Linkuri accesibilitate

Peste 50 de învinuiți în dosarul Partidului Șor. Ce acuzații li se aduc?


În 2022, 46 de persoane au fost puse sub acuzare în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. Alți 11 au fost puși sub acuzare în 2023
În 2022, 46 de persoane au fost puse sub acuzare în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. Alți 11 au fost puși sub acuzare în 2023

Peste 50 de persoane au fost puse sub acuzare, până în prezent, în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, a comunicat Europei Libere Procuratura Anticorupție.

În 2022, 46 de persoane au fost puse sub acuzare în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, iar alte 11 - în 2023. Procuratura Anticorupție a precizat că majoritatea dintre ei sunt acuzați de complicitate în acest dosar.

Complicitatea lor s-ar fi manifestat, potrivit procurorilor, „prin sfaturi, instrucțiuni, furnizare de informații, acordarea de mijloace sau instrumente și înlăturarea obstacolelor” la acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.

Anunțul despre ultimii arestați în acest dosar a fost făcut pe 11 martie 2023. Procuratura a precizat că, în timpul perchezițiilor din 9 martie, trei persoane au fost reținute. O persoană a fost eliberată a doua zi, iar două au fost arestate pentru 20 de zile.

De asemenea, procurorii au actualizat suma totală ridicată în timpul perchezițiilor din 9 martie. Inițial, oamenii legii au raportat că au ridicat peste 2,5 milioane de lei și 50.000 de euro (aproximativ 3.492.385 de lei) de la „curierii” care ar fi trebuit să transmită banii președinților și vicepreședinților organizațiilor teritoriale ale partidului. Ulterior, s-a dovedit că procurorii au ridicat 4.560.719 lei.

Astfel, în cele nouă luni de la demararea anchetei, procurorii au confiscat cel puțin 9 milioane de lei de la activiști și membri ai Partidului Șor.

Potrivit Codului de procedură penală, banii sechestrați pot servi în dosar ca probe materiale. De obicei, soarta lor este decisă după ce se ia o decizie finală cu privire la caz. Aceștia pot fi confiscați în folosul statului.

„Voiajul” vicepreședintelui partidului

Procuratura a oferit detalii și despre învinuirile aduse vicepreședintelui Partidului Șor, Vitalie Balinschi. Din cauza unor scurgeri din achetă, Balinschi și alți suspecți au părăsit R. Moldova pe 16 iulie 2022. Procurorii spun că, până în prezent, nu au reușit să afle sursa scurgerilor de informații.

În septembrie 2022, Balinschi a fost pus sub acuzare în lipsă, iar în noiembrie i s-a aplicat măsura preventivă - arestul pe un termen de 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Balinschi urma să fie dus în izolator după reținere.

În februarie 2023, însă, instanța a modificat măsura preventivă, din arest în control judiciar. Pe 7 martie, Balinschi s-a prezentat la procuratură și a cerut timp suplimentar pentru a face cunoștință cu materialele cauzei.

Context

  • Procuratura Anticorupție a anunțat că a pornit un dosar privind finanțarea ilegală a Partidului Șor în iulie 2022. Vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a fost reținută și pusă sub acuzare. Ea a petrecut în arest aproape două luni, de pe 23 iulie până pe 14 septembrie. Ulterior, s-a aflat în arest la domiciliu, în prezent fiind sub control judiciar.
  • Pe 8 noiembrie 2022, ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, s-a adresat la Curtea Constituțională pentru declararea Partidului Șor neconstituțional.
  • În decembrie 2022, Comisia de la Veneția a anunțat că interzicerea unui partid politic este o măsură extremă, care poate fi aplicată doar dacă toate măsurile restrictive au eșuat. Potrivit experților europeni, guvernarea trebuie să demonstreze că „politicile și/sau activitățile partidului reprezintă o amenințare gravă sau iminentă la adresa democrației, securității sau drepturilor omului”.
  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG