Linkuri accesibilitate

Mitropolitul Moldovei, cu slujbe de sănătate pentru Putin | Tăcerea ambasadorului rus


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare,  aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir a oficiat la 8 octombrie o liturghie festivă la Serghiev-Posad din Rusia, unde clerul prezent s-a rugat pentru comandantul suprem al Rusiei, Vladimir Putin, transmite TVR Moldova. Mitropolitul Moldovei a oficiat liturghia în locul patriarhului Kirill, care ar fi afectat de Covid-19. TVR Moldova a prezentat imagini video de la slujbă unde fețele bisericești se roagă de sănătate pentru „conducătorul statului rus – Vladimir Vladimirovici”. Sursa citată mai observă în context că Vladimir Putin este pomenit în rugăciuni și în bisericile Mitropoliei Moldovei, cu excepția a câtorva parohii.
  • Armata moldoveană este dotată cu sistemele necesare de radiolocaţie care pot depista şi identifica ţintele la diferite înălţimi şi diferite distanţe, potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi. Șeful apărării moldovene a calificat, la postul public de televiziune M 1, survolarea a unei părți a teritoriului moldovean în dimineața zilei de 10 octombrie, de cele trei rachete de croazieră ruse, care au lovit ulterior Ucraina ca pe „o încălcare a suveranităţii naţionale”. Ministrul a mai spus că, în prezent, nu există pericolul ca forțele ruse să ajungă și pe teritoriul Republica Moldova, dar că ar exista riscuri în acest sens. Nosatîi a mai spus că „armata se pregătește pentru îndeplinirea misiunii de bază pentru apărarea integrităţii şi suveranităţii”.
  • Postul TV8 a publicat imagini video cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov în momentul în care acesta a venit la Ministerul de Externe, unde a fost convocat la 10 octombrie, în legătură cu survolarea spațiului aerian moldovean de trei rachete de croazieră ruse. Diplomatul rus a preferat să nu răspundă la mai multe întrebări pe care jurnaliștii de la Chișinău i le-au adresat cu acest prilej.
  • Volumul consumului de gaze naturale în luna septembrie a fost cu circa 38% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, potrivit Moldovagaz. Radio Chișinău transmite că, până la data de 30 septembrie, consumatorii casnici din Republica Moldova au achitat 99% din sumele facturate în anul curent. În cazul persoanele juridice, ponderea achitărilor a fost de 99,8%. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au achitat facturile în proporție de 99,9%. Nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale către 30 septembrie a trecut de cifra de 9,1 miliarde de lei, acoperind 99,5% din volumul furnizat.
  • Cumnatul fostului președinte Igor Dodon, Petru Merineanu, care a încercat să înghită o recipisă în timpul perchezițiilor din luna mai în dosarul de îmbogățire ilicită și spălarea banilor, a fost eliberat de sub arest la domiciliu. Ziarul de Gardă scrie că magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dictat modificarea măsurii preventive de arest provizoriu sub control judiciar, pe un termen de 30 zile.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Imaginile video în care este surprinsă evacuarea forțată a corturilor instalate de Partidul Șor pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, între sediile Parlamentului și Președinției de la Chișinău, sunt cele mai virale în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor de socializare CrowdTangle. După intervenția poliției, circulația rutieră pe traseul respectiv a fost reluată.
  • Un alt subiect popular pe Facebook este spotul în care Olesea Șevcenko, soția Ambasadorului Ucrainei la Chișinău, interpretează în limba română faimoasa piesă ucraineană „Червона калина” (Călinul Roșu). Clipul a fost filmat în centrul Chișinăului, în fața Catedralei Mitropolitane.
  • Pe Instagram, atenția publicului a fost suscitată de știrea Europei Libere despre lovirea centrului Kievului de mai multe rachete rusești. Atacul a provocat victime omenești și pagube materiale.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG