Linkuri accesibilitate

Ministrul finanțelor: Ne vom împrumuta ca să nu reducem cheltuielile într-un an de criză


Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, și Liliana Barbăroșie
Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, și Liliana Barbăroșie

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, s-a arătat încrezător că R. Moldova va reuși să acceseze fonduri de la partenerii și donatorii occidentali astfel încât să facă față cheltuielilor sporite dintr-un an cu multiple crize.

„Eu pot să vă spun cu certitudine că noi vom găsi finanțare,” a spus ministrul în emisiunea Joi cu Liliana Barbăroșie, o coproducție a Europei Libere și postul public de televiziune M1.

Autoritățile se pregătesc să rectifice bugetul până la sfârșitul lunii mai, pentru a adăuga încă 5 miliarde de lei la un deficit care fusese deja stabilit la un nivel record de 15,3 miliarde, la începutul anului. Deficitul va crește în special din cauza scumpirii gazelor, urmată de compensații plătite populației, dar și a unei inflații fără precedent anul acesta, generată de criza prețurilor la energie și alimente. Invazia rusă din Ucraina, care a sistat comerțul cu piața din Răsărit, a adăugat o sursă de instabilitate financiară pentru Chișinău.

„Este important să nu reducem cheltuielile”, a spus ministrul Budianschi în emisiunea de joi seara. El a explicat: „Suntem într-o perioadă de criză, iar noi trebuie să trecem peste ea cu cele mai mici pierderi. Dacă reducem acum toate cheltuielile, efectele în economie și pierderile vor fi mai mari decât dacă ne împrumutăm și menținem și stabilitatea și macro-financiară, și cea socială”.

Ministrul finanțelor a mai spus că guvernul a obținut deja promisiunea unui credit nou de 120 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional și 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru acoperirea deficitului. Alte 10 milioane de euro sunt așteptate sub formă de grant de la UE. Guvernul poartă negocieri avansate și cu Banca Mondială, dar Budianschi nu a fost gata să numească suma pe care speră s-o obțină de la acest donator.

XS
SM
MD
LG