Linkuri accesibilitate

Cum au reacționat Șor, Cavcaliuc și Ceaika la sancțiunile UE


Sancțiunile presupun restricții de călătorie în țările UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le dețin pe teritoriul blocului comunitar. 
Sancțiunile presupun restricții de călătorie în țările UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le dețin pe teritoriul blocului comunitar. 

Trei din cele cinci persoane sancționate pentru „destabilizarea situației în R. Moldova” au criticat decizia Uniunii Europene. Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, s-a plâns că Facebook i-a restricționat contul, iar oligarhul fugar Ilan Șor a ridicat un pahar de vin în cinstea sancțiunilor. 

Liderul Partidului „Acasă construim Europa” (PACE), fostul polițist Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat că Meta a aplicat mai multe restricții pe profilul său de pe rețeaua de socializare Facebook. Contul său este, însă, în continuare vizibil pentru alți utilizatori.

Cavcaliuc a mai spus că s-a adresat către 50 de demnitari de rang înalt din Uniunea Europeană, solicitând să-l scoată din lista de sancțiuni. El susține că este persecutat deoarece este un oponent al partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS). „Am fost și sunt un pro-european convins, un patriot desăvârșit al Republicii Moldova”, a scris el pe Telegram.

Conform ultimelor informații furnizate de autoritățile moldovene, Cavcaliuc s-ar afla în Marea Britanie, la Londra. În R. Moldova el este dat în căutare în legătură cu două cauze penale, în care este acuzat de huliganism și fabricarea unor dosare. Partidul lui face parte din Mișcarea pentru Popor, care organizează proteste antiguvernamentale la Chișinău, alături de Partidul Șor.


Într-un filmuleț postat pe Faceebok, oligarhul fugar Ilan Șor a ridicat un pahar de vin în cinstea sancțiunilor europene, pe care le-a calificat drept un „premiu” decernat de UE pentru că este „un patriot al țării sale” și o reacție la faptul că a solicitat încetarea imediată a integrării europene al R. Moldova. „Premiul certifică faptul că eu sunt patriot al țării mele, nu lucrez pentru serviciile secrete și state străine, nu promovez interesele statelor străine în Republica Moldova”, a spus Șor.

Știrea despre aplicarea sancțiunilor l-a prins pe Șor în Israel, unde se ascunde de justiția moldovenească. După ce, în aprilie 2023, el a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru rolul său în furtul miliardului, Ministerul Justiției a solicitat Israelului să accelereze examinarea cererii de extrădare. Mai multe dosare în care Șor are statut de bănuit sau învinuit sunt investigate de procuratură.

Jurnalistul rus Eugen Primakov a publicat replica fiului fostului procuror general al Rusiei, omului de afaceri Igor Ceaika, care, la fel, a fost inclus pe lista sancțiunilor UE împotriva celor care „destabilizează R. Moldova”.

Ceaika susține că, împreună cu echipa sa, a dezvoltat în R. Moldova proiecte umanitare și educaționale și că le va continua după ce PAS va pierde puterea la Chișinău. El a scris că sancțiunile europene și cele americane, în care la fel figurează, sunt „ridicole” și că „scuipă” pe ele.

Mesajul a fost redistribuit de fostul președinte moldovean, socialistul Igor Dodon, care a avut legături de afaceri cu businessmanul rus.

Deputata Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu, și oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională, nu au comentat, deocamdată, sancțiunile introduse împotriva lor pe 30 mai, „pentru tentative de destabilizare a situației în Republica Moldova”.

Anterior, Tauber a spus că acestea reprezintă „represiuni” din partea UE împotriva opoziției moldovene și un „amestec în treburile interne” ale R. Moldova.

Sancțiunile presupun restricții de călătorie în țările UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le dețin pe teritoriul blocului comunitar.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG