Deputați din coaliția condusă de PD au inițiat un proiect de lege prin care urmăresc introducerea așa numitelor caziere de integritate, documente prin care doritorii de a ocupa funcții publice și elective vor demonstra că nu sunt în conflict cu legea. Fără a pune la îndoială necesitatea trierii clasei politice de persoane lipsite de integritate, mai mulți experți anticorupție se întreabă în ce măsură această prevedere va putea fi folosită ca un instrument de presiune asupra concurenților incomozi?
Proiectul de lege prezentat astăzi de democratul Sergiu Sîrbu a fost descris ca un „filtru de integritate” pentru a zădărnici accederea persoanelor corupte în funcţii publice. În ce priveşte concurenţii electorali, prevederea se conţine deja în Codul Electoral, fiind introdusă urmare a adoptării sistemului de vot mixt, reformă criticată de opoziţie şi de mai mulţi analişti politici pentru că i-ar avantaja pe democraţi şi socialişti.
Deputatul PD Sergiu Sîrbu spune că proiectul de lege ar corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi că iniţiativa prezentată astăzi nu face decât să extindă categoriile de funcţionari ce vor fi obligaţi să prezinte certificatele de integritate. Documentele vor fi eliberate de Autoritatea Naţională de Integritate şi vor conţine informaţii despre averile concurenţilor, inclusiv dacă au bunuri dosite de ochii lumii, despre implicarea în cazuri de conflict de interese sau dacă numele lor figurează în sentinţe judecătoreşti definitive, a precizat Sergiu Sîrbu:
„Acest certificat de integritate va fi emis în termen de maxim 15 zile de la solicitarea fie a entităţii publice în care un candidat participă la concurs sau la solicitarea unui candidat în alegeri. Orice candidat va trebui să depună la setul de documente inclusiv acest certificat de integritate. Din start vreau să vă spun că nu este o restricţie sau o împiedicare de a candida, este doar un certificat aşa cum sunt şi alte certificate, de exemplu declaraţia de avere care trebuie să o depună candidatul, auto-biografia sau alte documente.”
Mai mulţi experţi anticorupţie tratează cu scepticism iniţiativa democraţilor şi utilitatea certificatului de integritate obligatoriu. Actuala legislaţie oferă suficiente pârghii pentru a împiedica concurenţii corupţi să ajungă în funcţii publice. Dublarea instrumentelor de verificare a candidaţilor nu va face decât să creeze confuzie constată experta Centrului pentru analiză şi prevenire a corupţiei, Mariana Kalughin:
„Şi mai degrabă această nu atât va duce la curăţarea clasei politice, dacă vorbim despre funcţii elective, cât la nişte obstacole artificiale în a accesa anumite funcţii politice de către unii candidaţi. (…) Ca să lucreze un organism sistemele trebuie să fie în fond simple, clare, eficiente şi sigure. Atunci când se dublează autorităţi, se dublează instrumente, aceasta duce fie la neaplicarea acestora la general fie la aplicarea acestora în mod selectiv.”
O altă iniţiativă prezentată astăzi de PD vizează tot sistemul electoral. E vorba de elaborarea unui mecanism de promovare a femeilor în politică. Democraţii propun ca formaţiunile ce vor promova femei în circumscripţii, cel puţin 40%, să primească un supliment bugetar de zece procente din suma alocată anual pentru partidele politice. Mecanismul urmează să fie prezentat public zilele următoare, a precizat democratul Sergiu Sîrbu.
Şi în ce priveşte acest aspect, în prezent legislaţia națională oferă suficiente pârghii pentru promovarea femeilor în politică, constată expertul în cadrul comunităţii WatchDog, Valeriu Paşa. Insistenţa cu care promovează democraţii proiecte la prima vedere în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, denotă mai degrabă disperarea acestora de a fi pe placul experţilor:
„Se doreşte un fel de dregere a busuiocului. În momentul în care ei aşteaptă o expertiză extrem de critică din partea Comisiei de la Veneția şi este absolut clar că aşa va fi, ei încearcă cumva să dreagă busuiocul să arate că ceva chipurile fac. Dacă se dorea pe bune să se muncească şi să se facă un instrument de reprezentare a femeilor în Parlament, chiar şi în sistemul mixt, se identificau soluţii care să asigure asta cu adevărat.”
La finele lunii trecute o delegaţie a Comisiei de la Veneţia şi OSCE s-a informat despre respectarea recomandărilor europene cu privire la legislaţia electorală. Concluziile Comisiei de la Veneţia sunt aşteptate în martie, când guvernarea speră să obţină prima tranşă din asistenţa de o sută de milioane de euro oferiţi de Uniunea Europeană.