv, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. O perioadă a fost sub control judiciar, dar a fost plasată în arest la domiciliu după ce a încercat să iasă din țară, de ziua ei, pe 1 mai 2023. Ea urma să meargă în Israel, acolo unde se află liderul partidului, oligarhul fugar Ilan Șor.

Tauber nu-și recunoaște vina și acuză autoritățile de persecutarea opoziției.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG