Linkuri accesibilitate

Ministra apărării din Germania salută la Chișinău cererea Ucrainei de aderare la NATO  


Ministra apărării din Germania, Christine Lambrecht
Ministra apărării din Germania, Christine Lambrecht

Ministra apărării din Germania, Christine Lambrecht, a declarat la Chișinău pe 1 octombrie că cererea Ucrainei de a fi primită în NATO în regim accelerat este „salutabilă” și că va fi examinată de cele 30 de țări membre ale Alianței.

„Sigur, o aderare la NATO este legată de anumite premise, sunt 30 de țări care trebuie să se expună în privința acestei chestiuni și în cercul NATO va fi discutată această chestiune”, a spus Lambrecht, răspunzând unei întrebări a Europei Libere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat la 30 septembrie că țara sa a depus o cerere să fie admisă în NATO printr-o procedură accelerată, după anunțul liderului rus Vladimir Putin că Rusia anexează patru regiuni ucrainene.

Ucraina este liberă să-și aleagă alianța din care vrea să facă parte și în care se simte în siguranță, a comentat la Chișinău ministra germană a apărării, la o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi. Lambrecht a spus că decizia în privința cererii Ucrainei aparține tuturor celor 30 de țări membre ale NATO.

O declarație asemănătoare a făcut mai devreme secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Membră a NATO, Germania a sprijinit Ucraina în urma invadării acesteia de către Rusia în luna februarie, acceptând după multe insistențe ale Kievului să-i furnizeze și armament greu, într-o schimbare majoră a politicii Berlinului, explicabilă istoric, de a nu sprijini militar o țară implicată într-un conflict.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG