Linkuri accesibilitate

Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale
Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale

Alegeri parlamentare în R. Moldova: PSRM câștigă alegerile, dar niciun partid nu are majoritatea în viitorul Parlament

Pentru prima dată, alegerile au loc în baza unui sistem mixt: 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale și 50 - pe liste de partid.

Simultan cu scrutinul parlamentar a avut loc și un referendum consultativ în care alegătorii au fost întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și cu introducerea posibilităţii de a fi revocaţi.

Conform datelor preliminare, prezența la vot a fost de 49,21% (peste 1 milion 452 de mii de alegători, din aproximativ 3,2 milioane înregistrați). Scrutinul a fost monitorizat de peste 4.000 de observatori, 776 fiind străini.

02.10 România, Republica Moldova și alegerile parlamentare 2019

„În România s-a vorbit puțin și superficial despre alegerile din Republica Moldova. Guvernul pare total dezinteresat, iar președintele Klaus Iohannis e suprasolicitat în această perioadă în care României i s-a dat pentru șase luni de zile bagheta președinției rotative”, concluzionează Sabina Fati, într-un articol în care se întreabă de ce nu vrea România să ia locul Rusiei în Republica Moldova.

„Ambele instituții se comportă ca și cum pentru România nu există nicio miză în acest scrutin parlamentar din mica republică de peste Prut. Sau ca și cum totul e aranjat, în așa fel încât lucrurile să băltească, la fel ca până acum, iar Republica Moldova să nu o ia nici prea tare spre Rusia, nici prea mult spre Europa”, menţionează jurnalista Sabina Fati.

02.00 PCRM, sub pragul electoral, după două decenii de prezenţă neîntreruptă în Parlament

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova acumulează doar 3,81% din voturi la alegerile din 24 februarie, mult sub pragul de 6% stabilit pentru partide. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, neschimbat la cârma formaţiunii de 25 de ani, nu a candidat în vreo circumscripţie uninominală.

La precedentele alegeri parlamentare, PCRM a câştigat 21 de mandate, dar, treptat, fracţiunea a rămas cu doar 7 deputaţi. PCRM a fost la putere între anii 2001 şi 2009, perioadă în care liderul partidului a fost preşedinte al Republicii Moldova.

01.50 - Rezultate preliminare CEC, după procesarea a 70% din procese verbale, în circumscripția națională:

PSRM - 31,23%

PDM - 25,75%

Blocul ACUM - 24,38%

Partidul Șor - 9,15%

01.10 Năstase câştigă în faţa lui Ţuţu. Cine sunt ceilalţi potenţialii viitori deputaţi din municipiul Chişinău

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, îl devansează substanţial, în circumscripţia uninominală nr.33 pe candidatul PD, deputatul Constantin Ţuţu. După procesarea a circa 67% din procesele-verbale, Andrei Năstase a acumulat aproape 46%, urmat de Constantin Ţuţu, cu aproape 33%, şi Vladimir Roşca (PSRM) – cu 13,9%.

În celelalte circumscripţii din municipiul Chişinău liderii sunt următorii, deocamdată:

nr.23 - Oleg Lipskii (PSRM)

nr.24 - Vasile Bolea (PSRM)

nr.25 - Alexandr Odinţov (PSRM)

nr.26 - Iurie Reniţă (ACUM)

nr.27 - Vladimir Bolea (ACUM)

nr.28 - Vlad Batrîncea (PSRM)

nr.29 - Adrian Lebedinschi (PSRM)

nr.30 - Dan Perciun (ACUM)

nr.31 - Grigore Novac (PSRM)

nr.32 - Mihail Popşoi (ACUM)

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG