Linkuri accesibilitate

Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale
Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale

Alegeri parlamentare în R. Moldova: PSRM câștigă alegerile, dar niciun partid nu are majoritatea în viitorul Parlament

Pentru prima dată, alegerile au loc în baza unui sistem mixt: 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale și 50 - pe liste de partid.

Simultan cu scrutinul parlamentar a avut loc și un referendum consultativ în care alegătorii au fost întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și cu introducerea posibilităţii de a fi revocaţi.

Conform datelor preliminare, prezența la vot a fost de 49,21% (peste 1 milion 452 de mii de alegători, din aproximativ 3,2 milioane înregistrați). Scrutinul a fost monitorizat de peste 4.000 de observatori, 776 fiind străini.

14.20 Agenţiile occidentale de presă prezic alegeri anticipate sau o perioadă de criză în Republica Moldova

Principalele agenții occidentale de presă anticipează că Republica Moldova riscă o perioadă de instabilitate după ce nicio forță politică nu a câștigat tranșant alegerile parlamentare de duminică. Associated Press notează că președintele Igor Dodon a prevăzut un nou scrutin în lunile care vin și avertizează că „rezultatul neconcluziv poate duce la instabilitate”. AFP are o viziune similară, adăugând că Moldova s-ar pregăti de „proteste sau chiar de noi alegeri în câteva săptămâni”. Reuters spune că dacă partidele moldovene nu formează o coaliție viabilă, ar putea fi necesare noi alegeri tocmai când Moldova depășise criza politică și economică declanșată de „furtul miliardului” din bănci.

14.09 PSRM va contesta rezultatele în şase circumscripții uninominale

La unul din protestele PSRM din campanie
La unul din protestele PSRM din campanie

Președinta formațiunii, Zinaida Grecianîi, a declarat că aceste alegeri au fost complicate. Au existat multe încălcări și au fost utilizate masiv resursele administrative, transmite IPN. PSRM va comenta mai târziu rezultatele alegerilor, după ce va primi răspunsuri la contestațiile depuse. Lidera PSRM nu exclude posibilitatea declanșării unor alegeri anticipate.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, PSRM va contesta rezultatele alegerilor în șase circumscripții uninominale, implicit două din capitală: circumscripțiile nr. 26 Centru, Buiucani și nr. 25 Centru, Botanica. Dar și în circumscripția nr.42 Cantemir, Cahul, circumscripția nr. 40 Basarabeasca și circumscripțiile nr. 47 și nr. 48 alocate raioanele din stânga Nistrului. În aceste circumscripții socialiștii afirmă că au documentat mai multe cazuri de corupere a alegătorilor și aducerea acestora în mod organizat la secțiile de votare.

13.55 Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, mulțumit de rezultatele alegerilor

Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc

„Partidul Democrat a câştigat alegerile pe circumscripții, acolo unde a fost votul direct al oamenilor, obţinând 18 mandate. PD, de asemenea, a obţinut un succes categoric în referendumul privind reducerea numărului de deputați şi anularea mandatelor pentru deputații care nu-şi vor face datoria”, a început să enumere, Plahotnoiuc, lăudându-se şi cu încrederea uriașă obţinută în circumscripţia din Nisporeni.

„PD este gata să înceapă negocierile cu partidele şi independenții care trec în Parlament, iar prima discuție s-o avem chiar zilele aceste. Noi nu avem orgolii, presentimente, prejudecăţi”, a mai afirmat preşedintele democraţilor.

13.22 Liderii blocului ACUM: „Nu recunoaștem alegerile drept libere şi corecte. Voturile au fost cumpărate cu saci de bani”

Maia Sandu a spus că cele două formaţiuni care constituie blocul electoral ACUM – PAS şi Platforma DA – acumulează dovezi pe care le vor prezenta mâine despre posibila fraudare masivă a alegerilor. Potrivit liderei PAS, fraudarea ar fi început înainte de ziua scrutinului, prin capturarea Consiliului Audiovizualului. Astfel, în ţările din Vest, unde propaganda nu a funcționat, PD a acumulat 4%, rezultat pe care ar fi contabilizat per general dacă mass-media nu ar fi fost controlată de preşedintele PD, Vladimir Plahotniuc.

„Regimul PD-PSRM a vrut să anuleze total vocile democrației, însă alegătorii au rezistat. Aceste alegeri au fost furate ca niciodată”, a declarat Maia Sandu.

„Există dovezi clare, evidente, că oamenii aduşi din Transnistria au fost plătiți, iar oameni de bună credință nu au putut vota”, a declarat la rândul său preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Cei care ar fi manipulat rezultatele acestui scrutin trebuie să răspundă în faţa legii, a mai afirmat Năstase, precizând că blocul ACUM pregăteşte o anchetă a „fraudării” pe care o va duce până în pânzele albe. „ACUM a câștigat alegerile, numai că Moldova este un stat unde legea se negociază şi este aplicata arbitrar. Regimul Plahotniuc a inventat o formulă ca să-şi legitimeze rămânerea la putere. Plahotniuc dorește să păstreze Moldova într-o zonă gri, unde planează de mulţi ani transnistrizarea şi federalizarea ţării”, a mai declarat Andrei Năstase.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG