Linkuri accesibilitate

Moldova și sancțiunile anti-Lukașenka


Protest în Lituania. Portretele lui Raman Pratasevici al prietenei sale, Sofia Sapega, amândoi arestați după ce autoritățile din belarus au deturnat un avion. Riga, Lituania, 25 mai 2021
Protest în Lituania. Portretele lui Raman Pratasevici al prietenei sale, Sofia Sapega, amândoi arestați după ce autoritățile din belarus au deturnat un avion. Riga, Lituania, 25 mai 2021

Ce va alege să facă Republica Moldova în scandalul internațional cauzat de regimul lui Aleksandr Lukașenka, care a interceptat un avion european de pasageri deasupra Republicii Belarus și l-a adus forțat la sol, la Minsk, unde autoritățile au arestat un disident? Va decide Chișinăul să se alinieze, în spiritul Acordului de Asociere, la sancțiuni economice sectoriale elaborate de Uniunea Europeană împotriva Minskului, sau va prefera să stea deoparte și cu ce impact?

Moldova și sancțiunile anti-Lukașenka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

În timp ce autoritățile moldovene cred că nu e încă timpul pentru o reacție de aliniere sau nu la sancțiunile economice împotriva Belarusului, socialiștii au și avertizat-o pe președinta Maia Sandu să nu se lase atrasă în ceea ce au numit „scandal geopolitic internațional”.

„Biroul de presă al MAEIE informează că Republica Moldova nu a recepționat invitația de aliniere la măsuri restrictive ale UE, urmare a incidentului cu aterizarea forțată a avionului de pe ruta Atena – Vilnius”, a spus azi Europei Libere Daniel Vodă, purtător de cuvânt la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

Marți, una din băncile moldovene și-a înștiințat clienții despre posibile dificultăți cu plățile, din iunie, în raport cu nouă companii belaruse, care ar fi sancționate în SUA, iar din partea Băncii Naționale nu a urmat o clarificare, instituția spunând doar că nu a emis vreun astfel de avertisment.

Avizul față de clienții săi ai băncii comerciale moldovene este, pe de altă parte, tot la ce au făcut trimitere socialiștii atunci când și-au formulat, joi, avertismentul față de președintă.

R. Moldova ar putea pierde relația cu Belarus, au spus ei, iar asta ar însemna între 180 și 250 de milioane de dolari anual.

Liderul PSRM, la rândul lui, a vorbit despre pierderi pentru exporturile de vinuri și fructe, precum și importul de tractoare.

„Sunt categoric împotrivă să blocăm relațiile cu Belarus pentru că așa ne cer americanii și europenii. Ce treabă avem noi acum cu sancțiunile pe care le impune Occidentul Minskului? Să se clarifice ei acolo”, a spus într-un nou vlog azi Igor Dodon.

Ceea ce ne-a explicat, pe de altă parte, economistul Sergiu Gaibu e că, deocamdată, riscul intervenirii unor dificultăți de plăți e real doar pentru partenerii moldoveni ai celor nouă companii din lista de sancțiuni americane, iar avertismentul socialist despre suferințele la care poate fi expusă întreaga economie moldoveană este și el mult exagerat:

„Având în vedere faptul că informația respectivă se referă la înștiințarea Procredit Bank – ceea ce este doar o informare a clienților despre stoparea tranzacțiilor cu 9 companii din Belorus, preponderent din industria petrochimică - respectiv, efectiv ceea ce se supune oricărui risc acum sunt tranzacțiile cu aceste companii și nu e despre relațiile cu Belarus în general. Doi, aceste consecințe vor veni din perspectiva băncilor corespondente, pentru că chiar dacă sunt inițiate tranzacțiile de aici din Moldova, băncile corespondente pot să le blocheze și riscul este mare ca banii să nu fie returnați. Deci, anunțul e pentru a se proteja de eventuale pierderi. Sancțiunile se aplică începând cu 3 iunie, majoritatea comunității internaționale și a sistemului financiar internațional vor respecta aceste măsuri, în caz contrar băncile care nu se conformează la aceste măsuri riscă stoparea relațiilor financiare.

Apoi, la momentul actual R. Moldova are relații economice cu Belarus, dacă vorbim de exporturi este vorba de 2,7% în 2020, (2021 ele au coborât la 2,3%) și dacă vorbim de importuri - e 2,1% pentru 2020 și 1,9% - pentru primul trimestru al anului 2021) - deci pentru o situație ce depășește cu mult anunțul recent și prevede sancțiuni mult mai dure față de Belorus, ceea ce e mai puțin probabil din punctul meu de vedere, acesta ar fi riscul maxim la care ar putea fi expusă economia națională”.

Posibile sancțiuni economice împotriva Belarusului sunt discutate la nivelul Uniunii Europene urmare a deturnării, duminică, a unui zbor Ryanair și arestării jurnalistului Raman Pratasevici și a prietenei acestuia, ambii opozanți ai liderului Lukașenka.

Ceea ce a spus ministerul de externe din Moldova despre incidentul în sine, pe fondul unui val de critici internaționale, e că „urmărește îndeaproape situația și susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente. În același timp, președinta Maia Sandu a avut o reacție abia joi, în a patra zi de la întâmplare, când a spus în cadrul unei emisiuni televizate că președinția nu a venit cu o reacție în primele două zile, pentru că „nu a fost disponibilă” ea personal, dar că ceea ce se întâmplă în Belarus este „foarte grav”.

XS
SM
MD
LG