Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Aspirații deputățești în ranița colonelului”


Minutul electoral: „Aspirații deputățești în ranița colonelului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Minutul electoral: „Aspirații deputățești în ranița colonelului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct

Lucru știut, niciun căpitan de echipă nu-și demotivează colegii popicari sau bobsleigh-iști înainte de competiție, oricât de puternici ar fi adversarii. Căpitanul face mușchi bombați și sprâncene de samurai, ca nu cumva în sufletele coechipierilor să se cuibărească îndoiala. Căpitanul e dator să-i înaripeze. Darămite căpitanul care e colonel ori general. El are datoria să dea senzația că are încredere totală că alegătorii au încredere în el, pentru că el e singurul care le insuflă încredere. Complicată spirala asta polit-tehnologică. Drept dovadă, colonelul-căpitan anunță cu emfază că funcția de ministru de interne e ocupată și nimeni dintre concurenții electorali să nu o mai jinduiască. Lăsați speranțele la poartă, le zice adversarilor, împuternicindu-l deja pe viitorul ministru să adune echipa și în ziua de 12 iulie să se prezinte la raport în uniformă de gală. Ei, replica o dă cu promptitudine un fost ministru de interne cu epoleți și mai barosani. El anunță, cu aceeași încredere nemărginită, că formațiunea sa politică ajunsă la guvernare va oferi polițiștilor o mulțime de beneficii și privilegii – locuințe, tichete de masă, bani pentru folosirea mașinilor personale în interes de serviciu etc., etc. Parcă văd cum pedagogi, doctori, artiști leapădă baltă meseriile lor neprofitabile și depun cereri să fie luați la poliție. Mari figuri acești colonei pensionați mult prea devreme, ca să-și trăiască restul vieții cu undița în mână ori cu stropitoarea, inspectând castraveții de pe răzor.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG