Linkuri accesibilitate

Ministrul britanic al apărării: e important să se reducă tensiunile la granița cu Ucraina


Ben Wallace, imagine de arhivă.
Ben Wallace, imagine de arhivă.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat pe 31 ianuarie la Budapesta că este important să se reducă tensiunile la granița cu Ucraina, deoarece amenințarea cu un război sau izbucnirea unui conflict nu va aduce decât mai multă instabilitate regională, prețuri mai mari la combustibil și fluxuri de migranți.

Wallace și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru vizita pe care premierul ungar Viktor Orbán o face marți la Moscova, argumentând că „trebuie să detensionăm situația și să susținem dreptul la suveranitate al Ucrainei”. Vizita este controversată în Ungaria, unde opoziția unită i-a cerut premierului să renunțe, susținând că este „împotriva intereselor țării”.

Ministrul maghiar al apărării, Tibor Benkő, a declarat la conferința de presă cu omologul său britanic că în acest moment în Ungaria nu este nevoie de o desfășurare de trupe NATO.

Alianța își întărește prezența militară în țările din flancul său estic, care se simt direct amenințate de tensiunile de la granița ruso-ucraineană. O strategie încurajată de guvernele din țările baltice, Polonia, România și Bulgaria.

Orbán, care are o relație strânsă cu președintele Vladimir Putin, a declarat pe 28 ianuarie că va încerca să obțină la Moscova mărirea livrărilor de gaz rusesc către țara sa.

XS
SM
MD
LG