Linkuri accesibilitate

Moda „agenților străini” a ajuns în Balcani: o lege nouă în Republika Srpska


Ședință în plen a Adunării Populare a entității Republika Srpska, Bosnia și Herțegovina
Ședință în plen a Adunării Populare a entității Republika Srpska, Bosnia și Herțegovina

Adunarea Națională a Republicii Srpska a adoptat un controversat proiect de lege care ar putea obliga organizațiile non-profit finanțate din străinătate și active în entitatea sârbă din Bosnia-Herțegovina, să se înregistreze și să prezinte rapoarte cu privire la activitatea lor.

Așa-numita lege a agenților străini, cunoscută în mod oficial sub numele de „Legea privind registrul special și publicitatea activității organizațiilor non-profit”, a fost adoptată la 28 septembrie, relatează serviciul balcanic al Europei Libere.

Nu se știe dacă proiectul de lege va primi aprobarea finală și va fi pus în aplicare. Acesta trebuie să mai parcurgă etape procedurale suplimentare înainte de a intra în vigoare.

Legea ar impune cerințe suplimentare obligatorii privind înregistrarea și prezentarea de rapoarte financiare detaliate. De asemenea, ar interzice ONG-urilor care primesc finanțare străină să participe la activități politice și ar conferi Ministerului Justiției autoritatea de a propune interzicerea organizațiilor care nu se conformează.

Republica Srpska este una din cele două entități care formează Bosnia-Herțegovina (cealaltă fiind Federația din Bosnia și Herțegovina, fostă croato-musulmană), este locuită predominant de etnici sârbi și are legături strânse cu Serbia.

Critici aspre din partea SUA și UE

Proiectul de lege a fost aspru criticat de către oficialii americani și europeni, care l-au calificat drept represiv și antidemocratic.

În prezentarea legii în fața Adunării Naționale, ministrul Justiției, Milos Bukejlovic, a declarat că va monitoriza activitățile organizațiilor care primesc finanțare străină „pe întreg teritoriul Bosniei și Herțegovinei".

Proiectul de lege a fost aprobat de executivul Republicii Srpska în luna martie, iar Bukejlovic a declarat atunci că scopul este "de a preveni abuzurile organizațiilor non-profit".

Legea a fost propusă anul trecut de Milorad Dodik, președintele pro-rus al Republicii Srpska și lider al partidului de guvernământ Alianța Social-Democraților Independenți (SNSD). La acea vreme, Dodik a afirmat că acest cadru legislativ ar fi inspirat de „modelul american", o referire la Legea americană privind înregistrarea agenților străini (FARA).

O lege similară privind agenții străini în Rusia s-a dovedit controversată și a fost folosită pentru a perturba activitatea organizațiilor media, inclusiv a Europei Libere/ Libertatea. Rusia a susținut, de asemenea, că legea sa a fost un răspuns la legea americană.

Oficialii americani au susținut că Rusia își folosește legea privind agenții străini pentru a reduce la tăcere disidența și pentru a descuraja liberul schimb de idei și au afirmat că nu există „nicio echivalență" între FARA și legea privind agenții străini din Rusia.

Îngrijorările societății civile

Organizațiile societății civile din Republika Srpska spun că legea are mai multe în comun cu legea rusă decât cu FARA.

Pe lângă criticile SUA și UE, legislația propusă a atras evaluări negative din partea diferitelor organizații, inclusiv ONG-uri și entități naționale și internaționale.

Transparency International of Bosnia a declarat că aceasta contravine Convenției Europene a Drepturilor și Libertăților Omului, constituțiilor atât ale statului, cât și ale entităților din Bosnia, precum și legilor din Republica Srpska.

Conform registrului electronic al asociațiilor și fundațiilor din Bosnia și Herțegovina, în prezent există aproximativ 25 600 de organizații neguvernamentale. Mai mult de 7 500 dintre acestea sunt înregistrate în Republica Srpska. Cu toate acestea, nu există date cu privire la câte dintre acestea sunt finanțate din străinătate.

XS
SM
MD
LG