Linkuri accesibilitate

De ce justiţia din R.Moldova nu se bucură de încrederea cetăţenilor?


Un sondaj al Magenta Consulting arată că judecătorii se bucură de încrederea unuia din cinci moldoveni.

Un nou sondaj de opinie realizat de Magenta Consulting la inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii arată că doar 16% din cetățeni au încredere în justiția moldoveană. Autorii cercetării au chestionat separat persoane care au avut de-a face personal cu instanțele de judecată, și cele care n-au fost niciodată puse într-o asemenea situație, însă diferența de percepție este minimă. Peste 60 la sută din toți respondenții consideră bunăoară că cetățenii din Republica Moldova nu sunt egali în fața legii.

De ce justiţia din R.Moldova nu se bucură de încrederea cetăţenilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:05 0:00
Link direct


„Sistemul judiciar din Moldova este predispus să pedepsească omul”, „dreptate au doar cei care au bani”, „legile nu funcționează”- sunt opinii ale cetățenilor care au acceptat să dea o apreciere justiției. Judecătorii, de exemplu, se bucură de încrederea unuia din cinci moldoveni. În cazul procurorilor, doar 16% din cei care au interacționat cu sistemul manifestă încredere, un procent mai mare - 41%, au în această categorie avocații.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, are însă rezerve și leagă percepția cetățenilor mai degrabă cu neînțelegerea unor aspecte decât cu problemele reale din sistemul judecătoresc. El atrage atenția că nu doar de prestația judecătorilor depinde finalitatea unui proces:

„Într-un proces oricum rămâne unul nemulțumit, așa să vorbim. Încrederea în sistemul judecătoresc nu depinde exclusiv de judecător, depinde de toți actorii care participă într-un proces. Eu vorbesc de procurori, dacă este un proces penal și de avocați, mai ales în dosare civile. Să vorbim așa cum este, cultura juridică, cu toate că sunt foarte mulți juriști în Republica Moldova, cultura juridică lasă de dorit și este foarte ușor să manipulezi o persoană când nu cunoaște domeniul. Dar acceptăm realitatea care este.”

Întrebați dacă în timpul procesului de judecată au oferit cadouri

75% din cei chestionați consideră că în sistemul judecătoresc există multă corupție...

sau bani neoficial în jur de 18% din respondenți au răspuns afirmativ. Concomitent, fiecare a patra persoană care a interacționat cu sistemul judiciar a spus că i s-au cerut bani sau alte bunuri.

În general însă, 75% din cei chestionați consideră că în sistemul judecătoresc există multă corupție.

Judecătorul Anatolie Galben, membru al CSM, crede că această percepție este departe de realitate:

„Unele persoane nici n-au călcat pragul instanțelor de judecată, dar ei au auzit de la unul, de la altul că totul e corupt sau că înainte de a ajunge în ședința de judecată trebuie să plătească la unul și la altul. Mai mult ca atât, acum cu optimizarea instanțelor judecătorești, drumul în unele raioane este tare lung până la instanțele de judecată, deja se formează o percepție nu prea bună despre sistem.”

Autorii studiilor arată însă că percepția despre corupția din justiție este și mai mare în cazul celor care au avut de-a face cu sistemul judecătoresc, aici procentul fiind de 83%. Mai mult de jumătate din respondenți pun la îndoială corectitudinea proceselor de judecată și cred că un om simplu ajunge mai repede după gratii decât cel care are bani.

Experta Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, susține că rezultatele sondajului corespund realității, reușitele din ultimii ani fiind deseori umbrite de cazurile de promovare a judecătorilor cu probleme de integritate și de procese care trădează justiția selectivă:

„Omul când vede cazuri de rezonanță care sunt examinate cu încălcarea celor mai importante drepturi, cum ar fi cel la un proces public, parte din procesul echitabil, evident că omul simplu imediat zice: ei fac asta în cazul unor oameni cu poziții, dar oare în cazul meu, când voi ajunge în instanță?! Se instaurează frica și e natural, deci nu vom îmbunătăți lucrurile până când nu le vom face sistemic, atunci când nu vom mai avea justiție selectivă.”

Cercetarea mai arată că mai mult de jumătate din cetățeni apreciază aptitudinile profesionale ale reprezentanților din sectorul judiciar. Cu toate acestea, doar una din patru persoane consideră că justiția este eficientă, imparțială și echitabilă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG