Linkuri accesibilitate

Mizele summitului de la Paris în formatul „Normandia”


De la stânga la dreapta: Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Vladimir Putin și Angela Merkel, la reuniunea de la Paris. 9 decembrie 2019
De la stânga la dreapta: Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Vladimir Putin și Angela Merkel, la reuniunea de la Paris. 9 decembrie 2019

„Libération” scrie însă că nu se așteaptă vreun mare rezultat și că întâlnirea este mai degrabă simbolică.

La Paris au început astăzi negocieri în așa-numitul format Normandia la nivel înalt pentru găsirea unei soluții războiului din estul Ucrainei. Gazda negocierilor este președintele Franței, Emmanuel Macron, iar la ele participă președinții Ucrainei – Volodimir Zelenski și al Rusiei Vladimir Putin, ca și cancelara Germaniei Angela Merkel. Este prima întâlnire față în față a președintelui ucrainean cu omologul său rus și ea fost precedată de proteste la Kiev, în care se cerea să nu se ofere concesii Rusiei. În conflictul din estul Ucrainei au murit din 2014 peste 13 mii de oameni și peste de 2 milioane s-au refugiat. Rusia a acordat cetățenie la 125.000 de oameni din regiunile separatiste din estul Ucrainei în ultimele șapte luni, a anunțat astăzi ministrul rus de interne, Vladimir Kolokolțev, ca urmare a legii semnate de Vladimir Putin în aprilie privind accelerarea procedurii de obținere a cetățeniei de către locuitorii Donbasului.

Mizele summitului de la Paris în formatul „Normandia”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

E o capcană! Washington Examiner rezumă astfel summitul despre Ucraina de la Paris, în care se consimțește planul de a organiza alegeri în Donbas, în condițiile prezenței ilegale acolo a armatei ruse.

Emmanuel Macron i-a primit astăzi la Paris pe Putin, Merkel și Zelenski pentru convorbiri despre criza Rusia-Ucraina în formatul „Normandia”, numit așa pentru că a fost decis în iunie 2014, la aniversarea debarcării aliate în Normandia, Franța, în 1944.

Miza summitului era foarte mare, mai ales acum că procurorii germani spun că au dovezi clare că Rusia a organizat asasinarea unui lider cecen în luna august anul acesta, în Berlin, în plină zi, într-un parc din centrul orașului.

Ucraina – Rusia: dezgheț la vârf este astăzi titlul din Libération. Cotidianul stângii intelectuale pariziene amintește că negocierile în legătură cu războiul din Donbas, în estul Ucrainei, sunt înghețate de trei ani și că Putin se întâlnește astăzi pentru prima oară cu Zelenski. Tot Libération mai scrie însă că nu se așteaptă vreun mare rezultat și că întâlnirea este mai degrabă simbolică.

Le Figaro a scris chiar că simplul fapt că reuniunea are loc este deja un succes.

Protest la Kiev împotriva unei politici împăciuitoare în relația cu Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00


La Moscova, cotidianul Kremlinului, Rossiiskaia Gazeta, insistă asupra preferinței Rusiei pentru aşa-numita 'formulă Steinmeier' de rezolvare a conflictului din Donbas, propusă de actualul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pe când era ministru de interne, care prevede retragerea forţelor de ambele părţi de pe linia de contact, desfăşurarea de alegeri în regiunile separatiste şi acordarea ulterioară a unui statut special pentru acestea.

O condiție pentru organizarea summitului a fost chiar adoptarea acestui plan Steinmeier, care include organizarea de alegeri în Donbas, în Donețk și Lugansk.


Nu se așteaptă mari progrese. Crimeea nu a fost pe agendă de la început, iar Putin și Zelenski nu par însă a se întâlnit separat, doar ei doi.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între forțele Kievului şi insurgenţii separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 13.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG